Voiko raskaana ollessa juoda alkoholia? - Perhe - Ilta-Sanomat

Suomessa syntyy vuosittain 600–3000 lasta, joita äidin alkoholinjuonti on vaurioittanut

Odottavien äitien ei tulisi juoda ollenkaan alkoholia, asiantuntijat sanovat.

–Tätä näytän usein äideille ja pyydän miettimään, miten se yksikin viinilasi voi vaikuttaa, kun lapsi on vasta tämän kokoinen, terveydenhoitaja Vera Osterman sanoo.

27.2.2016 9:24

ALKOHOLIN suhteen raskaana olevilla tulisi olla nollalinja, sillä alkuraskauden aikana juominen voi aiheuttaa vakavia kehityshäiriöitä. Jos yritetään lasta, alkoholinkäyttöä tulisi vähentää ja ainakin runsas alkoholinkäyttö lopettaa, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Mika Gissler.

– Ei ole tieteellisiä tutkimuksia siitä, mikä on turvallinen raja ja sen takia suositus on, että alkoholia ei nautita ollenkaan raskauden aikana, Gissler sanoo.

Alkoholi voi paitsi vaikeuttaa raskaaksi tulemista, myös hidastaa lapsen kasvua, aiheuttaa pienipäisyyttä ja poikkeavia kasvon piirteitä sekä kehityshäiriöitä, jotka voivat vaihdella käytös- ja oppimishäiriöistä vakavaan kehitysvammaan.

– Etanoli vaikuttaa suoraan sikiön elimien kehitykseen ensimmäisellä raskauskolmanneksella.

Suomessa syntyy vuosittain 600–3 000 lasta, jotka ovat altistuneet raskauden aikana äidin alkoholinkäytölle.

AIHE nousi pinnalle, kun Yle uutisoi maanantaina, että noin puolet suomalaislapsista on gynekologien arvion mukaan saanut alkunsa suunnittelematta. Tämä lisää sen todennäköisyyttä, että alkio altistuu alkoholille ennen kuin äiti tietää olevansa raskaana.

Helsingin yliopiston vuonna 2013 hankkeessa selvitetäänkin, miten etenkin alkuraskauden aikana nautittu alkoholi vaikuttaa sikiön kehitykseen, tutkimusryhmän johtaja Nina Kaminen-Ahola kertoo Ylelle.

– Haluamme ymmärtää, miten alkoholi vaikuttaa sikiön kehitykseen. Meitä kiinnostaa etenkin alkuraskauden alkoholialtistus, eli ne viikot, jolloin äiti ei ole välttämättä tiennyt olevansa raskaana. Uskomme, että laaja-alaiset vauriot tapahtuvat juuri tuona aikana.

 Tässä pitää tasapainoilla sen suhteen, että ei huolestuteta äitejä, mutta toisaalta, että viesti menee perille.

Tutkimustuloksilla voi olla vaikutusta alkoholin aiheuttamista oireyhtymistä kärsivien lasten elämään.

– Muutosten havaitseminen jo tässä vaiheessa mahdollistaisi lapselle varhaisten tukimuotojen järjestämisen ennen kouluikää, Kaminen-Ahola toteaa Ylelle.

JOS on ennen raskaustestin tekemistä juonut lasillisen viiniä silloin tällöin, syytä huoleen ei tutkimusprofessori Gisslerin mukaan todennäköisesti ole. Alkoholinkäyttö pitää lopettaa kuitenkin viimeistään, kun tietää olevansa raskaana.

– Tässä pitää tasapainoilla sen suhteen, että ei huolestuteta äitejä, mutta toisaalta, että viesti menee perille, Gissler pohtii.

Alkoholin aiheuttamat vauriot sikiössä ovat pysyviä. Ongelmallista myös on, että usein ne, jotka käyttävät alkoholia raskauden aikana, käyttävät myös muita päihteitä.

– Ihan selvästi päihteiden yhteiskäyttö ja ristiinkäyttö ovat yleistä niiden kohdalla, jotka myös juovat alkoholia raskauden aikana, Gissler sanoo.

Myös raskauden myöhäisemmässä vaiheessa nautittu alkoholi voi vaurioittaa pientä sikiötä. Lapsi voi olla syntyessään humalassa tai kärsiä vieroitusoireista, jotka näkyvät esimerkiksi tärinänä ja itkuisuutena.

Faktat

Jopa viikoittainen kertahumala vaikuttaa sikiöön, jolla alkoholipitoisuus saattaa nousta suuremmaksi kuin äidillä.

Alkoholin juominen raskauden aikana lisää keskenmenon ja ennenaikaisen synnytyksen riskiä.

Alkoholi voi aiheuttaa kehitysviiveen, epämuodostumia, pienipäisyyttä, poikkeavat kasvon piirteet sekä hidastaa kasvua.

Kehitysviive voi olla lievä oppimis- tai kehityshäiriö tai vakava kehitysvamma.

Alkoholi aiheuttaa eniten kehityshäiriöitä verrattuna muihin päihteisiin.

Lähteet: HUS, Duodecim Terveyskirjasto, Verneri.net

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?