Montako joululahjaa on liikaa lapselle? Psykologi suosittelee lievää niukkuutta - Perhe - Ilta-Sanomat

Montako joululahjaa on liikaa lapselle? Psykologi suosittelee lievää niukkuutta

Psykologi Keijo Tahkokallion mukaan lievä niukkuus on parempi kuin suuri runsaus. Yksikin joululahja voi riittää, jo se on mieluinen.

Jouluna moni lapsi saa enemmän lahjoja kuin on osannut edes toivoa.­

23.12.2015 8:05

Monissa perheissä mietitään juuri nyt, mikä on sopiva lahja lapselle ja paljonko on liikaa lahjoja yhdelle lapselle jouluna. Voikohan lahjavuoresta olla jopa haittaa?

– Jokaisella perheellä on mahdollisuus ylläpitää ja muokata traditioita vapaasti, psykologi Keijo Tahkokallio kertoo Ilta-Sanomille.

Hän kuitenkin korostaa, että ylellisyys voi olla haitallista lahjojen mieluisuuden kannalta.

– Jos lapsi ei saisi yhtään lahjaa, se voisi olla hankalaa, mutta tavarapaljous voi sen sijaan jo pilata tunnelmaa, sillä silloin yksittäinen lahja ei enää erotu joukosta.

Onko joululahjojen määrä sinulle tärkeää?­

Lapsen ikä vaikuttaa

Aikuisten on helppo sopia keskenään, että joulupukki ei tuokaan tänä vuonna yhtään lahjaa, jos esimerkiksi uuteen kotiin on juuri ostettu huonekalut tai jos edessä on vaikkapa pitkä ulkomaanmatka. Lapsiperheissä asia ei ole aina näin yksinkertainen.

Joissakin perheissä on sääntönä, että jokainen lapsi saa joulupukilta vain yhden lahjan. Pienten lasten perheissä tämän säännön noudattaminen voi olla vaikeampaa kuin silloin, kun lapset ovat vähän isompia.

– Yksi lahja voi olla nykyään vähän pitelemätön sääntö, sillä lapset saavat usein lahjoja isovanhemmilta ja muilta sukulaisilta, Tahkokallio pohtii.

”Mieluummin lievää niukkuutta kuin suurta runsautta”

Tahkokallio ei pidä suurta määrää lahjoja sinänsä hirveän haitallisena, mutta se voi vaikuttaa joulun merkitystä vähentävästi.

– Mieluummin kannattaisi suosia lievää niukkuutta kuin suurta runsautta tai ylitarjontaa. Usein parasta voisi olla se, että jokin tietty tai yksi lahja erottuisi lapselle mieluisena. Useinhan tällainen yksittäinen lahja kulkee sitten lapsen mukana pitkään ja saa merkitystä, Tahkokallio painottaa.

Millaisia joululahjaperinteitä on teidän perheessänne? Osallistu keskusteluun!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?