Vielä ennätät: Näin opetat lapsen kiittämään lahjasta

Julkaistu:

Meidän Perhe
Lapsi oppii kiitolliseksi, kun hänet opetetaan siihen pienestä pitäen.
Lapsen on helppo olla aidosti riemuissaan, kun hän saa joululahjaksi se hartaimmin toivotun legopaketin, rattikelkan tai My Little Ponyn. Mutta entä, jos paketista paljastuu villasukat tai opettavainen kirja? Moni vanhempi jännittää, miten lapsi reagoi sukulaisten antamiin, ei niin mieluisiin lahjoihin.

Pieni lapsi ei aina osaa peittää pettymystään. Toronton yliopiston tutkija Kang Lee on kuitenkin sitä mieltä, että lapselle on mahdollista opettaa kiitollisuutta jo pienestä pitäen. Lee on psykologi, joka tutkii lasten moraalista kehitystä,.

Leen mukaan jo kolmevuotiaat lapset alkavat ymmärtää, mitä kiitollisuus on. Neljävuotias kykenee tunnistamaan, mitä eroa on itsekkäällä valheella ja totuuden muuttamisella toisen mieliksi.

– Lasten mielestä kumpikin on väärin. He kuitenkin tietävät, että valkoinen valhe ei ole yhtä paha, Lee sanoo kertoo Everyday Health -verkkolehdessä.

Näillä neuvoilla opetat lapsen kiitolliseksi.

1. Aloita aikaisin

”Kiitos” on sana, jonka jokainen lapsi oppii pienenä. Kokeile opettaa lapsi kiittämään esimerkiksi päivällisestä jo etukäteen. Harjoituksia toistamalla kohteliaisuudesta tulee tapa. Kasvettuaan lapsi muistaa aina kiittää, kun joku tarjoaa hänelle ruokaa. (Ja ainakin saat kiitoksen työstäsi, vaikka lapsi ei suostuisikaan kuin maistamaan.)

2. Älä opeta liikaa

On hyvä idea kertoa lapselle, miten hänen odotetaan käyttäytyvän lahjoja avatessaan. Kiittämistä ei kannata kuitenkaan harjoitella liikaa. Lapsi, joka on opetettu sanomaan joka paketin kohdalla ”kiitos, hieno lahja”, saattaa hämmentyä saadessaan oikeasti upean lahjan. ”Iskä, tästä tykkään ihan oikeasti, mitä nyt pitää sanoa?” Auts.

3. Anna vihjeitä

Lahjahurmiotaan hihkuva lapsi ei aina muista kiittää. Voit kehittää hienovaraisen vinkin lapsen avuksi. Se voi olla vaikka silmänisku tai korvan raaputus, jonka nähdessään lapsi muistaa, mitä pitää tehdä. Kaikille eleet eivät toimi, joten voit ihan yhtä hyvin sanallistaa toiveesi lempeästi: ”Mitäs pitikään sanoa?” Myös se, että itse kiität lahjanantajaa, voi muistuttaa lasta sanomaan kiitoksensa.

4. Ole esimerkkinä

Lapsi seuraa vanhemman käytöstä ja matkii sitä. Jos tunnet kiitollisuutta jostain, kerro tunteestasi lapselle. Muista osoittaa kiitollisuutesi niin lahjoista kuin pienistä, arkisistakin asioista.

5. Selitä, mitä ”kiitos” tarkoittaa

Pelkkä sanan toistaminen ei tarkoita, että lapsi ymmärtää sen merkityksen. Kerro, että kiittämällä hän osoittaa arvostavansa sitä, että joku käytti aikaa tehdäkseen hänet iloiseksi. Kun lapsi ymmärtää sen, kiittämisestä tulee aitoa – eikä lahjan laadulla ole merkitystä.

Lue lisää Vauva.fi:

Onko tämä joulurumban ennätys? Aatto viidessä paikassa

Tulivyö ja säkki multaa – onko tässä 15 kaikkein oudointa joululahjaa?

98 vinkkiä helppoon jouluun

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt