Voiko vanhemmalla olla suosikkilapsi? Terapeutin vastaus on yksiselitteinen - Perhe - Ilta-Sanomat

Voiko vanhemmalla olla suosikkilapsi? Terapeutin vastaus on yksiselitteinen

Kun perheessä on monta erilaista lasta, vanhempi joutuu miettimään, kohteleeko hän lapsia tasapuolisesti.

Vanhemmat yrittävät usein jopa pakonomaisesti olla tasapuolisia kaikkia perheen lapsia kohtaan. Kuvituskuva.

1.12.2015 10:30

Miten kohdella kaikkia lapsia samalla tavalla, moni vanhempi miettii. Vanhempien huono omatunto on tavallista, sanoo theraplay- ja perheterapeutti Saara Salo, joka on erikoistunut vuorovaikutuspsykologiaan. Hänen mukaansa vanhemmat yrittävät usein pakonomaisesti olla tasapuolisia kaikkia perheen lapsia kohtaan.

Turhaan. Kaikkiin lapsiin ei voi, eikä tarvitse, suhtautua samalla tavalla. Jokaiseen muodostuu riittävän hyvä suhde, kun vanhemmat ovat sinut lastensa erilaisuuden kanssa.

– Lapset ovat luonteeltaan erilaisia, eikä vanhempien suhde kaikkiin voi olla samanlainen, tai tuntua samalta. Tämä tosiasia kannattaa vaan hyväksyä. Se, että vanhempi tietoisesti miettii onko hänen asenteensa reilu, on hyvä merkki.

Tunne temperamentti

Vanhemman suhde lapseensa alkaa muokkautua jo raskausaikana ja lapsen ensiparkaisusta. Taustalla vaikuttaa se, millä mallilla elämä on ylipäänsä. Esimerkiksi vaikea synnytys, riipivä parisuhde sekä kokemukset aiemmista lapsista vaikuttavat siihen, miten suhde tulokkaaseen kehittyy.

Vanhemman on oleellisinta tuntea lapsensa temperamentti, tämän tyypillinen tapa toimia ja käyttäytyä. Kun yksi on luonnostaan viilipytty, toinen ei pysy paikallaan. Yksi haluaa esiintyä, toinen vetäytyä. Jo vauvaikäisenä lapset samassa perheessä eroavat toisistaan siinä, kuinka he ilmaisevat itseään.

Kun tämän tajuaa, pystyy parhaiten tukemaan lasta tämän kehityksessä. Ja ymmärtää sisarusten välisiä eroja, ehkä myös omia tunteitaan lasta kohtaan, Saara Salo sanoo.

– Mikään temperamenttityyppi ei ole toista parempi tai huonompi. Lasta ei kannata leimata tietynlaiseksi. Eikä lapsia tulisi, ainakaan heidän kuultensa, vertailla keskenään.

Ei vähennä rakkautta muihin

Jotkut lapsen piirteet voivat ärsyttää vanhempaa, toiset miellyttää. Usein joku lapsista on vanhemman mielestä helpompi kuin toinen.

Samanlainen temperamentti äidin tai isän kanssa ei kuitenkaan takaa harmonista yhteiseloa. Rauhallinen vanhempi voi hyvin pitää villiviikariaan piristävänä vastakohtana itselleen.

Jostakin lapsesta voi tulla vanhemman suosikki, eikä sille voi mitään. Tämä tarkoittaa usein sitä, että tunnistaa jonkun lapsen piirteistä omanaan. Juuri tätä lasta on helppo ymmärtää, ja se tuntuu vanhemmasta palkitsevalta.

– Jos tietyn lapsen kanssa on helppo olla, ei se tarkoita sitä, että rakastaisi muita lapsiaan vähemmän, Salo muistuttaa.

Lue lisää Vauva.fi:

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Sisarkateus voi näkyä yllättävällä tavalla

Milloin sisarusten riitelystä pitää huolestua?

Onko yksi lapsenlapsi isovanhempien suosikki? Syy voi olla tämä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?