Perhe

Mitä tehdä, kun läheinen kuolee? 10 neuvoa käytännön järjestelyihin

Julkaistu:

Mitä tehdä, kun läheinen kuolee? Vastassa on surun lisäksi nippu       käytännön järjestelyjä.

LÄHEISEN kuollessa omaiseen iskee voimakas asioiden järjestelemisen tarve.

Kuolemantapauksen sattuessa tieto vähentää tuskaa, sillä kuolema ei teetä läheskään niin paljon työtä kuin luullaan.

Omainen voi toki hoitaa itsekin aika- ja paikkavarauksia, mutta saman palvelun saa hautaustoimistosta. Eikä niin kalliilla kuin luullaan.

Elämän päätepysäkkiin kannattaa varautua puhumalla kuolemasta avoimesti perhepiirissä. Kuolema ei tule lähemmäksi puhumalla, mutta siihen liittyviin asioihin on hyvä valmistautua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

1. HAUTAJAISTEN JÄRJESTÄMINEN

Hautajaisten järjestäminen on oikeus, ei velvollisuus. Oikeus järjestää hautajaisia on aviopuolisolla, lapsilla tai avioliiton omaisessa suhteessa olleella henkilöllä.

Hautajaistoimistossa pystyy asioimaan 24 tuntia vuorokaudessa, mutta viimeiseen lepoon pääseminen voi olla hitaampaa.

Siunauksen sopiminen pienillä paikkakunnilla voi olla haastavaa, koska usein vainajia siunataan ainoastaan perjantaisin ja lauantaisin ja uurnan laskiaisia on vain parina päivänä viikossa.

2. PIDÄ JÄRJESTELYKULUT BUDJETISSA

Harvalla omaisella on kokemusta hautajaisten järjestämisestä, koska niitä joutuu järjestämään yleensä vain muutaman kerran elämässä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Monet pelkäävät turhaan järjestelykuluja. Jotkut hautaustoimistot eivät veloita lainkaan järjestelykuluja, jotkut veloittavat korkeintaan 100– 200 euroa. Harvinaisissa tapauksissa kulut kasvavat. Monimutkaiset järjestelyt esimerkiksi silloin, kun vainaja on kuollut ulkomailla, nostavat kuluja luonnollisesti.

3. KUOLINTODISTUS

Lääkärin todettua kuoleman hän ilmoittaa asiasta kuolintodistuksella väestörekisteriin. Maistraatista tieto välittyy pankkeihin ja eläkevakuutus­yhtiöihin.

Jos vainajalle ei toimiteta oikeuslääketieteellistä ruumiinavausta, kuolintodistus on valmis jo kuolinpäivänä tai muutaman päivän kuluttua.

Ruumiinavaus pitkittää kuolintodistuksen saamista muutamasta päivästä muutamaan viikkoon.

Kuolintodistusta ei tarvitse näyttää kenellekään eikä toimittaa mihinkään muualle kuin mahdollisesti vainajan vakuutusyhtiöön.

4. VIRKATODISTUS

Virkatodistus on joko maistraatin ote tai seurakunnan ote, jossa näkyvät henkilön tiedot ja kuolinpäivä.

Virkatodistus on tarpeellinen. Se on mahdollista saada jo viikon päästä kuolemasta. Sitä tarvitaan vakuutus- ja omaisuusasioiden hoitamista varten.

5. HAUTAUSLUPA

Hautauslupa on kuolintodistuksen liite ja erillinen asiakirja. Hautauslupa toimitetaan hautaustoimistoon. Hautaustoimistossa voi kuitenkin asioida jo ennen hautausluvan saamista.

Hautaustoimisto toimittaa hautausluvan sinne missä vainaja haudataan tai tuhkataan.

6. ÄLÄ SOITA PANKKIIN

Älä soita pankkiin, sillä pankki saa automaattisesti tiedon henkilön kuolemasta väestörekisteristä.

Jos sinun tarvitsee käydä pankissa, ota mukaan sellainen virkatodistus, jossa näkyy sukulaissuhde tai testamentti.

Jos vainajan pankkitilillä on varoja, tililtä voidaan maksaa hänelle kuuluvia laskuja. Hoidetut laskut kirjataan kuluiksi perunkirjaan.

Vainajan pankkitilejä ei suljeta, ainoastaan käteisvarojen nosto jäädytetään ja verkkopankki lakkaa toimimasta.

7. PERUNKIRJOITUS

Omaisen ainoa juridinen velvollisuus on perunkirjoituksen tekeminen. Omaisen täytyy ilmoittaa vainajan velat ja varat verottajalle kuolemaa seuraavien kolmen kuukauden aikana. Edunvalvonnassa olleen vainajan kuolintieto menee automaattisesti verottajalle.

8. VIIMEISEEN LEPOON OMALLE MAALLE?

Jotkut haluavat tulla haudatuiksi omaan puutarhaan tai maalle. Jos hautapaikka on suvun yhteisellä maalla, lupa on kysyttävä muilta maanomistajilta.

Omalle maalle saa haudata, mutta haudan päälle ei saa laittaa hautamuistomerkkiä, koska yksityisen hautausmaan perustaminen vaatii luvan.

9. HAUTAJAISET OVAT PARHAIMMILLAAN PERHEJUHLA

Hautajaiset ovat parhaimmillaan yhtä persoonallinen ja lämminhenkinen juhla kuin ristiäiset tai häät.

Kahden kynttilän ja valokuvan hautajaisiin ei tarvitse tyytyä, sillä hautaustoimistoista löytyy yksilöllisiä ratkaisuja. Ne eivät ole niin kalliita kuin pelätään. Persoonallisesti järjestetyistä hautajaisista jää hyvä muisto.

10. OHJEITA EDUNVALVOJILLE

Edunvalvojan kannattaa tehdä hautajaisjärjestelyjen ennakkosuunnitelma.

Ennakkosuunnitelmassa tulisi näkyä onko puoliso haudattu jonnekin ja halutaanko tuhka vai arkkuhautaus.

Testamenttia tai ennakkosuunnitelmaa ei kannata piilottaa pankkiholviin tallelokeroon koska se saadaan usein sieltä ulos vasta perunkirjoituksen jälkeen.

Tärkeistä asiakirjoista on hyvä olla kopiot kotona ja läheisille on hyvä ilmoittaa missä ne ovat.

Jutussa on käytetty asiantuntijana Suomen Hautaustoimistojen liiton puheenjohtajaa Kyllikki Forsiusta. Hautausjärjestelyni-vihkosia saa hautaustoimistoista. Ensiohje kuoleman sattuessa löytyy liiton sivuilta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt