Unitutkija, THL:n tutkimusprofessori Timo Partonen laati uniaikataulun, joka kertoo, milloin 5–12-vuotiaan lapsen pitäisi olla nukkumassa.
Nukkumaanmenoajat perustuvat iänmukaiseen, keskimääräiseen unenpituuteen.
Näin luet kuvaa:
Uniaikataulun perusteella esimerkiksi 5-vuotiaan (ikä näkyy kuvassa vasemmalla) lapsen, jonka pitää herätä klo 07 (herätysaika näkyy ylhäällä), nukkumaanmenoaika on klo 19.50 (keskellä). 8-vuotiaan, joka herää klo 7.45, on parasta mennä nukkumaan 21.20.
– Uniaikataulun noudattamisesta on se hyöty, että nukkumaanmenoajat ja heräämisajat pysyvät suunnilleen säännöllisinä, mikä parantaa yöunen laatua, ja uni virkistää paremmin. Tällöin myös unentarve täyttyy paremmin ja vältetään univelan syntyä, Partonen kertoo.
Vanhempien tulisi valmistautua lapsen nukkumaanmenoon siten, että kodin ilmapiiri on rauhallinen ja leppoisa jo 0,5–1 tuntia ennen haluttua nukkumaanmenoaikaa.
– Kiire karkottaa unen ja viivästyttää nukahtamista. Älypuhelimen, pelikonsolin, videon, television tai tietokoneen käyttö pitää aivot virkeinä, joten niiden käyttö tulisi lopettaa viimeistään 0,5–1 tuntia ennen nukkumaanmenoaikaa, Partonen neuvoo.
Jos lapsi ei suostu menemään nukkumaan, Partonen muistuttaa maltin olevan valttia.
– Kuunteleminen ja keskusteleminen, rentoutuminen ja samalla sopimuksista kiinnipitäminen auttavat, hän sanoo.