Martti Turunen kosi japanilaista naista, sai myöntävän vastauksen ja kertoi vasta sitten vaimolleen

Japanin senaattiin noussut Marutei Tsurunen eli Martti Turunen joutui tekemään kovia valintoja päästäkseen sisään Japanin yhteiskuntaan.

Martti Turunen lähti Japaniin lähes 50 vuotta sitten. Siellä hänestä tuli Marutei Tsurunen.

26.9.2015 9:03

TUOREISSA muistelmissaan Sinisilmäinen samurai (Gummerus) Tsurunen kertoo, kuinka hän teki ”suunnitelman”. Hän oli alunperin muuttanut Japaniin lähetyssaarnaajaksi suomalaisen vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa. Hän työskenteli lähetystyössä perustetussa lastenkodissa.

Tsurunen totesi, että hänen työnsä haittasi japanilaiseen yhteiskuntaan sisäänpääsyä. Hän halusi kokonaan japanilaiseksi kansallisuutta myöten.

NIINPÄ Tsurunen päätti hankkia japanilaisen vaimon, mikä helpottaisi kansalaisuuden saantia. Ensimmäinen kosittu kieltäytyi järkyttyneenä, toinen suostui. Silloin Tsurunen kertoi asiasta suomalaiselle vaimolleen.

”Enää en voinut lykätä suunnitelmani paljastamista vaimolleni. Rukoilin kiihkeästi, että hän kestäisi järkytyksen. Hän rakasti minua aviomiehenään ja uskoi, että hänen kutsumuksensa oli pysyä rinnallani Japanissa elämänsä loppuun asti. Nyt joutuisin murskaamaan kaikki hänen toiveensa”, Tsurunen kirjoittaa.

Marutei Tsurunen meni naimisiin japinalaisen Sachikon kanssa huhtikuussa 1975.

Vaimo ei ottanut asiaa kevyesti, mutta matkusti lopulta Suomeen ja otti eron.

”Vasta paljon myöhemmin olin valmis tunnustamaan vaikuttimenani saattoi osaltaan olla salainen halu vaihtaa vanha elämänkumppani uuteen”, Tsurunen kirjoittaa.

Pääsyynä hän pitää kuitenkin, että ”jokin sisäinen, salaperäinen voima ohjasi minut tielle, jota minun oli kuljettava vaikka järkisyyt ja moraaliset perusteet saivat suunnitelman vaikuttamaan mielettömältä.”

Tsurusella on japanilaisen vaimonsa kanssa kaksi lasta. Hän kertoo, että suomalainen vaimo palasi Japaniin lähetystyöhön, kun hänen lapsensa olivat aikuistuneet Suomessa.

TSURUNEN työskenteli lähetystyön jätettyään ensin lyhyen aikaa parisuhdeterapeuttina ja opetti sitten englantia. Hän lähti ensin kunnallis- ja sitten valtakunnanpolitiikkaan.

Tsurusen poliittinen ura herätti valtavasti huomiota Japanissa, jossa ei oltu totuttu, että maahanmuuttaja näin toimisi. Hänet valittiin kahdesti Japanin ylähuoneeseen eli senaattiin.

Vuonna 2013 Tsurunen tippui senaatista, kun hänen puolueensa kärsi suuren vaalitappion.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?