Naislääkäriltä räväkkä blogikirjoitus eronneiden isien puolesta: ”Ainoa mikä kiinnostaa on elatusmaksun suuruus”

Julkaistu:

Vanhemmuuskiistat
Äidin kykyä toimia vanhempana ei kyseenalaista kukaan, kirjoittaa Sari Halonen ja toivoo, että avioerolapset saisivat pitää molemmat vanhempansa.
Anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Sari Halonen kirjoitti todella puhuttavasta aiheesta, kun hän Lääkärilehden blogissaan puolusti avioeroisien oikeutta huoltajuuteen. Kirjoitus julkaistiin myös Uuden Suomen verkkosivuilla. Halosen mukaan isät jäävät poikkeuksetta tappiolle huoltajuuskiistoissa ja joutuvat erossa puolustamaan tasa-arvoista oikeutta vanhemmuuteen.

– Isän on oltava siivousalan ammattilainen, gourmetkokki, vähintään ammattikasvattaja ja ehdottomasti terve. Äidillä masennusoireet ja eron aiheuttama väsymys ovat hyväksyttäviä kaiken rankan kokemuksen jälkeen, mutta isän osoittaessa väsymystä tai heikkoutta se kyseenalaistaa hänen kyvykkyytensä olla isä, Halonen kirjoittaa.

– Äidin kykyä toimia vanhempana ei kyseenalaista kukaan. Äidit tilittävät tuntojaan neuvolassa, päiväkodeissa ja opettajien luona, kun taas isät pakenevat yksinäisyyteen ja vaikenevat.

Halonen kirjoittaa, että avioliiton aikana tasa-arvon nimissä vaimot vaativat miehiään osallistumaan lapsen kasvatukseen, vähentämään työmääräänsä ja viettämään enemmän aikaa perheen parissa. Moni isä jääkin hoitamaan lasta kotiin, kun äiti palaa työelämään.

– Avioeron jälkeen kuitenkin ainoa mikä kiinnostaa isän roolissa on elatusmaksun suuruus. Onko lapsen rooli olla vanhemman rahanansaitsemiskeino? Voidaanko lapsi todellakin sijoittaa toiselle vanhemmalle vain siksi, että hän saisi paremmat sosiaalietuudet ja asumistuet? Kyllä voidaan ja yleensä edunsaajana on äiti, Halonen täräyttää.

Ilta-Sanomat ei keskiviikkona tavoittanut Sari Halosta kommentoimaan kirjoitusta tarkemmin.

Avioliitto ja avioero Suomessa

Vuonan 2014 solmittiin 24 462 avioliittoa, 657 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Eroon taas päättyi 13 682 avioliittoa, 84 vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Noin 39 prosenttia suomalaisten ensimmäisistä avioliitoista päättyy eroon. Eroon päättyneitä avioliittoja, joissa liitto oli kummankin toinen, oli 11 prosenttia vuonna 2014.

Lapsen huoltajuus määräytyy huomattavasti useammin äidille, kuin isälle. Vuonna 2014 tehtiin 34 218 sopimusta lasten huollosta. Näistä 93 prosenttia oli sopimuksia yhteishuoltajuudesta. Yksinhuollosta äidille sovittiin kuudessa prosentissa ja yksinhuollosta isälle alle yhdessä prosentissa tapauksista.

Valtaosa vanhemmista sopii keskenään lapsen asumiseen, huoltoon ja tapaamiseen liittyvistä asioista. Ristiriitatilanteessa käräjäoikeus pyytää tarvittaessa sosiaaliviranomaiselta selvityksen perheen tilanteesta.

Lähteet: Tilastokeskus, THL

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt