Jos juot kahvia, vältä kolajuomia ja tummaa suklaata: Raskaus ja isot määrät kofeiinia eivät kuulu yhteen - Perhe - Ilta-Sanomat

Jos juot kahvia, vältä kolajuomia ja tummaa suklaata: Raskaus ja isot määrät kofeiinia eivät kuulu yhteen

Imettävän äidin runsas kahvinjuonti voi tehdä vauvasta levottoman. Uudet ravitsemussuositukset ohjeistavat vähentämään kofeiininsaantia.

Julkaistu: 22.9.2015 19:48

Odottaja tai imettäjä – juotko yli kaksi kuppia kahvia päivässä? Ei kannattaisi.

Uusissa lapsiperheiden ravitsemussuosituksissa on entistä tiukemmat rajat turvalliselle kofeiinin saannille raskaus- ja imetysaikana.

Vanhoissa suosituksissa odottajalle ja imettäjälle sallittiin kolme kahvikupillista vuorokaudessa. Nykysuosituksissa raja kulkee kahdessa kupillisessa.

– Jos äiti käyttää kahvin lisäksi muitakin kofeiinia sisältäviä elintarvikkeita kuten teetä, kolajuomia tai tummaa suklaata, kahvia pitäisi nauttia vielä tätäkin vähemmän, valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen sanoo.

Parhaillaan kommenttikierroksella olevissa lapsiperheiden ravitsemussuosituksissa todetaan, että runsas kahvin juonti saattaa tehdä imetettävästä vauvasta levottoman, sillä osa kofeiinista kulkeutuu rintamaitoon.

– Lisäksi raskausaikana naisen elimistö on tavallista herkempi kofeiinin vaikutuksille. Toisaalta kofeiinin sietokyvyssä on suuria yksilöllisiä eroja, Lyytikäinen sanoo.

Suositeltu päivittäinen turvallisen saannin yläraja odottajille ja imettäville on 200 mg kofeiinia päivässä. Kupillisessa suodatinkahvia on noin 100 mg kofeiinia, pikkutölkillisessä kolajuomaa 40 mg ja kupillisessa mustaa teetä noin 50 mg kofeiinia.

Tiukempi suositus perustuu toukokuussa julkaistuun kansainväliseen kofeiinin turvallisuuskatsaukseen. Katsaus on julkaistu Euroopan elintarviketurvallisuusviraston EFSA:n sivuilla.

Suosituksissa todetaan myös, että alle 15-vuotiaiden ei pitäisi nauttia kofeiinia sisältäviä tuotteita lainkaan, sillä heillä kofeiini voi aiheuttaa jo pieninä annoksina oireita.

Runsas kofeiinin saanti saattaa aiheuttaa muun muassa sydämentykytystä, rytmihäiriöitä, levottomuutta, ärtyneisyyttä, vatsavaivoja ja huonontunutta stressinsietokykyä sekä ennen nukkumaanmenoa nautittuna unihäiriöitä.

Lähde: Syödään yhdessä -ruokasuositukset lapsiperheille, THL (kommentoitava versio)

Lue lisää Vauva.fi:

Uudet lapsiperheiden ravitsemussuositukset: täysimetys 4-6 kk

Odottaja, inhottaako lika? Taitaa tulla poika

Mitä ihmettä – äitiystävällinen sektio? Lääkäri kertoo, onko se mahdollinen

Lisää aiheesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?