Tiesitkö? Näin paljon synnytys maksaa

Julkaistu:

Perhe
Osa äideistä yllättyy, kun synnytyskeikasta tuleekin lasku.
”Siis hetkinen. Onko nyt niin että synnytys maksaa jotain?” kummastelee yksi keskustelijoista Vauva.fi:ssä.

Ensin huono puoli: täysin ilmaista synnyttäminen ei Suomessa suomalaisperheille tosiaan ole. Ja perään hyvä uutinen: ei se kovin kalliiksikaan tule, varsinkaan, jos äidin saamaa laskua vertaa synnytyksen todellisiin kustannuksiin.

Äidin lasku: 38,10 euroa vuorokaudelta

Suomessa sairaalassa synnyttävä, suomalaisen sairausvakuutuksen piirissä oleva synnyttäjä maksaa hoidostaan tavallisen sairaalavuorokauden hinnan. Potilasmaksu perustuu lakiin ja on enintään 38,10 euroa vuorokaudelta.

Sairaalavuorokauden hinta on sama riippumatta siitä, mitä synnytyksen aikana tapahtuu. Sektiosta, puudutteista tai muista toimenpiteistä ei siis tule laskua äidille erikseen. Myös synnytystä edeltävä hoito ja hoito lapsivuodeosastolla laskutetaan samoin.

Synnytyksen jälkeen vierihoidossa olevasta vauvasta ei mene potilasmaksua erikseen. Sen sijaan perhehuoneessa yöpyvästä isästä laskutetaan potilasmaksu.

Vauvasta peritään potilasmaksua, jos vauva tarvitsee hoitoa lasten- tai teho-osastolla. Alle 18-vuotiaiden potilaiden lasku ei kasva enää seitsemän hoitovuorokauden jälkeen.

Maksukatto 679 euroa

Päivämaksu on sama jokaiselta vuorokaudelta, jonka aikana potilas on sairaalassa. Jos äiti siis kirjautuu synnytyssairaalaan varttia ennen puoltayötä sunnuntai-iltana ja kotiutuu vauvan kanssa keskiviikkona aamupäivällä, tulee lasku sunnuntailta, maanantailta, tiistailta ja keskiviikolta, yhteensä 152,40 euroa.

Ylihoitaja Katja Koskinen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä HUSista ei ole työssään lapsivuodeosastoilla törmännyt siihen, että äiti miettisi esimerkiksi sairaalasta kotiutumisen aikataulua kustannusten perusteella.

– Toki sairaalapäivän kustannus voi olla osalle perheistä suuri. Esimerkiksi perhehuoneen valinnassa voi olla mukana taloudellinenkin asia, vaikka potilas ei toisikaan sitä itse esille, Koskinen arvelee.

679 euron vuosittainen maksukatto on henkilökohtainen. Se ehtii harvoin täyttyä tavallisen raskauden ja synnytyksen hoidossa.

Todelliset kustannukset: useita tuhansia euroja

Synnytyksen todellinen kustannus vaihtelee suuresti sen mukaan, millaista hoitoa ja millaisia toimenpiteitä synnytyksen aikana tarvitaan.

Jotakin suuntaa todellisista kustannuksista saa HUS-palveluhinnastosta. Sen esimerkkihintojen mukaan ongelmaton alatiesynnytys maksaa reilut 2 000 euroa, komplisoitunut sektio reilut 4 500 euroa.

Palveluhinnasto antaa suuntaa summista, jotka sairaanhoitopiiri laskuttaa synnyttäjän kotikunnalta. Hinnassa on mukana esimerkiksi henkilökunnan palkkakuluja sekä sairaalatilojen ja laitteiston käytöstä aiheutuvia kuluja.

– Jos olisimme yksityinen sairaala, esimerkiksi epiduraalipuudutteelle voisi laskea oman hinnan, jossa tärkein kustannus ensimmäisessä annoksessa olisi anestesialääkärin työ. Jatkoannokset olisivatkin sitten jo edullisempia, Koskinen kertoo.

Vertailun vuoksi: HUSin yksityissairaala Hyksin Oy tarjoaa Suomeen synnyttämään tuleville ulkomaalaisille äideille synnytyspakettia, jonka hinta on alatiesynnytyksessä 7 500 ja suunnitellussa sektiossa 9 500 euroa.

Lue lisää Vauva.fi:

Mitä mukaan synnytyssairaalaan? 21 tärkeintä tavaraa

http://www.vauva.fi/artikkeli/raskaus/synnytys/mita_mukaan_synnytyssairaalaan_21_tarkeinta_tavaraa

Uusi synnytysilmiö – koko suku ja ystävät salissa

http://www.vauva.fi/artikkeli/raskaus/synnytys/uusi_synnytysilmio_koko_suku_ja_ystavat_salissa

Mikä asia ihmetytti synnytyslaitoksella? Äidit avautuvat

http://www.vauva.fi/artikkeli/raskaus/synnytys/mika_asia_ihmetytti_synnytyslaitoksella_aidit_avautuvat

Ota kantaa

Onko synnyttäminen Suomessa liian kallista?

Kyllä 25% Ei 75%
Ääniä yhteensä 8205

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt