Pysäyttävä kuva sektiolla synnyttäneestä naisesta leviää sosiaalisessa mediassa: ”Hänen pahin painajaisensa pelasti heidän henkensä”

Julkaistu:

Sektio
Facebookissa kiertää pysäyttävä kuva aiheesta, josta harvoin puhutaan, saati kuvataan: sektioarvesta.
Kun brittivalokuvaaja Helen Carmina latasi Facebookiin kuvan vastasynnyttäneestä äidistä, joka oli juuri synnyttänyt lapsensa sektiolla eli kansankielessä keisarileikkauksella, hän ei arvannut, millaisen kohun kuva saisi aikaan.

– Kyseinen, nimettömänä pysyttelevä äiti synnytti viime viikolla, ja hänelle täytyi tehdä kiireellinen sektio, Carmina kirjoittaa Facebook-kommentissaan.

Carmina oli kuvannut naisen raskauden etenemistä. Nainen oli jo aiemmin kertonut pelkäävänsä joutuvansa sektioon.

– Nainen oli edelleen kauhuissaan tapahtuneesta, mutta halusi samalla, että ikuistaisin sen, koska se oli hänelle niin erityinen, Carmina kertoo.

– Hänen pahin painajaisensa pelasti heidän henkensä.

Sektio tehdään yleensä silloin, kun alatiesynnytykseen liittyy liian suuri riski. Tyypillisimmät syyt sektioon ovat lapsen perätila eli lapsi on tulossa maailmaan ns. jalat edellä, tai naisen lantio on liian ahdas, jotta lapsi voisi syntyä turvallisesti alateitse. Myös äidin mahdolliset sairaudet voivat olla syy sektioon.

Hätäsektio tehdään synnytyksessä tulleiden yllättävien komplikaatioiden vuoksi, jolloin jo alkanutta synnytystä ei voida hoitaa turvallisesti loppuun. Tällaisia syitä voivat olla esimerkiksi lapsen sydänäänten häviäminen, synnytyksen pitkittyminen tai äidin tilan yllättävä heikkeneminen.

Kiireellinen sektio on kyseessä silloin, kun tilanne on vakava, mutta äiti on kuitenkin aikaa puuduttaa eikä nukutusta tarvita. Nopeimmillaan lapsi syntyy kiireellisessä sektiossa noin 15 minuutissa sektiopäätöksestä.

Synnytyspelko on hyvin harvoin syy sektiolle.

Helen Carminan ottaman kuvan leviäminen sosiaalisessa mediassa on aiheuttanut myös kritiikkiä ja vilkasta keskustelua. Mustavalkoisessa kuvassa vain kolmen päivän ikäinen vauva makaa äitinsä sylissä aivan sektioarven alapuolella.

Kuvaa on katsottu yli 11 miljoonaa kertaa, sitä on jaettu Facebookissa yli 63 000 kertaa, siitä on tykätty yli 218 000 kertaa ja se on kerännyt yli 30 000 kommenttia.

Kuvaa on kritisoitu muun muassa siitä, että se käsittelee alastomuutta eikä sitä näin ollen ole soveliasta levittää. Carmina itse on todennut, että kuva ottaa kantaa naiseuteen ja myös synnytykseen.

Suurin osa kommentoijista on kehunut kuvaa kauniiksi, rohkeaksi ja hämmästyttäväksi.


Voit katsoa kuvan myös täältä.

Lähteet: Mirror, Väestöliitto

20.8.2015 klo 15.55: Artikkelia täsmennetty asiantuntijalausunnon pohjalta: lisätty kiireellisen sektion määritelmä sekä korjattu Suomessa käytettyä terminologiaa vastaavaksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt