Ismo

Perhe

Lukijat kertovat au pair -kokemuksistaan: ”Kun tulin kotiin, hän oli heittänyt kaikki vaatteeni sängylle ja huoneeni oli kuin pommin jäljiltä”

Julkaistu:

Au pair
Au pairin työ antaa nuorelle elämänkokemusta, työkokemusta, ihmissuhteita ja kielitaitoa. Ilta-Sanomien lukijat kertovat omista kokemuksistaan lastenhoitajana maailmalla.
Amerikkalainen unelma

”Lähdin lukiosta suoraan au pairiksi New Jerseyn osavaltioon, noin puolentoista tunnin päähän Manhattanilta. Perheessäni oli kolme hyvin käyttäytyvää lasta ja käytössäni oli oma huone, auto sekä puhelin. Lisäksi minulle maksettiin keskimääräistä parempaa palkkaa ja sain neljän viikon palkallisen loman. Tein töitä arkisin aamu seitsemästä ilta seitsemään.

Amerikkalainen perhe kunnioitti suomalaisuuttani ja halusi kuulla siitä paljon. Meille hankittiin lämpömittari joka näyttää lämpötilan Celsiusta-asteikolla Fahrenheitin sijaan ja autoni näytti kilometrinopeudet mailien sijasta.

Kielitaito kehittyi valtavasti tuon vuoden aikana ja päätinkin jäädä toiseksi vuodeksi. Vielä kuusi vuotta kotiinpaluun jälkeen olen yhä yhteydessä Yhdysvaltain-perheeseeni ja vaihdamme kuulumisia. Oma suhtautuminen ja joustavuus auttavat myös au pair -aikoina, ja ainakin oma perheeni jousti takaisin ja mahdollisti myös yliopiston kursseilla käymisen työn ohessa.

Lomilla matkustelin ystävien kanssa ympäri Yhdysvaltoja ja vietin kaikki viikonloput New Yorkissa.


Kamalassa perheessä ei kukaan viihdy kahta vuotta. Väitän, että hoitolapsia, täytyy rakastaa, koska muuten pitkiä työpäiviä ei kestäisi. Mikään työ tuskin tulee olemaan yhtä palkitsevaa kuin au pairin työ oli itselleni.

Työ ei aina ollut herkkua, koska pienimmästäkin lumisateesta koulupäivä peruttiin ja lapset olivat kotona monta päivää. Mutta lukuisia kertoja tunsin ylpeyttä ja rakkautta, kun hoitolapset kertoivat kavereilleen, että meidän nanny on joulupukin maasta tai meidän nanny opetti minut sitomaan kengännauhat!”

Irlantilainen tuuliviiri-äiti

”Olin puoli vuotta au pairina yksinhuoltajaperheessä Irlannissa. Minun ja host-äidilläni oli vain 9 vuotta ikäeroa ja tulimme hyvin juttuun. Kaikki meni 6-vuotiaan tytön kanssa loistavasti ja tunsin kuuluvani heidän perheeseen.

Pian asiat muuttuivat. Host-äiti paljastuikin kontrollifriikiksi. Hän huomautteli olemattomista leivänmurusista ja valitti kuinka kovaääninen olin tiskatessa. Kerran hän uhkaili potkivansa minut ulos, jos vielä kerran jätän hiuksia kylpyammeeseen. Vielä muutama päivä sitten hän kehui kuinka siisti olen kylpyhuoneessa ja ihmetteli eikö minulta tipu hiuksia suihkussa. Mielialavaihtelut olivat arkipäivää. Koskaan en tiennyt olinko suoriutunut hyvin vai huonosti ja millä tuulella hän oli.

Olin päättänyt lähteä joululomalle viikoksi Suomeen. Viikkoa ennen lähtöä host-äitini sanoi, että ehkä minun ei kannattaisi palata takaisin Irlantiin. Muutama päivä tämän jälkeen, kun olin kahvilassa ystävieni kanssa, host-äitini soitti minulle vihaisena. Hän oli juuri palannut muutaman päivän reissulta ja väitti, että olin jättänyt asunnon kamalaan kuntoon. Tiesin, että hän valehtelee koska olin juuri tiskannut ja siistinyt asunnon ennen lähtöä. Host-äitini sanoi, että minulla oli tunti aikaa pakata kamppeeni tai muuten hän hävittää kaiken. Kun tulin kotiin hän oli heittänyt kaikki vaatteeni sängylle ja huoneeni oli kuin pommin jäljiltä. Hän solvasi minua pakatessani tavaroita ja hänen tyttärensä tuijotti hämmentyneenä minua.

Vaikka kokemukseni au pairina päättyikin hyvin ikävästi, en vaihtaisi kokemusta mihinkään. Opin itsestäni paljon ja sain uusia ystäviä. Joskus mietin olisinko voinut tehdä toisin, mutta tiedän että syy ei todellakaan ollut minussa.”

Etelä-Afrikassa ei tule ikävä

”Olen parhaillani au pairina Etelä-Afrikassa. Lähdin noin kuukausi sitten Johannesburgiin suomalais-brittiläiseen perheeseen. Ennen lähtöäni olin perheen kanssa yhteydessä tammikuusta lähtien skypen, e-mailin ja puhelimen välityksellä.

Voin sanoa olevani yhdessä parhaista perheistä au pairina. Heti alusta lähtien olen kokenut olevani tasavertainen asukas. Asumme rauhallisella alueella, ja minulla tilava iso huone, jossa on parveke ja iso kylpyhuone. Talomme on iso, upea ja kaunis. Perhe ottaa minut huomioon kaikessa, kuten lomien suunnittelussa, viikon ruokamenussa ja päivän tapahtumissa. Tällä hetkellä meillä on tulossa noin 3–4 lomaa, jolloin mennään esimerkiksi Krugeriin safarille ja Kapkaupunkiin surfailemaan.


Vaikka olenkin 20-vuotias helsinkiläinen, jolla koko elämä pyöri koti-Suomessa kavereiden, juhlinnan ja läheisten parissa, ei minulla ole vielä kertaakaan tullut koti-ikävää, vaikka minusta oli erityisen vaikeaa jättää kaikki ja lähteä.

Täällä jokainen päivä on ollut erilainen ja olemme ehtineet käydä hoitamassa leijonanpentuja ja tutustumassa afrikkalaisiin sunnuntaimarkkinoihin. En malta odottaa tulevia seikkailuja uudessa väliaikaisessa kodissani Johannesburgissa.

Johannesburgista voin sanoa vain ja ainoastaan hyvää ja positiivista palautetta. Tämä on paikkana kaunis, kuten koko Etelä-Afrikka.”

Puhumalla sopuun Keski-Euroopassa

”Olin Keski-Euroopassa au pairina minimipalkalla. Isäntäperheeni äiti oletti minun jo ensimmäisenä työpäivänä tuntevan perheen tavat, mitä missäkin on ja mitä työnkuvaani tarkalleen kuuluu. Sain jatkuvasti kuunnella valituksia työnteostani. Olin perheessä kolme kuukautta.

Eräänä perjantaipäivänä odottelin perheen talolla hirveässä kuumeessa ja päänsäryssä perheen jäseniä, jotta voisin ilmoittaa sairauspoissaolostani. Heidän tullessaan sain vaan huudot, etten ole tehnyt vielä mitään ja makaan vaan sohvalla. Siinä tilanteessa ilmoitin olevani todella kipeä enkä suostu kuuntelemaan enää yhtään huutoa ja poistuin talosta.

Parannuttuani viikonloppuna palasin talolle ja sanoin suorat sanat kohtelustani ja ilmoitin vaihtavani perhettä, jos ei muutosta tapahdu. Tässä vaiheessa perheen äiti avasi silmänsä, pyysi anteeksi ja aneli jäämään. Saimme keskusteltua ja sovittua asioista kuinka jatkossa toimimme. Siitä eteenpäin kaikki sujui hyvin ja loppuvuosi oli täynnä hyviä muistoja.”

Mieli kaipaa yhä Turkkiin

”Olin vuonna 1994 au pairina Istanbulissa suomalais-turkkilaisessa perheessä. Halusin au pair -kohteeksi paikan, joka ei ollut niin tavallinen. Kun muut lähtivät Yhdysvaltoihin tai Englantiin, minä päätin karauttaa Turkkiin. Kokemuksena tuo vuosi oli aivan mahtava. Istanbul kaupunkina on kiehtova paikka, ja au pair -vuosi loi mahtavan mahdollisuuden tutustua sen nähtävyyksiin, kulttuuriin ja kaikkeen mitä tuo miljoonakaupunki vain tarjoaa.

Perheeseen minut otettiin hyvin sisälle. Oli helppo tutustua lapsiin ja perheen tapoihin. Muutenkin arki kulki melko leppoisasti eteenpäin. Normaaleja kotitöitä tein ja pientä tyttöä hoidin, ihan niin kuin oli sovittukin.

Tuon vuoden jälkeen olen ollut muutaman kerran lomalla Istanbulissa, ja edelleen mieli halajaa sinne, ihanan Bosporinsalmen rannalle. Vielä vuosienkin jälkeen ollaan silloin tällöin yhteydessä perheeseen, kiitos tämän päivän sosiaalisen median.”EU-pippalot pitivät kiireisinä Brysselissä

”Olin Brysselissä au pairina 19-vuotiaana. Perheessä piti olla kaksi lasta, jotka olin jo etukäteen tavannut. Perille päästyäni selvisi, että isällä oli aiemmasta suhteestaan 5 lasta lisää, jotka olivat isällään joka toinen viikko. Perheen äiti oli myös hyvin pitkällä raskaana.

En asunut perheen kanssa, vaan minulla oli oma asunto. Useasti iltaisin olin lasten kanssa yhteen tai kahteen asti yöllä, kun vanhemmilla oli "pakollisia" EU-kinkereitä. Ja aamulla tulin takaisin seitsemän kahdeksan maissa.

Kumma kyllä, en ollut koko vuotta. Perhe yritti syyllistää minua ties mistä. Onneksi pääsin pois.”

Rehellisiä mietteitä Hollannissa

”Olen tällä hetkellä au pairina melko pienellä hollantilaisella paikkakunnalla. Olen asunut nelihenkisessä perheessä vuoden alusta asti. Perheen lapset ovat 5- ja 7-vuotiaat.

Tähän asti kokemus on ollut todella hyvä, mutta valehtelisin jos sanoisin, että olen nauttinut joka hetkestä. Välillä työskentely ja asuminen samassa asunnossa tuottavat ongelmia sen suhteen, ettei osaa oikein vetää rajaa työ- ja vapaa-ajan välille.

Parasta on ollut uudet au pair -kaverit, joita onkin muuttanut tänne ympäri maailmaa. Aina ei ole helppo omille kavereille puhua au pair -kokemuksista, sillä olen sitä mieltä, että vain toinen saman tehnyt voi kunnolla ymmärtää millaista on olla au pair.”

Talvea pakoon eteläiselle pallon puoliskolle

”Olen kahtena talvena ollut au pairina pallon toisella puolella, ja näistä talven välttämisoperaatioista on näemmä tullut elämäntapa - lentolippu syksyksi on jo ostettu!

Vaikka elämä tämän toisen perheeni luona onkin ihanaa, rentoutumaan ei silti pääse täydellisesti, sillä aina on oltava valppaana töiden kanssa. Uskomattomat kokemukset, maisemat ja ilmasto kuitenkin ovat niin isoja plussia, että takaisin on aina päästävä - voittaa Suomen!”

Kasvoin aikuiseksi Yhdysvalloissa

”Au pair -vuosi oli huippuaikaa. Opin paljon eri kulttuureista ja kielen. Rohkaistuin ja kasvoin aikuisuuteen, ja opin ottamaan vastuuta muistakin kuin itsestäni. Lähtiessäni kateellisia oli paljon, ja palatessani heitä oli vielä enemmän, koska moni olisi halunnut myös lähteä, mutta rohkeus ei riittänyt. Minulla oli mahdollisuus matkustella ympäri Yhdysvaltoja. Sellaista tilaisuutta en enää tule saamaan ilman lottovoittoa.

Vuosi oli opettavainen ja etenkin siksi, että yhä vahvemmin tiedän miten ihana ja turvallinen maa Suomi on, ja että Suomi on se maa, missä haluan omat lapseni kasvattaa.”

IS-Sunnuntai kiittää kaikkia tarinansa jakaneita!

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Suomen Huutokauppakeisari uudistuu – mukana kolme uutta hahmoa

  2. 2

   Nainen ryöstettiin väkivalloin Helsingissä – tunnistatko tämän miehen?

  3. 3

   Syksyn rajuin lumimyrsky iski Suomeen – näin myräkkä etenee tunti tunnilta

  4. 4

   Elina, 33, muutti Oulusta Italiaan ja huomasi ison eron työmoraalissa: ”Suomessa se on juuri toisin päin”

  5. 5

   Rovion osake rajussa syöksyssä pörssissä – ”Brutaali pettymys”

  6. 6

   Maria Veitola avautuu Me Naisissa mieskollegoiden härskistä tempusta kokouksessa – ”Tuntui, että minut olikin palkattu pumpattavaksi barbaraksi”

  7. 7

   Plusmalli Marjaana Lehtinen poistatti roikkuvaa ihoa vatsastaan 2 kiloa – leikkaus hirvittävällä tavalla pieleen

  8. 8

   Kaksi teinipoikaa ryöstettiin aseella uhaten Helsingin Kannelmäessä

  9. 9

   Jo kahdeksas lapsi menehtyi – Ikea uusi suosittua lipastoa koskevan varoituksensa

  10. 10

   Purkupäätös: Kojamon kerrostalo vajosi nopeasti 10 cm – ”Jotain siellä on tapahtunut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Katso, kuinka monella suomalaisella on sama sukunimi kuin sinulla

  2. 2

   Elina, 33, muutti Oulusta Italiaan ja huomasi ison eron työmoraalissa: ”Suomessa se on juuri toisin päin”

  3. 3

   5 asiaa, joita et saisi tehdä Kanarialla – yksi voi olla Suomi-turistille erityisen vaikea pala

  4. 4

   Turussa kadonnut Juuso-Petteri löytyi kuolleena – Poliisi ei epäile rikosta

  5. 5

   Snackyn ex-johtaja: Näin vauhtisokeus tuhosi hampurilaisketjun – ”Täysin posketonta touhua”

  6. 6

   Jo kahdeksas lapsi menehtyi – Ikea uusi suosittua lipastoa koskevan varoituksensa

  7. 7

   Yksi Vantaan ketjukolarissa loukkaantuneista lapsista kuoli

  8. 8

   Rakennusmies puuttui 10-vuotiaan pojan kiusaamiseen – isä halusi palkita: ”Hän toimi äärimmäisen hienosti”

  9. 9

   Personal trainerin tölväisy ”tuhoutuneesta” kropasta hämmästytti kolmen lapsen äidin: ”Olen ihan sinut vartaloni kanssa”

  10. 10

   Äidin ja teinityttären bikinikuva hämmentää – 46-vuotiasta kaunotarta luullaan tyttärensä siskoksi: arvaatko kumpi on kumpi?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

  2. 2

   Raskasta joulua -konsertti osoittautui raskaaksi pettymykseksi Oulussa – kuulijat raivoissaan: ”Nyt on rahastuksen makua!”

  3. 3

   Kuvassa näkyvän pysähtyneen henkilöauton kuljettaja, soita heti poliisille

  4. 4

   Katso, kuinka monella suomalaisella on sama sukunimi kuin sinulla

  5. 5

   Kahden viikon päästä ei enää selviä sakoilla – huolimatonta autoilijaa uhkaa vähintään tonnin lisävero

  6. 6

   Yleisö häkeltyi: Sihteeri Katja kertoi seksielämästään tv-ruudussa – paukautti totuuden Napakympissä

  7. 7

   10 asiaa, jotka tapahtuvat, kun lakkaat syömästä leipää

  8. 8

   Juho muutti Puolaan töihin palvelemaan suomalaisia – ”Muistan yllättyneeni katsoessani ensimmäistä palkkakuittia”

  9. 9

   Lentokone lähti rajuun nousuun kesken laskeutumisen Helsinki-Vantaalle – matkustajat hämmästyivät

  10. 10

   Kenen Suomi-julkkiksen kanssa olet samanpituinen? Tarkista yli 150 nimen listasta

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Suomen Huutokauppakeisari uudistuu – mukana kolme uutta hahmoa

  2. 2

   Nainen ryöstettiin väkivalloin Helsingissä – tunnistatko tämän miehen?

  3. 3

   Syksyn rajuin lumimyrsky iski Suomeen – näin myräkkä etenee tunti tunnilta

  4. 4

   Elina, 33, muutti Oulusta Italiaan ja huomasi ison eron työmoraalissa: ”Suomessa se on juuri toisin päin”

  5. 5

   Rovion osake rajussa syöksyssä pörssissä – ”Brutaali pettymys”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katso, kuinka monella suomalaisella on sama sukunimi kuin sinulla

  2. 2

   Elina, 33, muutti Oulusta Italiaan ja huomasi ison eron työmoraalissa: ”Suomessa se on juuri toisin päin”

  3. 3

   5 asiaa, joita et saisi tehdä Kanarialla – yksi voi olla Suomi-turistille erityisen vaikea pala

  4. 4

   Turussa kadonnut Juuso-Petteri löytyi kuolleena – Poliisi ei epäile rikosta

  5. 5

   Snackyn ex-johtaja: Näin vauhtisokeus tuhosi hampurilaisketjun – ”Täysin posketonta touhua”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

  2. 2

   Raskasta joulua -konsertti osoittautui raskaaksi pettymykseksi Oulussa – kuulijat raivoissaan: ”Nyt on rahastuksen makua!”

  3. 3

   Kuvassa näkyvän pysähtyneen henkilöauton kuljettaja, soita heti poliisille

  4. 4

   Katso, kuinka monella suomalaisella on sama sukunimi kuin sinulla

  5. 5

   Kahden viikon päästä ei enää selviä sakoilla – huolimatonta autoilijaa uhkaa vähintään tonnin lisävero

  6. Näytä lisää