Perhe

Lapsen unissakävelyllä ja yöllisillä kauhukohtauksilla yksi yhteinen tekijä – löytyykö sinun suvustasi?

Julkaistu:

Uni
Unissakävely on pitkälti periytyvä ilmiö, jota esiintyy erityisesti 10-vuotiailla.
Unissakävely on suhteellisen yleinen lasten unihäiriö, mutta erittäin yleinen se on perheissä, joissa jompikumpi tai kummatkin vanhemmat ovat olleet unissakävelijöitä. Myös yölliset kauhukohtaukset ovat yleisempiä unissakävelijöiden lapsilla.

Jama Pediatrics -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat lähes kahdentuhannen kanadalaislapsen seurantaan vuosilta 1999–2011. Yölliset kauhukohtaukset olivat yleisimpiä 1,5-vuotiailla lapsilla. Tuolloin jopa kolmannes lapsista kärsi niistä. Unissakävelyä todettiin erityisesti 10-vuotiailla.

Unissakävelyä havaittiin 23 prosentilla lapsista, joiden vanhemmista kummatkaan eivät olleet kävelleet unissaan. Jos toinen tai kummatkin vanhemmista olivat olleet unissakävelijöitä, lapsista jopa 50–60 prosenttia käveli unissaan.

Eri unihäiriöiden välillä oli selvästi yhteyksiä, sillä yöllisistä kauhukohtauksista pikkulapsena kärsineet alkoivat myöhemmin lapsuudessa kävellä unissaan todennäköisemmin kuin muut lapset. Myös kauhukohtaukset olivat yleisempiä lapsilla, joiden vanhemmat olivat olleet unissakävelijöitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kanadalaisten tulokset osoittavat unissakävelyn olevan pitkälti periytyvä ilmiö, mutta myös liitoksissa yöllisiin kauhukohtauksiin ja mahdollisesti muihin parasomnioihin eli unihäiriöihin, jotka tapahtuvat havahtumisen, osittaisen havahtumisen tai univaiheen muuttumisen aikana.

Ota kantaa

Oletko kävellyt unissasi?

Kyllä 51% En 49%
Ääniä yhteensä 10117

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt