Uljas

Perhe

Laman lapsi: ”Ne, joilla on varma toimeentulo, kuvittelevat työttömyyden olevan oma vika”

Julkaistu:

RAHAT LOPPUIVAT
90-luvun lama vei Anna Laineen perheeltä rahat. – Sanotaan, että lama on luovaa tuhoa, josta syntyy jotain hyvää. Työnsä menettänyt ei kaipaa niitä kommentteja ihmisiltä, joilla menee taloudellisesti hyvin.
Toimittaja Anna Laineella tuli kesäkuisena torstaiaamuna mitta täyteen. Hän oli törmännyt sosiaalisessa mediassa kerta toisensa jälkeen ajatukseen, että kaikki ovat oman onnensa seppiä, ja ne, jotka menettävät toimeentulonsa, ovat siihen itse syypäitä.

Anna raivostui.

Hän kirjoitti pitkän tekstin Facebookiin, jossa hän kertoi perheensä taistelusta 90-luvun laman keskellä. Annan tekstiä jaettiin nopeasti yli tuhat kertaa. Se on paljon yksityishenkilön kirjoitukselle.

– Sanotaan, että lama on luovaa tuhoa, josta syntyy jotain hyvää. Työnsä menettänyt ei kaipaa niitä kommentteja ihmisiltä, joilla menee taloudellisesti hyvin, Anna puuskahtaa.

Hän on nähnyt toisen puolen. Sen, kun lama on koko perheen tragedia ilman rappioromantiikkaa.

Jyrkkä pudotus

Kahdeksankymmentäluvulla Annan nelihenkinen perhe oli hyvätuloinen. Arkkitehti-isällä ja sisustussuunnittelija-äidillä oli yhteinen yritys. Oli omakotitalo mukavan keskiluokkaisessa Laajasalossa, oli veneretket Ahvenanmaalle, laskettelureissut, lomamatkat ja huilunsoitto.

– Minä ja pikkuveljeni harrastettiin paljon, oli menemistä ja tekemistä.

Ruokakaupassa ei tarvinnut katsoa hintoja. Jääkaapissa oli kielenvieviä leikkeleitä. Vain pari vuotta myöhemmin perheellä ei ollut varaa ostaa Annalle mekkoa hänen ylioppilasjuhliinsa.

Nousukausi loppui 1980–90-lukujen vaihteessa. Muutamassa vuodessa hävisi joka viides työpaikka. Ensimmäiset aallot iskivät rakennusalalle. Annan vanhemmat saattoivat istua päivän toimistollaan odottaen edes yhtä tilausta, jota ei tullut sinä päivänä. Eikä seuraavanakaan.

Ensin meni vene myyntiin, seuraavaksi koti. Uuden talon rakentaminen oli halvempaa kuin ostaminen, joten perhe sai taloudellista jatkoaikaa rakentamalla uuden kodin entisestä talosta saaduilla voitoilla ja pankin lainalla.

Tilauksia ei tullut vieläkään ja yrittäjävanhemmat joutuivat jättämään firmansa. Isä pääsi rakennustyömieheksi ja äiti keittiömyyjäksi.

– En voi katsoa joitain rakennuksia Helsingissä, koska isäni oli siellä töissä saadakseen edes vähän rahaa pelastaakseen yrityksensä, Anna sanoo.


”Kukaan ei jäänyt yksin hilloamaan”

Vuoden 1994 alussa työttömiä työnhakijoita oli puoli miljoonaa, kun työttömien osuus työvoimasta oli singahtanut kolmessa vuodessa noin kolmesta prosentista kahdeksaantoista.

– Vanhemmilleni oli rankinta, etteivät he saaneet tehdä töitä sillä alueella, minkä he osaavat. Tärkeintä kuitenkin oli, että heillä oli töitä, miettii Anna.

Uusiin vaatteisiin, harrastuksiin ja matkoihin ei ollut varaa. Kaikki kulut piti laskea tarkkaan. Vanhemmille oli tärkeää, että lapset saatiin koulutettua. Opiskelusta ei leikattu. Silti lukiokirjat tuntuivat tuskastuttavan kalliilta, eikä niitä aina ihan ajallaan pystytty ostamaan.

Vanhemmat olivat pahoillaan, etteivät he voineet tarjota lapsilleen kaikkea haluamaansa. Lapset taas olivat pahoillaan, etteivät vanhemmat saaneet tehdä työtään.

Puhuminen pelasti Annan perheen pahimmalta lamakurimukselta ja masennukselta. Kukaan ei jäänyt yksin hautomaan pahaa oloaan. Joskus puhuminen johti siihen, että koko perhe itki keittiönpöydän ääressä.

– Me ollaan aina oltu jutteleva perhe. Kaikki asiat käytiin läpi, puhuttiin ja purettiin, kukaan ei jäänyt yksin hilloamaan pahaa oloaan. Olisi ollut aivan kauheaa nähdä vaikka oma isä potemassa tuskaa, jos hän ei olisi päästänyt ketään lähelleen. Se on suomalainen perisynti, että yritetään viimeiseen asti selvitä yksin kaikesta.

– Oli paljon parempi tajuta, mitä tapahtuu. Kuulla se kaikki karseus ja käydä asiat yhdessä läpi.

Perheen ja ystävien henkinen tuki oli tärkeää. Sen avulla jaksoi hankkia elantoa takaiskuista huolimatta.

– Siinä tilanteessa ymmärsi mielen herkkyyden. Ei enää kauheasti olisi tarvinnut tulla takaiskuja, pohtii Anna.

Annan kaveripiiri muodostui punkkareista ja hipeistä, joille rahan puute ei ollut ongelma. Ja hyvä niin, Annalla ei olisi ollut varaa käydä esimerkiksi leffassa.

– Vallattiin taloja, eikä rahalla ollut merkitystä. En tiedä, oliko punkkaripiireihin päätyminen seurausta varojen ehtymisestä vai olisinko ollut siellä muutenkin, miettii Anna.

Onnen hetkiä

Nousu alkoi 1994. Annan perhe oli onnekas, he pääsivät jaloilleen.

– Kun ajat paranivat ja tilauksia alkoi tulla, vanhempani pystyivät palaamaan firmaansa töihin, muistelee Anna.

Venäjän kieltä opiskellut Anna oli ollut vuoden Moskovassa au pairina. Hän palasi Moskovasta rähjäisessä villakangastakissaan Helsinkiin työhaastatteluun. Vanhemmat antoivat rahaa uuteen takkiin, jonka Anna löysi alennusmyynneistä.

– Laitettiin luottokortti sen verran laulamaan, että sain pikkusumman rahaa takkia varten. Uusi takki tuntui ihanalta. Se oli juuri sellainen, millaista olin ajatellut, Anna hymyilee muistolleen.

Laman syiksi on ehdotettu muun muassa Neuvostoliiton kanssa käydyn kaupan alasajoa, finanssipolitiikkaa ja pankkien toimintaa. Näihin asioihin on harvoilla vaikutusvaltaa, joten perusturvallisuuden tunne mureni monella.

– Kun luen lamaa koskevaa kirjallisuutta, minulla nousevat ihokarvat pystyyn. Minkälaisia lehmänkauppoja ollaan tehty ja pelastettu pankkeja samalla, kun pienten ihmisten pienet yritykset ovat menneet konkurssiin! Ja kaikki on tehty tietoisesti. Jotkut onnistuivat jopa rikastumaan laman aikana toisten ahdingolla. Siihen vaaditaan suoraan sanottuna perverssiä ahneutta. Ja näitä ihmisiä tänä päivänä suitsutetaan, sanoo Anna.

Kylmä hiki nousee pintaan

Lama ja sen tekijät veivät Annan luottamuksen talouteen. Voiko toisen ihmisen unohtaa niin totaalisesti ajaessaan omaa asiaansa?

– Kuinka kukaan voi nauttia rahoista, jotka ovat sillä lailla keploteltu? Sen ajan poliitikoilla ja pankkiireilla täytyy olla todella rautaiset hermot, että he voivat elää ratkaisujensa kanssa ja sen, mitä tuskaa laman aikana tehdyt ratkaisut aiheuttivat lukuisille ihmisille, pohtii Anna.

Vuoden 2008 syksyllä talous alkoi taas nilkuttaa. Annalle iski kylmä hiki ja pelko siitä, toistuuko lama taas. Keskustelun sävyt vanhempien kanssa vakavoituivat. Uuden romahduksen pelossa vanhemmat myivät toimitilansa ja jatkoivat liiketoimintaansa kotoa.

– He eivät olleet enää valmiita ottamaan yhtään riskiä yrityksensä suhteen, kertoo Anna.

Kun Anna kysyi isältään, oppiko hän 90-lamasta mitään. Vastaus tuli heti: En. Mutta isä jatkoi: Mistä olen ehkä vähän kiitollinen, on se, että heräsin porvarillisesta unestani.

SAK:n tilastojen mukaan yt-neuvottelut ovat koskeneet tänä vuonna Suomessa yli 40 000 ihmistä ja yli 5 000 on irtisanottu. Lisäksi Microsoft ilmoitti heinäkuun alussa 2 300 hengen irtisanomisista. Viime vuoden yt-neuvotteluissa irtisanottiin noin 12 500 henkeä. Ennen globaalia talouskriisiä vuonna 2007 irtisanottujen määrä oli noin 4 300 ihmistä. Luvuissa näkyy vain irtisanomiset, eikä mahdollisia lomautuksia ole huomioitu.

Nykyinen taantuma on kestänyt seitsemisen vuotta, eikä nopeaa muutosta parempaan ole edessä.


Ketään ei saa jättää yksin

Annan omalle kohdalle lyhytaikainen työttömyys iski kaksi vuotta sitten. Vaikka työt loppuivat vain hetkeksi, se oli viedä jalat alta. Kun tuntee epäonnistuneensa, menettäneen kasvonsa ja olevansa huono, on vaikea muistaa olevansa osaava ja kelpo ihminen.

– Jos siinä tilanteessa olisin ollut yksin, en edes uskalla ajatella sitä kauhua, pohtii Anna.

Apua saadakseen on oltava avoin.

– Apua tarvitsevan on pystyttävä sanomaan, että nyt tarvitaan jeesiä. Ketään ei saa jättää yksin.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Satamasilta romahti kesken Eckerö Linen matkustajien poistumisen laivasta – ”Sen piti olla nyt korjattu”

  2. 2

   Karmiva kuva: Näin tosi-tv:n lihaskimput muokkaavat ulkonäköään – miesten suosima ovela konsti kertoo enemmän kuin tuhat sanaa

  3. 3

   Yksi loukkaantui vakavasti rajussa tulipalossa Helsingin Jätkäsaaressa

  4. 4

   Kuolleen sotilaan äiti vahvisti Trumpin kohutut puheet – ”Hän käyttäytyi epäkunnioittavasti”

  5. 5

   Kuva ydinsukellusveneen kannelta käynnisti arvuuttelun: harjoittaako USA Navy Seal -joukkoja Pohjois-Koreaa vastaan?

  6. 6

   Jätkäsaaren tornihotellin asiakas katsoi ikkunasta ja soitti hätäkeskukseen – poliisi löysi paikalta vain tyhjät saunatilat

  7. 7

   Testaa! Helppo 3 liikkeen kuntotesti paljastaa, oletko siinä kunnossa, missä sinun pitäisi ikäiseksesi olla

  8. 8

   Hurmaava Manuela Bosco astui lavalle tv-ruudussa – muodikas läpikuultava asu: ”Ihanaa olla täällä”

  9. 9

   77-vuotias Tina Turner teki yllätyspaluun – tyylikästä naista ei ollut tunnistaa: Upea muodonmuutos

  10. 10

   TM: Näin käy, jos Audin, Seatin, Skodan tai VW:n öljyä syövän moottorin jättää korjaamatta – ja lisää vain halvinta mahdollista öljyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies yritti iskeä plusmalli Marjaanaa yökerhossa – ei saanut vastakaikua: lyttäsi järkyttävällä tavalla

  2. 2

   Testaa! Helppo 3 liikkeen kuntotesti paljastaa, oletko siinä kunnossa, missä sinun pitäisi ikäiseksesi olla

  3. 3

   17-vuotiaan tyttöystävänsä teippaamalla murhannut tuomittiin elinkautiseen

  4. 4

   Tutut liikennemerkit muuttuvat sukupuolineutraaleiksi – katso kuvat!

  5. 5

   TM: Näin käy, jos Audin, Seatin, Skodan tai VW:n öljyä syövän moottorin jättää korjaamatta – ja lisää vain halvinta mahdollista öljyä

  6. 6

   Jane voitti lotossa jättipotin 17-vuotiaana – tuhlasi rahat rintoihin ja peppuun: Jakaa netissä kuvia ylpeänä

  7. 7

   77-vuotias Tina Turner teki yllätyspaluun – tyylikästä naista ei ollut tunnistaa: Upea muodonmuutos

  8. 8

   Olympiavoittaja rikkoi hiljaisuuden 27 vuoden jälkeen – kertoi joutuneensa 15-vuotiaana lajilegendan raiskaamaksi

  9. 9

   Entinen F1-kuski Johnny Herbert vertaa Mika Saloa ja Mika Häkkistä – ”Kun hänen kanssaan puhui, ajautui riitaan”

  10. 10

   Elvis Presleyn harvoin julkisuudessa nähdyt kaksos-lapsenlapset ihastuttivat – poseerasivat äidin rinnalla suloisina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Dopingtuomion saaneen Therese Johaugin ulkoinen olemus on jotain aivan muuta kuin kaksi kuukautta sitten – katso kuvat

  2. 2

   Huomaatko erikoisen yksityiskohdan? 19-vuotiaan Lisan viaton bikinikuva kummastuttaa Instagramissa

  3. 3

   Tutut liikennemerkit muuttuvat sukupuolineutraaleiksi – katso kuvat!

  4. 4

   Onko tässä erikoisin hääkuva ikinä? Kreikkalaiskappeli kielsi ulkomaalaisparien häät rivon kuvan seurauksena

  5. 5

   Aku Hirviniemi katosi vuosi sitten äkisti julkisuudesta – nyt hän kertoo, mitä silloin tapahtui: ”Tuijotin vain tyhjyyteen”

  6. 6

   Jopa miljoonia uhreja – kävitkö vuoden sisällä suositulla pornosivustoilla?

  7. 7

   Madonnaa, 59, syytetään räikeästä kuvanmuokkauksesta – tuoreet kuvat kertovat totuuden: ”Tämä on jo noloa”

  8. 8

   Matti Ahde kertoo sairaudestaan ja yhä jatkuvista hoidoista – ”Tilanne on vakava”

  9. 9

   Jymy-yllätys: Maajussi-Heikin morsianehdokas jättää sarjan – paljastaa painavan salaisuutensa

  10. 10

   Jyväskyläläinen Toni, 39, osui kultasuoneen – kotivarastossa kehitetty ”seos” saavutti ilmiömäisen suosion vain 3 viikossa

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Satamasilta romahti kesken Eckerö Linen matkustajien poistumisen laivasta – ”Sen piti olla nyt korjattu”

  2. 2

   Karmiva kuva: Näin tosi-tv:n lihaskimput muokkaavat ulkonäköään – miesten suosima ovela konsti kertoo enemmän kuin tuhat sanaa

  3. 3

   Yksi loukkaantui vakavasti rajussa tulipalossa Helsingin Jätkäsaaressa

  4. 4

   Kuolleen sotilaan äiti vahvisti Trumpin kohutut puheet – ”Hän käyttäytyi epäkunnioittavasti”

  5. 5

   Kuva ydinsukellusveneen kannelta käynnisti arvuuttelun: harjoittaako USA Navy Seal -joukkoja Pohjois-Koreaa vastaan?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Mies yritti iskeä plusmalli Marjaanaa yökerhossa – ei saanut vastakaikua: lyttäsi järkyttävällä tavalla

  2. 2

   Testaa! Helppo 3 liikkeen kuntotesti paljastaa, oletko siinä kunnossa, missä sinun pitäisi ikäiseksesi olla

  3. 3

   17-vuotiaan tyttöystävänsä teippaamalla murhannut tuomittiin elinkautiseen

  4. 4

   Tutut liikennemerkit muuttuvat sukupuolineutraaleiksi – katso kuvat!

  5. 5

   TM: Näin käy, jos Audin, Seatin, Skodan tai VW:n öljyä syövän moottorin jättää korjaamatta – ja lisää vain halvinta mahdollista öljyä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Dopingtuomion saaneen Therese Johaugin ulkoinen olemus on jotain aivan muuta kuin kaksi kuukautta sitten – katso kuvat

  2. 2

   Huomaatko erikoisen yksityiskohdan? 19-vuotiaan Lisan viaton bikinikuva kummastuttaa Instagramissa

  3. 3

   Tutut liikennemerkit muuttuvat sukupuolineutraaleiksi – katso kuvat!

  4. 4

   Onko tässä erikoisin hääkuva ikinä? Kreikkalaiskappeli kielsi ulkomaalaisparien häät rivon kuvan seurauksena

  5. 5

   Aku Hirviniemi katosi vuosi sitten äkisti julkisuudesta – nyt hän kertoo, mitä silloin tapahtui: ”Tuijotin vain tyhjyyteen”

  6. Näytä lisää