Löytyykö näitä vintiltäsi? 1990-luvun leluista maksetaan nyt kymmeniä euroja

Suomessa on tuhansia ihmisiä, jotka keräilevät pieniä muovisia eläinfiguureja. Parhaimmillaan yhdestä lelusetistä tai hahmosta maksetaan kymmeniä euroja.

Nämä LPS-hahmot ovat ensimmäisen sarjan tuotantoa.

15.7.2015 7:30

My little ponyt eivät ole yhdysvaltalaisyritys Hasbron ainoa maailmanlaajuinen menestystuote. 1992–1996 valmistettuja Littlest Pet Shop -leluja keräillään myös Suomessa. Facebookissa on keräilijöiden oma kirpputori, jossa on yli 3000 jäsentä.

Moni 1990-luvulla lapsuuttaan viettänyt muistaa etenkin kissat ja koirat, joiden pantoihin oli painettuna tassunjälki. Eläimillä oli mukanaan yleensä ruokakippo ja jonkinmoinen asuinrakennus.

Tämä 90-luvun kissapoikue on arvoltaan yli 30 euroa.

Muovisiin setteihin saattoi kuulua esimerkiksi ankkaemo pesueineen, hamsteri juoksupyörineen tai akvaario varustettuna mustekalalla ja merihevosella. Eläimiä oli laidasta laitaan, mutta yhteisenä nimittäjänä toimivat isot silmät sekä söpö ulkomuoto.

Hevoset ovat keräilijöiden suosiossa.

Nyt näistä samoista leluista ollaan valmiita maksamaan enemmän kuin markka-aikana. Mitä huolellisimmin lelunsa on säilyttänyt, sen enemmän todennäköisimmin tienaa. Moni hukkaa vuosien varrella pienet esineet tai lelut, jotka ovat tulleet alkuperäisen tuotteen mukana. Pokaalit, hiusharjat, rusetit tai makuualustat saattavat olla juuri niitä tarvikkeita, jotka nostavat jonkun yksittäisen eläimen arvoa.

Lelut ovat muuttuneet vuosikymmenten aikana

Sekä My little ponien että Littlest Pet Shop -eläinten ulkomuoto on muuttunut alkuperäisestä – päät, vartalot ja silmät ovat suurentuneet. Yleensä eniten maksetaan niin sanotuista G1-sarjan vintage-leluista, jotka ovat kaikista vanhimpia ja sen vuoksi myös harvinaisempia.

Tietyt ominaisuudet kuten magneetti, saattavat nostaa hintaa. Parhaiten arvon saa selville seuraamalla internetmarkkinoita tai kysymällä suoraan keräilijäyhteisön jäseniltä. Lelut kannattaa myydä yksitellen, sillä trokarit, eli jälleenmyyjät, ovat todennäköisesti löytäneet tiensä samoille apajille.

Tyypillisellä LPS-hahmolla on heiluva pää.

Liikkeellä on myös paljon myös kopioita, jotka muistuttavat alkuperäisiä Hasbron tuotteita, mutta eivät kuitenkaan ole aitoja. Etenkin myöhemmin valmistettujen Petsien aitouden voi tunnistaa oikeasta väristä tai LPS-leimasta, mutta kaikilla aidoillakaan tuota leimaa ei välttämättä ole.

Leluja on jopa musiikkivideoissa

Littlest Pet Shop –keräilijät tekevät Youtubeen videoita, joissa leikkivät eläimillä ääneen. Pienet lelut ovat päätyneet jopa musiikkivideoihin, joita katsotaan ympäri maailman. LPS-yhteisöjä löytää niin Facebookista kuin YouTubesta. Leluille on omistettu kokonaisia blogeja ja verkkosivustoja.

Lohjalla asuva 13-vuotias Emilia Lähde on tehnyt LPS-videoita jo kolmen vuoden ajan. Suosituin pätkä on kerännyt yli 80 000 katsojaa YouTubessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?