Lahjamunasolun jonotusaika on lyhentynyt – uusi menetelmä nopeuttaa hoitoa - Perhe - Ilta-Sanomat

Lahjamunasolun jonotusaika on lyhentynyt – uusi menetelmä nopeuttaa hoitoa

Julkaistu: 6.7.2015 18:17

Lahjamunasoluhoitoon pääsee nyt muutamassa kuukaudessa.

Hyviä uutisia lahjamunasoluhoitoa harkitseville: luovutetuilla munasoluilla tehtävä hoito pystytään toteuttamaan useissa tapauksissa alle puolessa vuodessa siitä, kun päätös hoidosta on tehty. Erityisesti Helsingissä joutui aiemmin jonottamaan lahjamunasolua vuoden tai kaksikin.

Kysyimme munasolujen jonotilannetta neljältä yksityiseltä helsinkiläisklinikalta.

Helsingin Väestöklinikalla lahjamunasoluhoitoon pääsee noin 3–6 kuukaudessa, kertoo ylilääkäri Anne-Maria Suikkari.

– Klinikoillamme Oulussa ja Turussa luovuttajien ja tarvitsijoiden määrä on ollut jo aiemmin paremmin tasapainossa, ja tilanne on nyt parantunut myös Helsingissä, Suikkari kertoo.

Graviditas Lapsettomuusklinikalla jono oli aiemmin kaksi vuotta, nyt puhutaan noin puolesta vuodesta, ylilääkäri Annika Tulenheimo-Silfvast sanoo.

– Se on sopiva aika senkin kannalta, että hoitoihin hakeutuva ehtii valmistautua myös henkisesti.

Luovuttajien rekrytointi onnistunut

Kiitos solujen saatavuudesta kuuluu munasolujen luovuttajille, joita on hakeutunut klinikoille enemmän. Klinikat ovat kampanjoineet munasolujen lahjoittamisesta aktiivisesti, minkä ansiosta yhä useampi nainen tulee harkinneeksi munasolujen luovuttamista.

– Halukkuutta luovuttajaksi on enemmän, kun tietoisuus on lisääntynyt. Usein uusi luovuttaja levittää sanaa ystävilleen, jolloin syntyy positiivinen viidakkorumpuefekti, ylilääkäri Marika Mikola Fertinovasta kertoo.

Hedelmöityshoitojen määrä on Suomessa pienessä laskussa, mutta lahjasukusoluilla tehtävien hoitojen määrä on viime vuosina lisääntynyt.

– Lahjamunasolujen tarve on ihan yhtä vahva kuin ennenkin, mutta luovuttajia on ollut paremmin saatavilla, kertoo kätilö ja IVF-hoitaja Sirpa Ritola Mehiläisen Felicitas-klinikalta.

Lahjasukusoluja käytetään, kun hoito omilla sukusoluilla ei onnistu.

Munasolupankki lyhentäisi hoitoaikaa

Neljästä klinikasta jokainen tarjoaa hedelmöityshoitoja myös pakastetuilla lahjamunasoluilla. Munasolujen pakastaminen on menetelmänä uusi, ja hoitoja on tehty klinikoilla vasta muutamia.

– Munasolujen pakastaminen on teknisesti vaikeampaa kuin esimerkiksi siittiöiden tai alkioiden pakastaminen. Rutiinikäytössä tämä menetelmä ei vielä ole, mutta varmasti jossain vaiheessa ajan myötä tulee olemaan, Mikola Fertinovasta kertoo.

Mikolalla on tiedossa yksi pakastetusta munasolusta alkanut raskaus, Felicitaksen Sirpa Ritolalla muutamia.

Pakastetun munasolun käytössä on se etu, että lahjamunasolua tarvitsevan ei tarvitse jäädä odottamaan sopivan luovuttajan löytämistä. Lisäksi hoito on vastaanottajalle kevyempi ja nopeampi. Myös kustannus voi jäädä matalammaksi.

– Perinteisesti munasolun saajaa joudutaan hoitamaan hormonikorvaushoidolla, jotta kuukautiskierto saadaan sovitettua yhteen luovuttajan kanssa. Pakastetulla solulla hoito voidaan tehdä vastaanottajan luonnolliseen kiertoon. Tämä lisää myös joustoa hoidon ajoitukseen, Tulenheimo-Silfvast kertoo.

Klinikat ovat ottaneet käyttöön myös palvelun, jossa nainen voi pakastaa munasolujaan säilytettäväksi omaa myöhempää tarvetta varten. Näitä on toistaiseksi tehty Suomessa vähän.

Lue lisää Vauva.fi:stä:

Lahjalapsi Enna teki Jussista isän

Uudet hedelmöityshoidot tuovat toivoa lapsettomille

Tästä syystä raskaustesti saattaa näyttää virheellisen EI-tuloksen – erikoislääkäri kertoo

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?