Taas nega, koska mä plussaan! Tästä syystä raskaustesti saattaa näyttää virheellisen tuloksen - Perhe - Ilta-Sanomat

Taas nega, koska mä plussaan! Tästä syystä raskaustesti saattaa näyttää virheellisen tuloksen

12 kysymystä ja vastausta siitä, mitä olet aina halunnut tietää raskauden testaamisesta.

29.6.2015 18:05

Positiivista tulosta odotellessa päivät ovat yhtä piinaa. Vauvakuumeilijat kuluttavat raskaus- ja ovulaatiotestejä joskus ison kasan ennen kuin tärppää.

Lapsettomuuslääkäri Marika Mikola Helsinki Fertinovasta vastaa kahteentoista tikuttajaa askarruttavaan kysymykseen raskaus- ja ovulaatiotesteistä ja niiden tulosten tulkinnasta.

1. Mitä raskaustesti mittaa?

Raskaustesti mittaa istukan tuottamaa gonadotropiini-hormonia (HCG), jota alkaa erittyä alkion kiinnittymisen jälkeen äidin elimistössä. Sitä voidaan mitata testillä virtsasta.

Aluksi raskaushormonin määrä on vähäinen, mutta se lisääntyy moninkertaisesti ensimmäisten raskausviikkojen aikana.

2. Onko kotikäyttöisten ovulaatio- tai raskaustestien herkkyydessä eroja?

Kyllä on. Positiivisen tuloksen saa ensimmäisenä herkimmällä testillä eli herkät testit mittaavat matalampia hormoniarvoja. Raskautta testatessa ne kertovat mahdollisesta raskaudesta aikaisemmin kuin tavanomaiset testit.

3. Minä päivänä raskaustesti voi aikaisintaan näyttää luotettavan tuloksen?

Nykyiset testit voivat paljastaa raskauden jo pari päivää aikaisemmin kuin kuukautisten pitäisi alkaa. Herkimmillä testeillä voidaan saada luotettava tulos 10 päivän kuluttua hedelmöittymisestä.

Herkimmät raskaustestit osoittavat HCG:n virtsasta, kun hormonin pitoisuus on vähintään 10 mlU/ml. Perinteiset raskaustestit osoittavat pitoisuuden, kun se on 25 mlU/ml.

Ennen luotettavan tuloksen sai vasta kaksi viikkoa sen jälkeen, kun kuukautisten olisi pitänyt alkaa.

4. Tarjolla on erilaisia raskaustestejä. Miten niistä osaa valita sopivan? Mitä eroa on liuskatesteissä ja testeissä, joissa on muovinen kuori?

Testien käyttötarkoitus ja toimintaperiaate on sama, mutta käyttötavoissa on eroja. Testin voi valita mieltymystensä mukaan.

Testiliuskoja käyttämällä virtsanäyte otetaan astiaan, johon testerin kärki kastetaan. Digitaalisella, muovikuorellisella raskaustestillä testi voidaan tehdä suoraan virtsasuihkusta. Samoin raskaustestipuikolla. Raskaustestikasetissa virtsanäyte otetaan astiaan ja siirretään testille pipetillä. Tulos luetaan testikasetin näyttöikkunaan ilmestyvistä viivoista.

Digitaaliset testit ovat kalleimpia, mutta niiden kanssa ei ole tulkintaongelmia: tulos lukee selkeästi digitaalinäytöllä. Jos tuloksen tulkinta tuntuu hankalalta, on digitaalinen testi paras valinta.

5. Vaikuttaako testin luotettavuuteen se, onko testi apteekista, marketista vai tilattu netistä?

Ei vaikuta. Se vaikuttaa, että testi tehdään käyttöohjeen mukaan.

6. Mitä ovulaatiotestit mittaavat?

Ovulaatiotestit mittaavat luteinisoivaa hormonia (LH), joka on merkki lähestyvästä ovulaatiosta eli munasolun irtoamisesta. Ovulaatiotesti kertoo, että luteinisoivaa hormonia erittyy.

LH:n pitoisuus nousee virtsassa noin vuorokautta ennen ovulaatiota. Tässä on kuitenkin suurta vaihtelua. Ja vaikka hormonia erittyy, se ei aina takaa, että ovulaatio oikeasti tapahtuu.

7. Onko ovulaatiotestistä hyötyä raskautta yrittäessä?

Kyllä ovulaatiotesteistä on hyötyä, sillä testillä pystyy määrittämään hetken, jolloin raskaaksi tuleminen on mahdollista.

Ovulaation testaaminen on järkevää varsinkin, jos ongelmana on epäsäännöllinen kuukautiskierto. Tai jos yhdynnän ajoittaminen on hankalaa vaikka puolison matkan takia.

Myös ovulaatiotestien herkkyydessä on eroja. Kuten raskaustesteissä, edullisimpia ovat liuskamalliset testit ja kalleimpia digitaaliset testit. Testejä kuluu kierron aikana yleensä muutamia.

8. Onko totta, että positiivinen raskaustestitulos ei ole koskaan virhe? Voiko testi näyttää plussaa kierron lopussa, vaikka ei olisikaan raskaana ja kertoa vain lähestyvistä kuukautisista?

Positiivinen tulos on positiivinen. Testi ei näytä plussaa lähestyvistä kuukautisista.

Virheellisiä EI-tuloksia saadaan, kun testi tehdään liian aikaisin eli raskaushormonia ei ole vielä riittävästi. Kun odottaa muutaman päivän, testi näyttää oikean tuloksen.

9. Digitaalisissa raskaustesteissä näkyvät viikot: esimerkiksi raskaana 8 viikkoa. Monet tekevät testin uudestaan ja seuraavat siten viikkojen etenemistä, koska pelkäävät keskenmenoa. Onko tulos luotettava?

Ei aukottomasti, sillä jos raskauden kiinnitysyritys – keskenmenosta ei vielä tässä vaiheessa voi puhua – varhaisvaiheessa pysähtyy, raskaushormonia on edelleen jäljellä ja testi näyttää jonkin aikaa positiivista.

10. Voiko raskaustestissä olla niin kutsuttu haamu, eli toinen viiva ilmestyy kunnolla vasta myöhemmin?

Ei yleensä. Testiliuskojen tulkitsemisessa on tämä haaleiden haamuviivojen ongelma.

Raskaustestien käyttöohjeissa neuvotaan, kuinka pitkän ajan sisällä testitulos on luotettava. Roskiin heitetyssä testissä viiva voi näkyä vahvemmin myöhemmin siksi, että kuivuessaan testin viivat tummenevat.

11. Jos testiin on tullut toinen viiva, mutta parin päivän päästä tehdystä testistä se häviää, merkitseekö se keskenmenoa?

Joskus käy niin, että hyvin varhaisessa vaiheessa raskaus – tai oikeastaan raskauden kiinnitysyritys – keskeytyy ja uudelleen testatessa viivaa ei enää näy.

Kyse on silloin niin sanotusta biokemiallisesta raskaudesta, ei varsinaisesta keskenmenosta.

12. Kuinka pian keskenmenon jälkeen raskaustesti alkaa taas näyttää negatiivista?

Riippuu siitä kuinka pitkällä raskaus on ollut, muutamasta päivästä viikkoihin. Mitä pidemmälle edennyt raskaus, sitä kauemmin raskaushormonia on elimistössä.

Jos raskaus on ollut niin pitkällä, että se on todettu ultraäänellä, raskaushormonia on veressä vielä usean viikon ajan keskenmenon jälkeen.

Asiantuntija on lastentautien ja synnytysten erikoislääkäri, Helsinki Fertinovan vastaava lääkäri Marika Mikola.

Lue lisää Vauva.fistä:

Seksi, kun toiveissa on vauva

4 merkkiä, jotka kertovat ovulaatiosta

Tiesitkö? Nämä yllättävät syyt saattavat estää raskaaksi tulemisen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?