Perhe

Raju välikohtaus häissä Helsingissä – asiantuntijat: Näin vältät konfliktit sukujuhlissa

Julkaistu:

Perheterapeutti ja sosiaalipsykologi kertovat keinoja, joilla estää riitojen kärjistyminen.
Esimerkiksi Lahdessa kesän alussa vietetyissä ylioppilasjuhlissa vanhempien ja sukulaisten välienselvittely meni niin pitkälle, että toinen vanhemmista vietiin sairaalaan. Poliisi kirjasi tapauksesta kaksi pahoinpitelyä.

Helsingissä käräjäoikeus taas tuomitsi vastikään vuonna 1995 syntyneen tytön nuorena henkilönä tehdystä pahoinpitelystä 30 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja 3000 euron korvauksiin. Tyttö heitti uhriaan kivellä vuonna 2012 järjestetyissä hääjuhlissa.

Poliisin mukaan vastaavat tilanteet ovat kuitenkin harvinaisia: esimerkiksi Lounais-Suomen poliisilaitoksen viestintäpäällikkö Mika Appel ei muista yhtäkään vastaavaa tapausta viimeisen 15 vuoden ajalta.

Samaa mieltä oli Helsingin poliisin ylikomisario Juha Hakola. Hän korosti myös sitä, että pääkaupunkiseudulla suuri osa juhlista tapahtuu ravintoloissa, joilla on oma järjestyksenvalvontansa.

Väärä paikka välienselvittelylle

Perheterapeutti ja koululääkäri Sirkku Suontausta-Kyläinpää taas toteaa, että monenlaisia perhejuhlien riitatilanteita tulee ennen pitkää jokaisen perheiden kanssa työskentelevän eteen.

Hänen mukaansa juhlat menevät varsinkin lasten kannalta hyvin niin kauan, kuin aikuiset pysyvät aikuisina ja ottavat lapset huomioon.

– Sukujuhlat ovat aivan väärä paikka välienselvittelylle, varsinkin jos ja kun siellä on lapsia mukana. Siellä ongelmia ei tule ratkoa, terapeutti toteaa.

Suontausta-Kyläinpään mukaan sukulaisten välisissä kiistoin on yleensä kysymys on asioista, jotka ovat jo valmiiksi kriisiytyneet. Tällaisia voivat olla esimerkiksi perintökiistat tai se, kun entiset puolisot tapaavat toisensa lastenjuhlissa.

– Jos aikuiset ovat päihtyneitä, jonkun on vietävä lapset turvaan selvänä olevan aikuisen kanssa. Jos lapset ovat nähneet uhkaavan tilanteen, se tulee käydä lasten kanssa läpi tilanteen vaatimalla tavalla. Jos itse on liian kiihtynyt voidakseen ottaa asiaa puheeksi lasten tarpeet huomioiden, silloin sen tulee tehdä aikuinen, joka pystyy siihen.

– Selvin päin ollessa vanhempien pitäisi käydä ongelma läpi lasten kanssa heidän ikätasoaan vastaavalla tavalla. Keskittyä tulisi siihen, mikä heitä on mietityttänyt ja avata asiaa niin, ettei se sitten jää vaivaamaan.

Ongelmaa ei kannata paeta

Sosiaalipsykologi ja tietokirjailija Janne Viljamaa kertoo, että riidan osapuoliin voi yrittää ottaa etukäteen yhteyttä vaikka soittamalla ja yrittää keskustella asioista. Viljamaa kertoo, että hänen elokuussa julkaistava Narsistivanhemman lapsena -kirjansa liittyy suoraan asiaan.

– Jos riita on ylitsepääsemätön, voi pahimmat riitapukarit sopia, että toinen heistä ei tule paikalle. Voidaan sopia myös, että tullaan hiukan eri aikaan, ollaan eri huoneessa ja mehulinjalla ja sanaakaan ei vaihdeta koko juhlien aikana. Sopimusta rikkova velvoitetaan isännän toimesta poistumaan juhlista välittömästi, Viljamaa sanoo.

Viljamaan mukaan ongelmia ei kannata paeta ja olla saapumatta juhliin, sillä käsittelemättöminä ne vain pahenevat. Selkeät, tarkasti sovitut, mielellään sähköpostilla toimitetut säännöt toimivat.

– Narina on turhaa sen jälkeen, kun riidasta on sovittu. Kaikki sitoutuvat päätökseen.
Millaisia ongelmia teidän sukujuhlissanne on ollut? Kerro niistä alla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt