”Kätilö ravisti olkapäästä ja kielsi huutamasta” – Äidit avautuvat, mikä ihmetytti synnytyslaitoksella - Perhe - Ilta-Sanomat

”Kätilö ravisti olkapäästä ja kielsi huutamasta” – Äidit avautuvat, mikä ihmetytti synnytyslaitoksella

Synnytyslaitoksella saattaa tapahtua omituisia asioita. Kuvituskuva.

Julkaistu: 6.6.2015 17:12

Vauva.fi:n keskustelupalstalla äidit kertovat, mitkä asiat heitä ihmetyttivät synnytyslaitoksella.

1. Hiljaa synnytyksessä

”Mua jäi häiritsemään se, kun ponnistusvaiheessa huusin kovaa ja kätilöt tuntui jotenkin ärsyyntyneen. Mutta helvetillinen kipu aiheuttaa helvetillistä huutoa.”

”Olin ilmeisesti äännellyt synnytyksessä kovaan ääneen, sillä toisen synnyttäjän kätilö ravisti minua olkapäästä ja kielsi huutamasta, kun naapurihuoneen ensisynnyttäjä pelkää.”

2. Tylyt kätilöt ja hoitajat

”Olen huomannut oltuani erään sairaalan lukuisilla osastoilla hoidossa, että juuri synnytysosastolla on kaikkein tylyimmät hoitajat.”

”En suostunut antamaan päivän vanhalle vauvalle tuttia, jolloin punatukkainen hoitaja tiuskaisi, että hankalat asiakkaat muistetaan täällä.”

3. Oudosti käyttäytyvät kätilöt ja hoitajat

”Kahdella kätilöllä (tai toinen oli opiskelija) oli hajuvettä.”

”Se jäi ihmetyttämään, kun esikoisen synnytettyäni jokainen kätilö taputteli olalle ja kehui, miten hienosti selvisin ison pojan synnytyksestä (53 cm 4 363 g) ensikertalaisena. Jäin miettimään, eikö kukaan muu ole saanut isoa lasta siinä sairaalassa?”

4. Ristiriitaiset ohjeet tai ei ohjeita ollenkaan

”Miksi imetyksestä annettiin niin huonoja ristiriitaisia ohjeita? Pakotettiin pumppaamaan ja sitten seuraavassa vuorossa kiellettiin pumppaamasta (eri hoitaja) ja syyllistettiin, kun maito ei ollut noussut toisena päivänä.”

”Mua harmitti se, etteivät hoitajat ehtineet käydä neuvomassa imetyksen kanssa, kun se teki tosi kipeää enkä tiennyt miten olla.”

”Minä koetin osastolla kysellä vauvanhoito-ohjeita, mutta esimerkiksi kysyessäni, miten vauvan pylly pestään, kätilö tiuskaisi ’ihan normaalisti’ ja juoksi pois.”

5. Liian vähän lepoa

”Miksi ihmeessä minua piti käydä herättelemässä keskellä yötä syöttämään kuopustani? Ihan täysiaikainen vauva, jolla ei mitään häikkää missään.”

”Miksi sairaalassa ei saanut ollenkaan nukkua eikä toipua synnytyksestä? Heti oli jaksettava yksin hoitaa vauvaa ilman lepoa, vaikka vertakin oli mennyt 1,5 litraa.”

”Se ärsytti, kun vierustoverit kauhean isoon ääneen nysväsivät, tuhisivat ja kuorsasivat.”

6. Pitääkö mun kaikki hoitaa?

”Häntäluuni murtui synnytyksessä enkä seuraavana päivänä päässyt ylös sängystä. Pyysin kätilöä/hoitajaa tuomaan aamupalaa, sillä liikkuminen oli todella tuskaista. Kätilö totesi vain, että ’et sä sinne sänkyyn voi kuitenkaan jäädä makaamaan, joskus sun on sieltä noustava’, eikä suostunut tuomaan ruokaa.”

”Meille korostettiin, että synnyttänyt ei ole sairas, joten lakanat piti vaihtaa itse.”

7. Varustehuolto

”Mua hämmensi ne verkkopikkarit. En meinannut aluksi oikein tajuta, mikä niiden funktio oli, kun kätilö lykkäsi kouraan ennen suihkuun menoa sen paketin.”

”Jostain kumman syystä osastolla oli vaatteita hirveän vähän. Jos niitä ei ehtinyt käydä nappaamassa heti, kun puhtaiden vaatteiden kärry tuli, sai olla likaisissa.”

”Miksi rintakumia pantattiin, eli sitä ei haluttu mielellään antaa?”

”Mua kummastutti se kaalinlehtien tuputtaminen. Onko niistä muka joku muu hyöty kuin se viileys?”

8. Omituiset käytännöt

”Miksi perhehuoneen saivat tyypit, joilla mies oleskeli siellä vain satunnaisesti? Me, joiden mies oli sairaalassa kaiken sallitun ajan ja hoiti vauvaa jatkuvasti, jouduimme olemaan pikkukopissa muiden kanssa.”

”Esikoisen saatuani olin aivan tokkuraisena huoneessani, kun sisään marssi kolme pukuihmistä kysymään, haluaisinko äänestää. Oli siis joku vaalipäivä.”

9. Intiimit tarkastukset

”Ennen kotiin lähtöä piti vetää kaikki housut pois ja kätilö kuikkasi värkkiin.”

”Tarkastaessaan minua kotiinlähtöä varten kätilö jäi pitkäksi aikaa tuoksuttelemaan alapäätäni ja miettimään, että ’onko tuossa vähän semmoinen tulehtunut haju, vai eikö sittenkään’.”

10. (Huonot) hoitotavat

”Miten kohtutulehdustani ei huomattu/noteerattu, vaikka olin todella kipeä ja haisin kuvottavalle? Ensisynnyttäjänä minua ei uskottu.”

”Pyysin päänsärkylääkettä, mutta sitä ei tuotu, koska piti kysyä lääkäriltä lupa. Sitten tuli hoitaja ilman lääkettä ja kun kysyin sitä, vastaus oli ’tuodaan sitten samalla, kun unilääke’. Siitä minä riemastuin, että kuka mulle unilääkettä on määrännyt! Vastaus oli: ’Meillä on tapana tuoda kaikille unilääke, ettei yöllä tarvitse juoksuttaa hoitajaa’.”

”Miksei sairaalasta löydy lääkäriä? Astmaatikkona ja alkavassa keuhkoputkentulehduksessa synnytettyäni vointini osastolla huononi koko ajan, mutta ketään ei kiinnostanut.”

Lue koko keskustelu täältä.

Lue lisää Vauva.fi:stä:

Mitä, jos unohdan vauvan bussiin? Nämä ovat odottajien oudoimmat pelot

Pienen vauvan minipuberteetti on vaaraton eikä vaadi hoitoa

Henriikka sairastui synnytyksen jälkeiseen masennukseen – oireet: ylivireys ja pakonomainen siivousvimma

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?