Rasmus, Asmo

Perhe

Petyttiinkö teilläkin taas todistukseen? Opettajat arvioivat poikia epäreilusti – ”Mitättömistä asioista soitellaan”

Julkaistu:

Toikkaripettymys
– Tämä on todella vakava asia, vahvistaa 37 vuotta koulumaailmaa nähnyt opetusneuvos Martti Hellström.
Monen riemu kesälaitumille pääsystä saattaa latistua ikävästi todistuksen numeroita tutkiessa.

Huono äiti -blogia pitävä toimittaja Sari Helin teetti lukijoillaan epävirallisen kyselyn, jolla hän halusi selvittää, minkälaista palautetta tytöt ja pojat saavat koulusta. Kävi ilmi, että pojat saavat koulussa kolminkertaisen määrän huonoa palautetta tyttöihin verrattuna. Kyselyyn vastasi 342 henkilöä.

Vastaus tukee tutkimuksia, joiden mukaan pojat oppivat ja viihtyvät koulussa tyttöjä huonommin. Myös tie jatko-opintoihin on pojilla kivisempi.

Ilta-Sanomien verkkosivuilla aiheesta käyty keskustelukin tukee havaintoa. Hyvin monella pojalla tai poikalapsen vanhemmalla on vahva tuntemus siitä, ettei poikia kohdella koulussa tasapuolisesti sukupuolensa vuoksi.

– Uskon, että pojat oikeasti kokevat näin. Ei sitä kannata epäillä, sanoo opetusneuvos Martti Hellström.

Saman vahvistaa Ilta-Sanomien verkkosivuilla asiasta keskustellut nimimerkki Joku89: ”Sain kuulla yläasteella muutaman opettajan sanovan minulle, etteivät voi antaa samaa tai parempaa arvosanaa kuin tytöille, koska olen vähän vilkas ja poika. Esimerkiksi kemian kokeista sain ysiluokalla 9 ja 8½. Päättötodistuksessa komeili 8. Vieressä istuva tyttö sai kokeista 7½ ja 8, mutta hänellä kumminkin löytyi päättötodistuksesta 9. Ja kyllä, tein läksyt ja osallistuin tunneille.”

Henkistä tukistusta tyttöjä enemmän

Espoolaisella Hellströmillä on sanoilleen kaikupohjaa, sillä opettajana ja rehtorina uransa tehneellä kasvatustieteen tohtorilla on takanaan 37 vuoden kokemus koulumaailmasta.

 

Pojat ajautuvat koulussa aika usein konflikteihin.

Hellströmin mukaan taustalla ovat erot tyttöjen ja poikien tavassa olla ja käyttäytyä.

– Pojat ajautuvat koulussa aika usein konflikteihin. Uskon, että he saavat siitä kurinpalautusta, nuhtelua ja henkistä tukistusta enemmän kuin tytöt. Toisaalta suomalaisessa kulttuurissa pojat ovat saaneet olla aika vapaasti poikia, ja heillä on ollut pikkuisen etuoikeuksia tyttöihin nähden. Pojilta hyväksytään sellaista käyttäytymistä, jota tytöiltä ei hyväksytä.

Hellström huomauttaa, etteivät maskuliiniseksi tai feminiiniseksi mielletyt käytöksen piirteet ole aina kytköksissä sukupuoleen. Hän uskoo, että räväkämmin käyttäytyvään tyttöön saatetaan suhtautua koulussa jopa ankarammin kuin vastaavalla tavalla käyttäytyviin poikiin. Hiljainen ja arka poika taas saattaa olla väleissä opettajan kanssa, mutta joutuu kohtaamaan paineita kaveripiirin taholta.

Nimimerkki Bella on nähnyt ilmiön läheltä omassa perheessään: ”Poika ja tytär ovat olleet molemmat erittäin hyviä koulussa, mutta selkeästi heitä on ”käsitelty” eli lailla. Poika on saanut unohtuneesta läksystä heti jälki-istuntoa, tytölle sanottiin, että tee läksy huomiseksi.”

Arvosanoissa kiltteyskerroin

Poikien ja tyttöjen erilainen kohtelu on ongelma siinäkin mielessä, että opettajien asenteet vaikuttavat myös arvosanoihin ja sitä kautta nuoren tulevaisuuteen. Nykyään opettajia ohjeistetaan antamaan oppilaille arvosanoja puhtaasti osaamisen mukaan. Hellströmin mukaan monet edelleen sisällyttävät arvioonsa myös muita asioita, kuten käyttäytymisen ja tuntiaktiivisuuden.

 

Tarkasti ottaen kiltteyttä pitäisi arvioida vain käyttäytymis­numerossa.

– Kyllä siellä se kiltteyskerroin varmaan on. Tarkasti ottaen kiltteyttä pitäisi kuitenkin arvioida vain käyttäytymisnumerossa.

Hellström myöntää, että on todennäköisesti itsekin tiedostamattaan syyllistynyt vastaavaan uransa aikana, etenkin niissä aineissa, joissa arvostelun pohjana ei käytetä kokeiden tuloksia. Tämän vuoksi hän myös tietää, että asiasta olisi keskusteltava avoimemmin. Osaaminen olisi opittava erottamaan tunnollisuudesta.

Iltasanomat.fi asiaan otti omalla kokemuksellaan kantaan nimimerkki Eija: ”Kolmen pojan äitinä olen samaa mieltä siitä, että poikia kohdellaan epäreilusti. Reissuvihkoissa on useimmiten negatiivista palautetta, mitättömistä tekosista soitellaan työpaikalle. Poikana on koulussa vaikeaa. Mieti nyt, istuvat pulpetissa paikallaan, liikkumaan luodut.”

Nalkutus heikentää sitoutumista

Koulutodistuksen arvosanoilla on Hellströmin käsityksen mukaan valtava merkitys siihen, minkälaisiin jatko-opintoihin peruskoulun jälkeen suunnataan. Arvosanat voivat huonontua, vaikka opettaja olisikin tarkkana arviota antaessaan.

– Vielä enemmän vaikuttaa varmaan, jos sellaista nalkutusta tulee hankittua itselleen joka päivä. Sitoutuminen koulutyöskentelyyn heikkenee ja ponnistelu lakkaa. Eli erilainen kohtelu vaikuttaa arvosanoihin ikään kuin toista kautta. Ei edes yritetä.


Hellströmin mielestä näyttää siltä, että tällainen yrittämisestä irtautuminen on yleistymässä poikien kulttuurissa. Ankeassa taloustilanteessa isät ja isoveljet ovat työttöminä, koulutuksesta huolimatta. Samaan aikaan julkisuudessa näkyy esimerkkejä miehistä, jotka ovat menestyneet kouluja käymättä.

– Se sopii joillekin, kuten vaikka Matti Nykäselle. Mutta suurimmalle osalle ei ole muuta keinoa kuin opiskelu.

 

Jos koulussa on sellaisia tekijöitä, jotka eivät ota huomioon poikien erityispiirteitä, niin kyllä niitä pitää muuttaa.

Poikien ja tyttöjen erilainen kohtelu ei ole niitä helpoimmin ratkaistavia ongelmia. Hellströmin mukaan kyse on oikeastaan kahdesta isosta ongelmasta.

– Jos koulussa on sellaisia tekijöitä, jotka eivät ota huomioon poikien erityispiirteitä, niin kyllä niitä pitää muuttaa. Mutta sitten pitää kyllä myös muuttaa poikien asennoitumista kouluun. Tämä on minusta iso keskustelu, joka pitäisi käydä kodeissa, oppilaskunnissa ja sitten opettajien kesken. Mietittäisiin sitä, mikä tässä mättää, miksi pojat toimivat näin.

Tutkimuksen mukaan esimerkiksi poikien äidinkielen osaamistaso nousee kolmen yläkouluvuoden aikana vain puolen vuoden edestä – eikä murrosiän rankkuus selitä tätä ilmiötä kokonaan. Käytännössä siis kaksi ja puoli vuotta yläkouluajasta menee harakoille, mitä Hellström pitää ”hirveänä haaskauksena”.

Haitaksi ei myöskään olisi, jos opettajiksi hakeutuisi enemmän miehiä. Hellström ei väitä, että naiset olisivat yhtään miehiä huonompia opettajia. Ongelma on se, että he eivät koskaan ole olleet poikia. Kun on ollut joskus poika, ymmärtää paremmin poikien kulttuuria ja tapaa olla.

Pojat johtavat syrjäytymistilastoja

Entä tytöt ja heidän ongelmansa? Moni saattaa miettiä tässä kohtaa, kuinka tytöt tavataan kasvattaa kilteiksi, mutta työelämässä kiltteyttä ei palkita hyvillä työpaikoilla tai etenemismahdollisuuksilla.

Tyttöjen tilanne on yhtä lailla vakava, mutta se on kuitenkin toinen tarina. Hellström muistuttaa, että pojat ja miehet ovat edelleen enemmistönä syrjäytymistilastoissa, koulupudokkuudessa ja erityisluokilla.

Erityisen tärkeää hänen mielestään on puhua asiasta nyt, kun arvosanoja laaditaan parhaillaan kouluissa pitkin Suomen kouluja. Näin opettajat ehkä pysähtyvät miettimään, ovatko he reiluja numeroita todistuksiin kirjatessaan.

– Jotakin pitäisi pystyä tekemään, että pojat eivät syrjäytyisi. Meillä ei nimittäin ole varaa siihen, että pojat syrjäytyvät. Tämä on todella vakava asia, Martti Hellström sanoo.

Ota kantaa

Pettyikö teidän koululainen todistukseensa?

Kyllä 33% Ei 67%
Ääniä yhteensä 17999

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Muistatko tosi-tv-tähti Supermarjon? Marjo Niittyviita kertoo nyt, miksi hän katosi yllättäen julkisuudesta

  2. 2

   Syyte murhasta ja viidestä tapon yrityksestä: Lönnrotin­kadun yliajon käsittely alkoi – syytetty ei peitellyt kasvojaan

  3. 3

   Kuva: Poliisiauton ryöstöstä syytetty asteli oikeuden eteen aurinkolaseihin ja valkoiseen kommandopipoon verhoutuneena

  4. 4

   SUORA LÄHETYS: Presidentti Niinistö ja rouva Haukio isännöivät Puolan presidenttiparia

  5. 5

   Kommentti: Piiri pieni pyörii ja tuolit vain vaihtuvat – näin kokoomuslobbarit vuolevat hunajaa terveysfirmoille

  6. 6

   Näin vaihdat talvirenkaat kotona – muista tärkeä 100 kilometrin sääntö

  7. 7

   Etelä-Suomeen jysähtää jopa kymmenen senttiä lunta – meteorologi: Sade alkaa torstaiyönä, ajokeli surkea

  8. 8

   Vuosaaren poikkeuksellisesta palkkamurhasta tuomittu Raimo Andersson anoi ehdonalaiseen – hovioikeus tyrmäsi hakemuksen

  9. 9

   Poliisi teki kuolinvuoteellaan yllättävän tunnustuksen – verinen rikosmysteeri voi ratketa yli 30 vuoden jälkeen Belgiassa

  10. 10

   Pelasimme peliä, josta internet puhuu – se on pelottava, koska se voi olla pian totta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ari” on kuin ilmetty menestyvä ura­tykki – oikeasti perä­kamarin poika elää eläkeläis­vanhempiensa rahoilla

  2. 2

   Harvinainen haastattelu uutuuskirjassa: Mika Myllylän tytär kertoi rehellisesti äitinsä koettelemuksista – ”Sellaista julmuutta en pysty ymmärtämään”

  3. 3

   Verorahoilla jonojen ohi leikkaukseen jo nyt? Näin Laura Räty ohjaa jo täyttä vauhtia lääkäreitä lähettämään potilaansa yksityiselle puolelle hoitoon

  4. 4

   Heidi Selin suunnitteli supertähdille vaatteita – sitten elämä Yhdysvalloissa romahti hetkessä

  5. 5

   Mika Salo julkaisi harvinaisen videon F1-tuomarien huoneesta – tämä sinetöi Verstappenin kohtalon Räikköstä vastaan

  6. 6

   Maria Veitola laukoo suorat sanat Tomi Metsäkedon Tähdet, tähdet -potkuista – ”Hänellä on selkeä ongelma”

  7. 7

   Timon vaimolla todettiin aggressiivinen keuhkosyöpä: ”Mari niin toivoi, että näkisi kevään”

  8. 8

   Muistatko tosi-tv-tähti Supermarjon? Marjo Niittyviita kertoo nyt, miksi hän katosi yllättäen julkisuudesta

  9. 9

   Näyttelijä Melissa Bellin, 44, kuppikoko on K – avautuu vaikeuksista: ”Rinnoistani on tullut ongelma”

  10. 10

   Laitilalaismies lähetti itselleen kirjeen tekaistulla ”postimerkillä” – Mainoslehtisestä leikattu pizzan kuva meni Postilta läpi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Työttömät kieltäytyivät työstä aina samalla selityksellä – teollisuuspohatan vastaveto saikin hakijan leuan loksahtamaan

  2. 2

   Dopingtuomion saaneen Therese Johaugin ulkoinen olemus on jotain aivan muuta kuin kaksi kuukautta sitten – katso kuvat

  3. 3

   Leivinuunin ”lisälaite” yllätti pariskunnan – tunnelmallinen lauantai-ilta meni pilalle

  4. 4

   Thaimaalaista Marisaa vietiin, kun Pattayan baarikadulla asteli vastaan suomalainen Mauri: ”Olen onnen nainen, kun sain hyvän miehen”

  5. 5

   Maria Veitola laukoo suorat sanat Tomi Metsäkedon Tähdet, tähdet -potkuista – ”Hänellä on selkeä ongelma”

  6. 6

   Tutut liikennemerkit muuttuvat sukupuolineutraaleiksi – katso kuvat!

  7. 7

   Näin päättyi Napakymppi-parin Ikaalisten matka – piikki auki, Ville jätti taksit maksamatta: ”Odotin, milloin pääsen pois”

  8. 8

   Lahdesta löytynyt vainaja edelleen tunnistamatta – poliisi julkaisi poikkeuksellisesti kuvan ruumiista

  9. 9

   Nuoren Emman netti-ihastus olikin kaljuuntuva, 53-vuotias kauppias – sen jälkeen tapahtui jotain käsittämätöntä

  10. 10

   Kova väite K-Supermarketin kalatiskin kikasta ja takahuoneen tapahtumista – 22-vuotias Miss Tampere kertoo olevansa yksi kauppiaan uhreista

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Muistatko tosi-tv-tähti Supermarjon? Marjo Niittyviita kertoo nyt, miksi hän katosi yllättäen julkisuudesta

  2. 2

   Syyte murhasta ja viidestä tapon yrityksestä: Lönnrotin­kadun yliajon käsittely alkoi – syytetty ei peitellyt kasvojaan

  3. 3

   Kuva: Poliisiauton ryöstöstä syytetty asteli oikeuden eteen aurinkolaseihin ja valkoiseen kommandopipoon verhoutuneena

  4. 4

   SUORA LÄHETYS: Presidentti Niinistö ja rouva Haukio isännöivät Puolan presidenttiparia

  5. 5

   Kommentti: Piiri pieni pyörii ja tuolit vain vaihtuvat – näin kokoomuslobbarit vuolevat hunajaa terveysfirmoille

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ari” on kuin ilmetty menestyvä ura­tykki – oikeasti perä­kamarin poika elää eläkeläis­vanhempiensa rahoilla

  2. 2

   Harvinainen haastattelu uutuuskirjassa: Mika Myllylän tytär kertoi rehellisesti äitinsä koettelemuksista – ”Sellaista julmuutta en pysty ymmärtämään”

  3. 3

   Verorahoilla jonojen ohi leikkaukseen jo nyt? Näin Laura Räty ohjaa jo täyttä vauhtia lääkäreitä lähettämään potilaansa yksityiselle puolelle hoitoon

  4. 4

   Heidi Selin suunnitteli supertähdille vaatteita – sitten elämä Yhdysvalloissa romahti hetkessä

  5. 5

   Mika Salo julkaisi harvinaisen videon F1-tuomarien huoneesta – tämä sinetöi Verstappenin kohtalon Räikköstä vastaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Työttömät kieltäytyivät työstä aina samalla selityksellä – teollisuuspohatan vastaveto saikin hakijan leuan loksahtamaan

  2. 2

   Dopingtuomion saaneen Therese Johaugin ulkoinen olemus on jotain aivan muuta kuin kaksi kuukautta sitten – katso kuvat

  3. 3

   Leivinuunin ”lisälaite” yllätti pariskunnan – tunnelmallinen lauantai-ilta meni pilalle

  4. 4

   Thaimaalaista Marisaa vietiin, kun Pattayan baarikadulla asteli vastaan suomalainen Mauri: ”Olen onnen nainen, kun sain hyvän miehen”

  5. 5

   Maria Veitola laukoo suorat sanat Tomi Metsäkedon Tähdet, tähdet -potkuista – ”Hänellä on selkeä ongelma”

  6. Näytä lisää