Juhlat tulossa? Ennen kuin teet mitään, lue tämä lista!

Kevät ja kesä ovat lakkiaisten, valmistujaisten ja muitten iloisten kokoontumisten aikaa. IS keräämän vinkkilistan avulla järjestät varmasti onnistuneet kemut.

Vinkkien avulla kesäjuhlien järjestäminen on, no, kuin pelkkää juhlaa!

Olipa järjestettävänä valmistujaisjuhlat, puutarhakestit tai muodollisempi tilaisuus, muistettavaa riittää. Juhlien järjestämisessä suurin työ tehdään ennen varsinaista tilaisuutta. Valmistelemiseen tarvittava aika riippuu juhlien luonteesta ja koosta, mutta liikkeelle kannattaa lähteä hyvissä ajoin.

1. Jos juhliin on vielä pitkä aika, pyri keräämään hyviä ideoita muistilistalle aina, kun niitä tulee mieleen. Tämä helpottaa varsinaista suunnittelutyötä siinä vaiheessa, kun h-hetki on lähempänä.

2. Hyvä yleissääntö on, että kutsut tulisi lähettää suunnilleen kuukautta ennen juhlia. Kerro kutsussa selkeästi, minkälaisista juhlista on kyse. Muista kertoa ajankohta ja juhlapaikan tarkka osoite. Jos juhlissa on liukuva aika, kerro sekin. Mahdollisesta pukukoodista voi ilmoittaa kutsussa, kuten myös siitä, onko tarjolla lämmin ruoka tai vaikkapa kakkukahvit. RSVP:n eli vastauspyynnön lisääminen kutsuun lisää omaa mielenrauhaa ja helpottaa esimerkiksi tarjoilun suunnittelua. Jos juhlat ovat epämuodollisemmat, voivat lyhyemmällä varoitusajalla lähetetty tekstiviesti tai sosiaalisen median kautta lähetty kutsu olla riittäviä.

3. Vieraslistaa miettiessä pidä mielessä, kenen juhla on kyseessä. Esimerkiksi valmistujaisissa etusijalla on, että kutsuttavat ovat juhlakalulle tärkeitä ihmisiä, joiden kanssa hän haluaa jakaa elämänsä tärkeän hetken. Erilaisten uusperhekuvioiden yleistyessä ristiriidat ovat yleisiä. On kuitenkin aikuisten tehtävä pitää huoli siitä, että kireät välit eivät pilaa nuoren juhlaa.

4. Juhlien järjestäminen muualla kuin kotona maksaa, mutta samalla säästyy siivoukseen kuluvaa aikaa ja energiaa. Monesta juhlapaikasta saa käyttöön myös astioita, mikä helpottaa etenkin silloin, jos vieraita on paljon. Varaa juhlatila ajoissa etenkin, jos juhlat osuvat niin sanotusti sesonkiviikonloppuun, jolloin moni muukin on samalla asialla. Suosituimpien juhlapaikkojen varauskirjat saattavat täyttyä jopa vuotta aiemmin.

 

5. Jos päätät järjestää juhlat kotona, varmista, että käytettävissä on tarpeeksi astioita. Tarvittaessa käänny sukulaisten, ystävien ja naapurien puoleen.

6. Juhlien järjestäminen ulkona on Suomessa aina enemmän tai vähemmän riski. Sääennusteet tarjoavat jokseenkin varmaa tietoa vain muutama päivä etukäteen, joten mahdolliseen koiranilmaan kannattaa aina varautua suunnitelma b:llä. Yksi vaihtoehto voi olla vuokrattava juhlateltta tai -katos. Ahkera ulkoilmajuhlien järjestäjä voi hankkia sellaisen myös omaksi. Myös siirreltäville lämmittimille voi olla käyttöä Suomen suvessa.

7. Ylioppilasjuhlissa ja muissa valmistujaisissa päivänsankarille tuodaan yleensä kukkia. Varaudu siihen haalimalla etukäteen maljakoita. Tässäkin asiassa kannattaa turvautua sukulaisten, ystävien ja naapureiden laina-apuun.

8. Vaikka pitäisit juhlat kotona, älä käytä kohtuuttomasti aikaa ja energiaa siivoukseen. Vieraat eivät yleensä tapaa kaappeihin katsella. Siisti, raikas ja selkeä kodin yleisilme riittää. Raivaa ylimääräiset tavarat, kodinkoneet ja muut piiloon vaikkapa saunaan tai vaatehuoneeseen, jotta ne eivät vie turhaan tilaa.

9. Kun mietit tarjoilua muista perusohje: mitä useampaa sorttia on tarjolla, sitä vähemmän kutakin niistä menee. Tarjoiltavien määrät riippuvat myös vieraslistasta. Lapset syövät vähemmän, kasvavat nuoret enemmän ja muut siltä väliltä. Yritä miettiä, sopivia annoskokoja ja arvioida sen jälkeen, montako annosta kutakin laatua tarvitaan.

10. Suolaisia vaihtoehtoja on yleensä enemmän tarjolla kuin makeita. Jos vieraat tulevat pitkien matkojen takaa, voi lämpimän ruuan tarjoaminen olla hyvä idea. Pellille leivotut piirakat, salaatit ja keitot ovat ruokia, joita valmistuu iso määrä suhteellisen vähällä vaivalla ja näpertelyllä. Jos pakastimessa on vielä jäljellä viime kesän marja- ja sienisatoa, ovat kevään juhlat oiva tilaisuus kuluttaa ne loppuun.

 

11. Ota huomioon ne erityisruokavaliot, joiden huomioon ottaminen ei tuota kohtuuttomasti lisäpaineita. Maitotuotteet on nykyisin helppoa korvata laktoosittomilla vaihtoehdoilla. Myös lihattomia vaihtoehtoja on hyvä olla aina tarjolla. Allergiset vieraat osaavat yleensä itse huolehtia siitä, etteivät syö mitään sopimatonta. Kannattaa kuitenkin tehdä vieraille selväksi esimerkiksi pienten korttien avulla, missä ruokalajeissa on käytetty esimerkiksi pähkinää tai mitkä ovat gluteenittomia vaihtoehtoja.

12. Trendikäs tarjoiluvaihtoehto juhlissa ovat nykyaikana erilaiset buffetit joista vieras voi itse koota haluamansa annoksen, kuten hampurilaisen, hot dogin, smoothien tai vaikkapa jäätelöannoksen.

13. Jos juhlissa tarjoillaan alkoholia, on raikas booli helppo vaihtoehto, myös tarjoilun kannalta. Viinillä tilaisuuteen saa luotua helposti hieman juhlallisempaa tunnelmaa. Yhdestä normaalikokoisesta pullosta riittää noin kuuteen 12 senttilitran lasilliseen. Muista alkoholiton juomavaihtoehto, myös kuohuviinimaljalle.

14. Koska juhlatilan koristelulle ei jää usein paljoakaan aikaa, kannattaa valmistelut ja mahdolliset askartelut tehdä hyvissä ajoin niin valmiiksi kuin mahdollista. Jos aikaa on vähän, eikä raha ole este, on myös somistamiseen mahdollista hankkia ammattimaisen juhlasuunnittelijan apua.

15. Koristelussa kannattaa ottaa huomioon juhlatila ja sen värisävyt. Mieti lähtökohdaksi jokin teema, jonka ympärille juhlien ulkoinen ilme on helppo suunnitella. Teema voi olla myös väri, joka toistuu esimerkiksi serveteissä ja kukissa.

16. Tyylikkääseen lopputulokseen pääsee vähemmälläkin tilpehöörillä, mutta toisaalta runsaskin koristelu voi olla kaunis, jos koristeet ovat sopusoinnussa keskenään. Tässä kohtaa päivänsankarin tai isäntäväen persoonat ja maku ratkaisevat.

 

17. Tällä hetkellä suosittuja juhlakoristeita ovat esimerkiksi koristehelminauhat, tekotimantit ja pom pom -silkkipaperikukat. Pöytäliinoista ajan hermoilla olevat juhlanjärjestäjät suosivat kaitaliinoja, erityisesti pitsisiä. Myös satiini- ja organza pitävät edelleen pintansa liinamateriaalina. Myös pöytiin sijoitettavat pienet koristepuut, joiden oksille voi ripustaa monenlaisia somisteita, ovat suosittuja.

18. Jos haluat selvitä koristeluissa vähällä, keskity tarjoilupöydän somistukseen. Jo yksi näyttävä kukka-asetelma saa aikaan ihmeitä, etenkin, jos valitsee servetit samaan sävyyn. Jos muu somistus on värikäs, kannattaa pöytäliinan olla hillitty, jotta ruuat pääsevät pöydässä esille ja oikeuksiinsa.

19. Kattausta tai noutopöydän ulkoasua voi testailla tekemällä niistä koeversion etukäteen. Samassa yhteydessä huomaa helposti, mitä kattauksesta puuttuu tai toimivatko esimerkiksi värit. Myös servettien taittelua on hyvä harjoitella ennalta, ettei taitteluohjeita tarvitse ruveta etsimään paniikissa internetistä juhla-aamuna.

20. Jos juhlat vaativat enemmän valmistelua, jaa tehtäviä. Sukulaisia tai ystäviä voi pyytää valmisteluavuksi tai vaikka leipomaan juhliin piirakan. Myös siivousapua kannattaa kysyä etenkin silloin, jos tehtävänä on isompia operaatioita, kuten ikkunanpesu. Ole liikkeellä ajoissa. Äläkä suutu, jos ystävä tai sukulainen kieltäytyy.

Pienet yksityiskohdat tuovat ilmettä juhlapöytään.

21. Ota huomioon naapurit, erityisesti silloin, jos järjestät juhlasi kerrostalossa tai sen pihalla. Tiedota etukäteen mahdollisista häiriöistä.

22. Jos vieraat tulevat omilla autoillaan, selvitä etukäteen, mihin he voivat pysäköidä. Suunnistusta helpottaaksesi voit toimittaa vieraille etukäteen kartan tai reittiohjeet.

Juhlien aikana

23. Mieti, miten hoidat vaatesäilytyksen, jos sitä tarvitaan. Jos naulakossa ei ole tarpeeksi tilaa, voi takit säilöä vaikka makuuhuoneen sängylle. Muista varata tarvittaessa ylimääräisiä henkareita.

24. Pidä mahdollisimman hyvää huolta vieraista. Tavoitteena on, ettei heidän tarvitsisi arvailla, miten juhlien protokolla toimii. Pitkälle pääset jo sillä, että vieraita vastaanottaessasi kerrot, mihin takit ja lahjat jätetään ja miten ohjelma suurin piirtein etenee.

25. Juhliin saa hauskuutta jonkun pienen ohjelmanumeron avulla, vaikka varsinaisia esiintyjiä ei olisikaan pestattu väkeä viihdyttämään. Esimerkiksi häissä ja lastenjuhlissa suositut photo boothit eli valokuvauspisteet ovat vähitellen levinneet myös muihin juhliin. Vieras kuvataan juhlien teemaan sopivan rekvisiitan kanssa. Mukana voi olla esimerkiksi liitutaulu, johon kuvattava kirjoittaa tervehdyksensä päivänsankarille. Kuvia voi ajatella sekä mukavana muistona isäntäväelle, että hauskana kiitoslahjana vieraille.

 

26. Jos juhlissa juodaan tervetuliaismaljat vieraiden saapuessa yksitellen, skoolaa maltilla. Ota vain pieni siemaus tai vaihda osa maljoista alkoholittomiin, ettei käy köpelösti.

27. Älä pingota. Juhlien isännän tai emännän kireys tarttuu helposti vieraisiinkin, joten rentoudu parhaasi mukaan. Muista, että juhlissa on etupäässä kyse hauskanpidosta. Ei ole niin vaarallista, jos kaikki ei olekaan tiptop. Huumori auttaa näissäkin tilanteissa.

Juhlien jälkeen

28. Jos kyseessä ovat valmistujaisjuhlat, on usein tapana kiittää vieraita esimerkiksi lähettämällä heille valmistujaiskuvalla varustettu kiitoskortti. Tee tämä noin kuukauden kuluessa.

29. Myös kiittämisessä voi poiketa perinteistä. Kirjoita kiitoskorttiin pieni, persoonallinen viesti kullekin vieraalle, jotta siitä tulisi henkilökohtaisempi. Myös epämuodollisempiin juhliin osallistuneita vieraita voi kiittää jälkikäteen, esimerkiksi lähettämällä päivänsankarista tai koko juhlaväestä otetun hauskan kuvan sähköisesti.

30. Nosta jalat pöydälle. Mitä isommat juhlat olet järjestänyt, sitä ansaitumpi on oma lepohetki. Jos siedät epäjärjestystä, lykkää siivousta seuraavaan päivään.

Vinkkilistan kokoamisessa auttoivat Marttaliiton Katariina Juurikkala, etikettiasiantuntija Mirva Saukkola sekä Katja Uusikartano juhlatavarakauppa Decora Housesta.

Kerro omat vinkkisi onnistuneisiin juhliin!

Kippis, ja hyvää kesää!

Pöytä on katettu. Varaa tarjolle myös alkoholitonta nautittavaa!

Jos järjestät isot pirskeet, on suunnitelmista hyvä kertoa lähellä asuville – etenkin kerrostalossa.

Tee koekattaus ennen juhlia. Näet käytännössä, toimiiko juhliin ajateltu ilme vai tarvitseeko se vielä jatkoideointia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?