Lapsen eroahdistus on luonnollista – näin helpotat sitä - Perhe - Ilta-Sanomat

Yhden päivän ero lapselle on kuin 30 päivän ero aikuiselle – Näin helpotat eroahdistusta!

Kun pieni lapsi itkee lohduttomasti perääsi, syy on tämä.

Lapsi ahdistuu ollessaan erossa vanhemmasta, mutta asiaan löytyy myös helpotusta! Kuvituskuva.

16.5.2015 16:36

Moni pikkulapsi kiukkuaa päiväkodin pihalla, kun vanhempi tulee hakemaan. Sekin on hyvä asia!

1. Vajaan vuoden ikäinen vauva itkee lohduttomasti, kun yritän edes poistua huoneesta. Mikä sille tuli?

Perinteinen ajatus on, että kuuden–kahdeksan kuukauden iässä vauva ymmärtää olevansa vanhemmistaan erillinen olento ja alkaa hätääntyä yksin jäämisestä. Tätä kutsutaan eroahdistukseksi, ja se huipentuu noin kaksivuotiaana.

Jo pieni vauva haluaa olla lähellä. Kun pikkuvauva ilmaisee ahdistusta itkulla, hänet otetaan syliin. Mikä vanhemman ja vauvan suhteessa muuttuu sitten, kun vauva on reilu puolivuotias?

Ainakin tämä: Moni äiti lopettelee imetystä. Vauvan yöheräily alkaa tuntua vanhemmista raskaalta, ja univajetta kertyy. Moni vanhempi yrittää siirtää vauvan nukkumaan omaan sänkyyn. Myös äiti alkaa haluta hiukan lisää liikkumavaraa ja omaa aikaa. Se on luonnollista ja välttämätöntä.

Vauvan eroahdistuksessa voivat näkyä kaikki nämä muutokset.

Vanhempien kannattaa miettiä, muuttuuko vauva vai oma suhtautuminen häneen. Pääseekö isompi vauva aina syliin kuten ennenkin? Lapsi on vielä tosi pieni, eikä häntä ole syytä väkisin reipastaa.

Eroahdistus voi siis olla vaihe – tai se voi heijastaa muutosta vanhemman ja lapsen suhteessa.

2. Missä tilanteissa eroahdistus iskee?

Eroahdistus näkyy niissä hetkissä, kun lapsi jää hoitoon tai kun lapsi jää kotiin ja vanhempi lähtee. Eroahdistus voi tulla esiin myös nukkumaan mennessä tai ihan pienissä tilanteissa, vaikkapa kun vanhempi menee vessaan. Lapsi alkaa itkeä ja takertua.

Erotilanteen lisäksi ahdistus purkautuu, kun taas tavataan.

Lapsissa on eroa. Vaikka lapsi ei ilmaise eroahdistusta vahvasti, hän todennäköisesti silti tuntee sitä. On aikuisten virhe luulla, että isosti tunteensa ilmaisevan lapsen tunteet ovat isompia.

3. Mikä on hyvä tapa suhtautua eroahdistukseen?

Ensin: suhteuta asia. Yksivuotiaalle vauvalle vanhemman yhden päivän poissaolo on yksi 365:s-osa elämästä. Kolmekymmentävuotiaalle aikuiselle se tarkoittaisi 30 päivän eroa esimerkiksi puolisosta. Päivänkin ero on siis vauvan elämän mittakaavassa pitkä. Jos puolisosi on kuukauden pois, juoksetko ilolla vastaan kun hän palaa – vai ottaako pitkä poissaolo päähän?

Lapsen ikävä ei ole kiukuttelua. Se on merkki siitä, että vanhempi on lapselle tärkeä, elinehto.

4. Mitä minun kannattaa välttää?

Vanhemman ei pidä kiukustua, syyllistyä tai yrittää tehdä lapsesta itsenäistä. On turha ärsyyntyä: kyllä minullakin on oikeus olla hetki pois!

Huono reaktio on myös se, jos itkun takia ei pysty enää lähtemään minnekään. Vanhemman hätääntyminen pahentaa vauvan turvattomuuden tunnetta. Omasta epävarmuudesta seuraa helposti vaikeiden lähtöjen ja hyvittelyn ristiriitainen kierre, jota vauva ei ymmärrä.

Älä lähde, kun lapsi nukkuu.

5. Tulin takaisin, miksi lapsi nyt itkee?

Tärkein kohta erossa on takaisintulo. Kun palaat ja lapsi on kiukkuinen, älä hermostu. Lapsella on oikeus näyttää kiukkunsa siitä, että olit pois.

Moni pikkulapsi kiukkuaa päiväkodin pihalla, kun vanhempi tulee hakemaan. Se on hyvä asia! Kysy lapselta, mistä olet vihainen. Olinko liian kauan pois? Kerro: minä kyllä tulen aina takaisin ja minullakin oli ikävä.

Hyvä yhteen palaaminen vahvistaa suhdetta.

Jos lapsi ei reagoi siihen että tulet, paina tilanne mieleesi ja seuraa, käykö näin toiste. Pahimmillaan lapsi pelkää hylätyksi tulemista, eikä siksi näytä pahaa oloaan ja ikävää. Jos lapsi käyttäytyy aikuisen näkökulmasta hyvin eli rauhallisesti, se ei tarkoita että hänen on hyvä olla. Lapsi voi olla hädissään.

6. Miten helpotan lapsen oloa?

Ero pitää ennakoida avoimesti. Näytä vauvalle omalla rauhallisuudellasi ja lempeydellä, että hän voi luottaa sinun palaavan. Myös vauvalle pitää puhua, vaikkei hän sitä sanasta sanaan ymmärrä.

Selitä lähtö lapselle ja auta häntä hahmottamaan aikaa. Vaikkapa näin: Ensin syöt mummin kanssa ruoan, sitten on ulkoilu, sitten iltapala ja menet nukkumaan, ja sitten äiti tulee. Päivän poissaolosta voi tehdä taaperolle kuvajanan vaikka jääkaapin oveen. Siitä hän voi katsoa hoitajan kanssa, mikä kaikki on jo mennyt ja missä kohden vanhempi tulee.

Lapsen hoitajan kannattaa käsitellä eroikävää avoimesti. Liika puuha ja herkuttelu esimerkiksi mummolassa ikävän välttämiseksi on turhaa. On parempi kestää ikävä yhdessä. Lapsen ei täydy olla reipas.

Erotilanteeseen, esimerkiksi päiväkodissa, voi keksiä pieniä kikkoja. Anna pusuja varastoon, otettavaksi päivän mittaan. Kuiskaa unilaulu valmiiksi korvaan. Jos päiväkotiin jääminen on lapselle vaikeaa, vanhempien kannattaa vuorotella.

Vanhempien esimerkki opettaa eroamista, hyvästelemistä ja yhteen palaamista. Näytä esimerkkiä hyvästä eroamisesta – myös kun puoliso lähtee harrastukseensa.

Hyvillä mielin eroaminen ei aina onnistu. Tulee itkuisia lähtöjä ja pahaa mieltä. Eroahdistus on silti tärkeä asia. Se opettaa luopumista, liittymistä – ja kaipaamista.

Artikkelissa on haastateltu asiantuntijana lastenpsykiatri Janna Rantalaa.

Lue lisää Vauva.fi:sta:

Kärsiikö taapero viikon erosta?

Tutkija rohkaisee: ”Äiti, armahda itsesi – Olet hyvä äiti, vaikket olisi täydellinen”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?