Suomalaisnaiset jakavat nyt imetyskuviaan Facebookissa – ”Tulee kommentteja, että miehet häiriintyvät”

Julkaistu:

Kuvat
Imetysaiheisen Facebook-sivun perustaja kehottaa katsomaan muualle, jos rintaruokinta julkisella paikalla häiritsee.
Perjantaina Facebookissa alkoi levitä kuva suomalaisäideistä, jotka imettävät lapsiaan pää peitettynä. Takana oli ajatus siitä, että jotkut sanovat, että julkisella paikalla imettävien tulisi peittää itsensä. Kuvan kokosi ja jakoi ”Imetys - kolmen kauppa” -nimisen Facebook-sivun ylläpitäjä.

Lahtelaisäiti on yllättynyt, että julki-imetystä käsittelevä kuva on levinnyt nopeasti ja sen on nähnyt kohta 70 000 Facebook-käyttäjää.

– Eri-ikäisiltä ihmisiltä on tullut kommentteja, että ovat imettäneet julkisesti 30 vuotta sitten, eikä kukaan silloin sanonut mitään.

Lahtelaisäidin mukaan myös kielteistä palautetta on tullut jonkun verran. Hän kertoo, että jotkut ovat verranneet imetystä ulostamiseen ja jopa oraaliseksiin.

– Ne ovat absurdeja vertauksia, enkä ymmärrä, mistä ne tulevat. Aika sanattomaksi tällaiset kommentit välillä vetää.

Lahtelainen kahden lapsen äiti kertoo, että Facebook-sivun taustalla oli halua jakaa aiheesta suomenkielistä tietoa ja normalisoida imetystä.

– Havahduin viime syksynä siihen, että sosiaalisessa mediassa ei jaeta suomenkielistä imetystä edistävää materiaalia, vaikka englanninkielistä materiaalia on todella paljon, äiti kertoo.

Laktivistit haluavat edistää imettämistä

Facebook-sivun perustajat kutsuvat itseään laktivisteiksi. Termi merkitsee imettämisen edistämistä ja se tulee sanoista laktaatio ja aktivismi.

– Haluamme normalisoida kaikenlaista imetystä, vaatia julkiselta terveydenhuollolta laadukasta imetysohjausta. Imetystuen ja ohjauksen saaminen ei pitäisi olla nettiryhmien varassa, vaan sen pitäisi alkaa jo neuvolassa.

 

Keskustelusta paistaa kaksinaismoralismi.

Suurin osa suomalaisäideistä haluaa imettää, mutta täysimetys kestää suomalaisäideillä keskimäärin 1,4 kuukautta. Kokonaisuudessaan lapsia rintaruokitaan keskimäärin 7 kuukautta. THL suosittelee, että täysimetystä jatkettaisiin kuuden kuukauden ikään saakka, ja että osittainen imetys jatkuisi vähintään yhden vuoden ikään asti.

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee jatkamaan lapsen imetystä, kunnes lapsi on 2-vuotias tai pidempään, jos äiti ja lapsi niin haluavat.

”Emme halua syyllistää”

Äidin mukaan terveydenhuollossa kehotetaan usein lopettamaan imettäminen viimeistään, kun lapsi on vuoden ikäinen. Se on hänen mielestään väärin.

– Kädellisiä tutkinut antropologi on tutkinut, että ihmisen luonnollinen vieroitusikä olisi 2,5–7 vuotta. Keskimäärin imetys loppuu 2,5–4-vuotiaana, jos lapsi saa itse vieroittaa itsensä. Missään nimessä emme vaadi, että kaikkien pitäisi imettää, kunnes lapsi on 2-vuotias. Mutta toivomme, että kuunneltaisiin äidin toiveita ja että neuvolassa kerrottaisiin imetyksen hyödyistä sekä äidille että lapselle.

– Me emme halua syyllistää, vaan jakaa imetystietoa ja tsempata niitä, jotka haluavat imettää. Imetyksen kesto on äidin tai lapsen päätettävissä.

Äänekkäät kritisoijat toisia naisia ja äitejä

Julkisesta imetyksestä nousee aika ajoin kohuja. Lahtelaisäiti päätti ottaa kantaa asiaan sen jälkeen, kun viime viikolla oululaisravintolassa oli kehotettu imettävää äitiä joko peittämään itsensä tai menemään vessaan.

– Se kertoo siitä, että syystä tai toisesta jotkut kokevat imetyksen häiritseväksi. Haluan painottaa sitä, että jos se häiritsee, aina voi katsoa muualle.

Hänen mukaansa äänekkäimmät julkisen imetyksen kritisoijat ovat toisia naisia ja äitejä. Lahtelaisäiti ei ymmärrä, miksi naiset eivät tue toinen toisiaan.

– En ymmärrä sitä ja se on minusta aika pöyristyttävää. En tiedä, voiko taustalla olla omia imetykseen liittyviä pettymyksiä. Välillä tulee aika järjettömiä kommentteja siitä, että miehet häiriintyvät.

Julki-imetyksen kiistanalaisuudessa korostuu äidin mukaan se, että rintoja pidetään hyvin seksuaalisina. Hän huomauttaa, että imetys on luonnollista ja kyse on ennen kaikkea lapsen ruokkimisesta.

– Keskustelusta paistaa kaksinaismoralismi. Samaan aikaan naisten rinnat voivat olla esillä alusvaatemainoksissa tai missä tahansa, mutta vain imetyksen yhteydessä paljas pinta häiritsee.

Ota kantaa

Häiritseekö imetys julkisella paikalla sinua?

Kyllä 19% Ei 81%
Ääniä yhteensä 17293

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt