Suomesta tuttu äitiyspakkaus käyttöön Uudessa-Seelannissa – mukana myös eksoottisempi tavara - Perhe - Ilta-Sanomat

Suomesta tuttu äitiyspakkaus käyttöön Uudessa-Seelannissa – mukana myös eksoottisempi tavara

Suomen äitiyspakkaus on viime vuosina saanut positiivista huomiota maailmalla. Nyt Uudessa-Seelannissa on otettu käyttöön ”Suomen mallia” muistuttava boksi.

Suomalainen äitiyspakkaus (kuvassa) innosti uusiseelantilaisia kehittelemään vastaavanlaisen paketin.

21.4.2015 6:01

Waikaton alueellinen terveysviranomainen DHB kertoo ottaneensa käyttöön ”Suomen mallin” ja lahjoittavansa raskaana oleville maorinaisille ”Mama ja Pepi ” (äiti ja vauva) –pakkauksia. Pakkauksia jaetaan niille naisille, jotka osallistuvat maorien terveyspalvelun järjestämään raskaus- ja vanhemmuusohjelmaan, sekä heidän perheenjäsenilleen.

Asiasta kerrotaan Waikato DHB:n verkkosivuilla. Sivuilla kuvaillaan, kuinka 30-luvulla alkunsa saanut äitiyspakkaus on joidenkin arvioiden mukaan auttanut Suomea saavuttamaan yhden maailman alhaisimmista lapsikuolleisuusluvuista.

Äiti ja vauva –pakkaukseen kuuluu muun muassa vauvan nukkumakori vuodevaatteineen, vaippoja, kertakäyttöpyyhkeitä, pesulappuja, lääkintätarvikkeita ja kondomeja.

Paketin sisällössä on myös yksi kulttuurinen erityispiirre, joka kuulostaa suomalaisten korviin hieman erikoisemmalta. Mukana on nimittäin saviastia, niin sanottu ipu whenua, jossa voi säilyttää äidin istukkaa. Maoriperinteiden mukaan istukka on tapana haudata maahan, jotta vauva saisi yhteyden esivanhempiensa maahan.

Kahden päivän kurssilla tulevat äidit ja sukulaiset saavat äitiyspakkauksen lisäksi äitiysvalmennusta ja tietoa muun muassa synnyttämisestä. Kurssilla käsitellään myös laajempia teemoja, kuten terveellistä ruokavaliota tai koulutus- ja uramahdollisuuksia.

Suomalainen äitiyspakkaus tuli tunnetuksi maailmalla, kun Britannian yleisradioyhtiö BBC kirjoitti aiheesta. BBC:n juttu on saanut hurjan suosion sosiaalisessa mediassa, ja sitä on kanavan mukaan luettu jo yli 10 miljoonaa kertaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?