Löytyykö teiltä? Vanhoissa leluissa myrkkyä – vaarallisia kehittyvälle lapselle

Myrkyllisiä lyijyä, kadmiumia ja arsenikkia löydettiin useista vanhoista suosikkileluista.

Diva-Barbie vuodelta 1986.

28.3.2015 7:01

Vanhat lelut voivat sisältää myrkyllisiä aineita, tuore amerikkalaistutkimus on selvittänyt.

Tutkimuksen kohteena oli muun muassa 1970–1980-lukujen Barbieita ja My Little Pony -leluja. Tutkimuksen mukaan 67 prosentista PVC:tä tai muuta muovia sisältävistä leluista löydettiin lyijyä tai kadmiumia. Arsenikkia löydettiin 16 prosentissa näytteistä. Tutkimuksen kohteena oli yli 100 muovilelua.

Amerikkalaistutkijat ovat huolissaan siitä, että vanhoja leluja on yhä käytössä kodeissa tai päiväkodeissa. Tutkijat muistuttivat, että pienten lasten kehittyvät aivot ja vartalot ovat erityisen haavoittuvaisia myrkkyaltistumisille. Vintage-leluja myydään myös useilla verkkosivustoilla keräilijöille.

Jaostopäällikkö Arja Meriläinen Tullilaboratoriosta kertoo, että leluille asetetut vaatimukset ovat tiukentuneet ja lisääntyneet sitten 1970-luvun huomattavasti. Meriläisen mukaan onkin mahdollista, etteivät vanhat lelut täytä nykypäivänä leluille asetettuja vaatimuksia.

– Varmuuden vuoksi olisi hyvä, että vanhoja leluja ei annettaisi lasten käsiin. Ne saattavat sisältää vaarallisia kemikaaleja, joita ei enää saa käyttää. Lisäksi niiden mekaaniset ja fysikaaliset ominaisuudet eivät välttämättä ole nykyisten vaatimusten tasolla.

Vintage-lelut kannattaa pitää lasten ulottumattomissa

Myös Tukesin tuoteturvallisuusinsinööri Asta Koiviston mukaan voi olla hyvä pitää vintage-lelut lasten ulottumattomissa.

– Lainsäädäntökin on kehittynyt siihen suuntaan, että meillä on enemmän rajoitettuja kemikaaleja ja kemikaaleja, joita ei ole sallittua käyttää ja sen takia voi olla sellaisia leluja, jotka ovat saattaneet täyttää sen hetkisen lainsäädännön vaatimukset, mutta eivät välttämättä enää täytä näitä uusimpia vaatimuksia.

Raskasmetallien määrää on Suomessa rajoitettu ainakin 1990-luvun alusta, Koivisto kertoo. Uusimmat, entistä tiukemmat vaatimukset koskien lelujen kemiallisia ominaisuuksia tulivat voimaan kesällä 2013.

Arsenikkia, lyijyä ja kadmiumia ovat sisältäneet tietyt, epäorgaaniset pigmentit eli väriaineet. Lyijyä ja kadmiumia sisältävät tietyt PVC-muovin stabilisaattorit, joiden tarkoituksena on parantaa muovin kestävyyttä UV-valossa ja korkeassa lämpötilassa. Kaikki nämä yhdisteet eivät kuitenkaan välttämättä irtoa muovista.

Viime aikoina terveydelle vaarallisia kemiallisia aineita on löydetty etenkin pehmitetystä PVC-muovista valmistetuista leluista, jotka voivat sisältää kiellettyjä ftalaattipehmittimiä. Ftalaatteja on löytynyt halvoista leluista, esimerkiksi nukeista ja muovileluseteistä, Tullilaboratorion Arja Meriläinen kertoo.

– Viime vuonna Tullilaboratorion tutkimuksissa määräysten vastaisiksi todettiin 21 lelua liian suurien ftalaattipitoisuuksien takia.

Osa ftalaateista on lisääntymiselle vaarallisia aineita.

Amerikkalaistutkimus julkaistiin Journal of Environmental Health -julkaisun tammi-helmikuun numerossa.

Super Star -Barbie on vuodelta 1976.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?