Perhevapaiden 6+6+6-malli maksaisi satoja miljoonia - Perhe - Ilta-Sanomat

Perhevapaiden 6+6+6-malli maksaisi satoja miljoonia

Perhevapaiden kolmen kuutosen malli maksaisi vuosittain satoja miljoonia euroja. Kustannus riippuu siitä, kuinka moni isä käyttäisi isille kiintiöidyn kuuden kuukauden jakson.

16.3.2015 18:33

6+6+6-mallissa perhevapaista kuusi kuukautta kuuluisi äidille, kuusi isälle, ja kolmannen puolivuotiskauden käytöstä vanhemmat voisivat sopia keskenään.

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmässä laskettiin vuonna 2011, että muutos maksaisi vuosittain 323 miljoonaa, jos puolet isistä käyttäisi kuukautensa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Johanna Lammi-Taskula kertoo, että esimerkiksi isäkuukauden tultua käyttöön 2003 vuosi vuodelta isompi joukko isiä myös hyödynsi sitä.

Hänen mukaansa mallissa lapset, isät ja äidit saisivat mahdollisimman varhain kokemuksen, että isä on yhtä hyvä hoitamaan lasta kuin äiti.

– Isälle tulisi itsenäinen lapsen hoitovastuu riittävän pitkältä ajalta, jolloin sekä työnjako lapsenhoidossa että kotitöissä muuttuu. Äidit ovat tällä hetkellä niin pitkiä jaksoja ensisijaisia hoitajia lapsillensa, että se sementoi tilanteen moniksi vuosiksi eteenpäin senkin jälkeen, kun he palaavat työelämään.

Lammi-Taskulan mukaan myös työelämä saisi viestin, että isät hoitavat lapsia.

– Ei tarvitse aina automaattisesti ajatella, että kaikki nuoret naiset ja pienten lasten äidit ovat iso riski työnantajalle.

Lammi-Taskulan mukaan mallissa olisi hyötynä myös muun muassa naisten työurien piteneminen ja syrjimisen väheneminen työelämässä.

HS: Puolueissa kiinnostusta

Puolueissa on kiinnostusta perhevapaiden niin sanotulle kolmen kuutosen mallille, selviää Helsingin Sanomien eduskuntapuolueiden puoluesihteereille lähettämästä kyselystä.

RKP, vasemmistoliitto ja vihreät sanovat kannattavansa mallia. Myös SDP tukee vapaiden kiintiöimistä, mutta mallia ei ole päätetty. Kokoomus ei ole päättänyt kantaansa. Helsingin Sanomien mukaan keskusta, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit sen sijaan vastustavat kiintiöimistä.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on kertonut aiemmin STT:n haastattelussa suhtautuvansa kriittisesti "jäykkiin 6+6+6-malleihin".

– Hakisin enemmän joustavuutta ja sen perheen tilanteeseen sopivaa mallia, Sipilä sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?