Perhe

Emman, 115, pitkän iän salaisuus on yksinkertainen: Kananmunat ja miesten välttely

Julkaistu:

Euroopan vanhin
Euroopan vanhin ihminen on 115-vuotias italialainen Emma Morano.
115 vuotta ja lähes kolme kuukautta elänyt Emma Morano on Euroopan vanhin ja maailman viidenneksi vanhin ihminen. Hänen elämänsä ulottuu kolmelle vuosisadalle: Morano selvinnyt kahden maailmansodan ajasta ja nähnyt Italian muutoksen maatalousyhteiskunnasta teollistuneeksi yhteiskunnaksi.

New York Timesin haastattelussa hän tiivisti elämänsä yksinkertaisesti sanoen, että 115 vuotta on paljon.

Ikäneidolla ei ole epäilystäkään siitä, mikä on hänen pitkän ikänsä salaisuus: se piilee raaoissa kananmunissa, joita hän on syönyt kolme päivässä siitä lähtien, kun hänen lääkärinsä suositteli niitä teini-iässä anemian hoitoon.

Jos Morano puhuu lähellekään totta, hän on syönyt noin 100 000 munaa elämänsä aikana ja saanut samalla aimo annoksen kolesterolia.

Morano on vakuuttunut myös siitä, että sinkkuna oleminen on pitänyt hänet nuorekkaana. 115-vuotias on pysytellyt erossa miehistä vuodesta 1938, kun hänen onnettomaksi kuvailemansa avioliittonsa päättyi ja hänen poikavauvansa kuoli.

Siihen aikaan eroaminen oli harvinaista: virallisesti avioerosta tuli laillinen Italiassa vasta vuonna 1970. Morano kertoo, että hänellä oli eron jälkeen paljonkin kosijoita, mutta hän ei koskaan valinnut uutta puolisoa.

– En halunnut kenenkään dominoivan minua, hän perustelee.

Ota kantaa

Haluaisitko elää yli 100-vuotiaaksi?

Kyllä 51% En 49%
Ääniä yhteensä 10074

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt