Miksi tietyt lasten nimet ovat kulloinkin suosiossa? - Uusi tutkimus paljastaa syyn

Julkaistu:

Nimet
Nimitrendien nousun ja tuhon takana on vanhempien halu kuulua sosiaaliseen ryhmäänsä.
Vuosikymmenestä toiseen tietyt nimet nousevat kulloinkin suosioon. Yhdessä sukupolvessa kaikki naiset ovat nimeltään ”Elina”, toisessa taas ”Iina”. Mistä tällaiset nimitrendit oikein johtuvat?

Jotkut ovat esittäneet, että julkkikset tai jopa hallitus, olisivat syynä siihen, miksi lapset halutaan nimetä juuri niillä nimillä kuin nimetään.

Daily Mailin esittelemä uusi tutkimus osoittaa, että nimien nousun ja tuhon takana on sosiaalinen paine. Se, että jokainen yrittää sopia sosiaaliseen viiteryhmäänsä, johtaa selkeisiin ”nimivoittajiin”.

Sosiaalisen konvention ”näkymätön käsi” siis määrää, mitkä lasten nimet ovat suosiossa ja mitkä eivät. Tuoreen tutkimuksen mukaan ilmiö on sitä vahvempi, mitä pienempi ryhmä on kyseessä.

Englantilais- ja yhdysvaltalaistutkijat pyysivät tutkimuksessaan ihmisiä nimeämään satunnaisia kasvoja. Heidät palkittiin siitä, jos he valitsivat saman nimen kuin muut. Vastaavasti heitä rankaistiin erilaisen nimen valitsemisesta. Niin kutsutun nimipelin kierroksen lopuksi tutkittaville näytettiin, mitä nimiä muut olivat valinneet. Sitten jatkettiin uuteen kierrokseen.

Tutkimus osoitti, että trendit, kuten lasten nimeäminen, tapahtuu spontaanisti. Halu kuulua sosiaalisiin ryhmiin saa ihmiset käyttäytymään laumasieluisesti.

– Jokainen vain yrittää olla samaa mieltä kuin heidän sosiaalinen piirinsä, ja sitten spontaanisti syntyy yksimielisyys, perustelee amerikkalaistutkija Andrea Baronchelli.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt