Seinäjoella lasten ylipaino-ongelmat ovat kääntyneet selvään laskuun vuosien 2009–2014 välillä. Kun vuonna 2009 peräti 17 prosenttia 5-vuotiaista seinäjokelaislapsista oli ylipainoisia tai lihavia, viime vuonna heitä oli enää 9,6 prosenttia. Hyvä kehitys näkyy myös alakouluikäisissä.
Lasten lihavuutta on onnistuttu ehkäisemään totaalisella asennemuutoksella, joka alkoi siitä, kun kaupunkiin perustettiin terveyden edistämisen johtajan virka vuonna 2009. Samoihin aikoihin Seinäjoki lähti myös mukaan Sydänliiton Neuvokas perhe -ohjelmaan, jonka avulla perheitä kannustetaan elintapojen muutokseen.
– Lihavuuden ehkäisyssä tärkeimmän työn tekevät lasten vanhemmat, sillä he ja heidän asenteensa vaikuttavat lasten ruoka- ja liikuntatottumuksiin. Meillä muutosta on ollut tukemassa poikkihallinnollisesti koko kaupunki eli neuvolat, päiväkodit, koulut, urheiluseurat ja muut järjestöt, kertoo terveyden edistämisen johtaja Oili Ylihärsilä.
Neuvoloissa on jaettu tietoa ja kannustettu perheitä, ja vanhempainilloissa on puhuttu terveellisistä elämäntavoista ja unen tärkeydestä. Myös kouluruokaa on Ylihärsilän mukaan kehitetty terveellisemmäksi.
– Kun lapset ennen veivät päiväkotiin synttärikarkit ja limsat, nykyään synttäreitä juhlistetaan järjestämällä prinssi- ja prinsessapäiviä, joissa lapsi on keskipisteenä ilman vanhempien kilpavarustelua karkkien kanssa. Karkkiautomaatit on poistettu kouluista, eikä kouluissa enää istuta koko tuntia paikoillaan, vaan noustaan välillä ylös.
– Periaatteena on, että kaikki lapset ovat samanarvoisessa asemassa riippumatta siitä, missä päin kaupunkia he asuvat. Kaikilla on ollut mahdollisuus samoihin hyviin käytäntöihin.
Ylihärsilä on toiminut positiivisessa mielessä piiskurina, joka on koonnut tietoa sekä kysellyt ja tarkkaillut, miten itse kukin hoitaa tonttiaan.
– Savuttomuuden kanssa on tehty töitä myös. Tällä kaikella on tähdätty siihen, että lapsista kasvaisi terveitä aikuisia ja että diabeteksen sairastavuutta saataisiin vähennettyä.
Etelä-Pohjanmaalla sairastetaan tyypin 2 diabetesta enemmän kuin maassa keskimäärin.
”Perheiden syyllistäminen ei ole oikea tapa toimia”
Neuvokas perhe -ohjelmasta vastaava Terhi Koivumäki Sydänliitosta kertoo muun muassa Seinäjoen ja Jämsän olleen ensimmäisiä kuntia, jotka tarttuivat tilaisuuteen ja lähtivät mukaan Neuvokkaaseen perheeseen.
– Seinäjoella ja Jämsässä on onnistuttu tekemään tilastoille jotakin. Seinäjoella ilahduttaa se, ettei vastuuta ole sysätty vain neuvolan ja perheiden harteille, vaan siellä on tehty selkeitä arvopäätöksiä ja mukaan on saatu myös liikuntatoimi, opetus ja ruokapalvelut.
Lihavuus on Koivumäen mukaan monisyinen ilmiö, eikä muutosten tekeminen ole helppoa.
– Perheiden syyllistäminen ei ole oikea tapa toimia.
Neuvokkaassa perheessä vanhemmat täyttävät Neuvokas perhe -korttia ja arvioivat siinä itse omia elintapojaan. Jo korttia täyttäessään he näkevät, mihin asioihin pitäisi kiinnittää huomiota ja mitkä ovat hyvin hoidossa.
Liikuntakärpänen puri koko perhettä
Sirpa ja Harry Niemelän kuusihenkinen perhe vietti sunnuntai-iltapäivää Jouppiskan laskettelukeskuksessa.
– On opetettu kaikki lapset mäkeen, jottei kenenkään tarvitse seistä tumput suorana pulkkamäessä, tuumasi Sirpa Niemelä.
Seinäjokelaisperheen esikoista, 13-vuotiasta Samua liikuntakärpänen on puraissut oikein kunnolla. Liikuntaluokkaa käyvällä pojalla on monia urheiluharrastuksia, niistä tärkein on jalkapallo. Myös nuorimmainen, 4-vuotias Panu, aloitti jalkapallon. 6-vuotias Sara taas käy cheerleader-harkoissa ja Saran kaksosveli Miko on erikoistunut salibandyyn.
– Syksyllä osallistuttiin nuorempien kanssa luistelukouluun eli kyllä tässä kuskaamista riittää. Lisäksi yritämme opettaa lapsille myös hyötyliikuntaa ja työntekoa.
Vaikka touhua ja harrastuksia riittääkin, periaatteena on, että koko väki kokoontuu joka ilta samaan ruokapöytään.
– Harry on ammatiltaan kokki, ja hän on aina nähnyt vaivaa myös kotiruuan valmistuksessa. Siitä hänelle kuuluukin iso hatunnosto. Kun joka päivä syödään kaksi lämmintä ateriaa, siinä välissä ei tule turhaa napostelua.
Niemelät eivät ole tienneet olevansa mukana terveellisiin elämäntapoihin tähtäävässä projektissa, mutta Sirpa kyllä muistaa täyttäneensä lomakkeen, jossa kysyttiin muun muassa perheen ruokailutottumuksista. Hän ei ihmettele, että Seinäjoella on saatu hyviä tuloksia lasten terveyden edistämisessä.
– Päiväkotiin ei viedä synttäripäivinä karkkeja ollenkaan, ja Samun koulussa SYK:ssa osa tunneista vietetään seisten ja tuntien aikana on pientä taukojumppaa. Pojan mielestä se on tosi virkistävää. Niinhän sitä sanotaan, että minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa.