Sorrutko usein huutamaan lapsellesi? – Tutkimus paljastaa karut seuraukset

Julkaistu:

Huutamisesta tulee nopeasti ikävä kierre, joka satuttaa vanhemman ja lapsen välistä suhdetta.
Parents Magazine kertoo Pittsburgin ja Michiganin yliopistoissa tehdystä tutkimuksesta, jonka mukaan lapselle huutaminen on huomattavasti huonompi kasvatuskeino kuin monet vanhemmat luulevat. Kovaa kielenkäyttöä harjoittavien vanhempien kannattaisikin miettiä uudelleen kurinpitotapojaan.

Tutkimustulos oli yksiselitteinen: huutaminen ei auta. Lapselle huutaminen ei ole tehokas kasvatuskeino, sillä se aiheuttaa pahimmillaan lapselle psykologisia ongelmia sekä satuttaa vanhemman ja lapsen välistä suhdetta.

Huutamisesta tulee nopeasti ikävä kierre: vanhemman tekee mieli huutaa lapselle, koska tämä käyttäytyy huonosti, kun taas huutaminen ajaa lapsen totetuttamaan huonoja käytöstapoja uudelleen. Tutkimuksessa huomattiin, että tiukka sanallinen kurinpito linkittyy usein lapsen lisääntyviin käytösongelmiin, aggressiivisuuteen ja ihmissuhdeongelmiin.

Vanhempiensa huutamista kuuntelevat lapsi kokee itsensä hyljityksi, mikä vaikuttaa negatiivisesti lapsen muodostamaan maailmankuvaan ja sosiaaliseen käyttäytymiseen. Lapsesta voi tulla vihaisempi ja ärsyyntyneempi, ja hän suhtautuu epäilevästi vanhempiaan kohtaan. Lapsi voi myös kokea tarvetta suojella itseään, mikä voi johtaa huonoon käytökseen.

Huutamisen sijasta parasta olisi keskustella lapsen kanssa samalla tasolla: kertoa, miksi lapsi toimi väärin sekä pohtia yhdessä, mikä on hyvää käytöstä.

Lähde: Parents Magazine