11 arvostelua: Tässä ovat vuoden parhaimmat lasten- ja nuortenkirjat pukinkonttiin - Perhe - Ilta-Sanomat

11 arvostelua: Tässä ovat vuoden parhaimmat lasten- ja nuortenkirjat pukinkonttiin

IS listasi vuoden hittikirjat lapsille ja nuorille.

13.12.2014 6:28

Usein kuulee ihmisten valittelevan, että ei kirjoja kannata ostaa, kun ne jäävät vain hyllyyn pölyttymään. Lapsiperheissä näin ei onneksi käy, sillä kirjat ovat mitä suurimmassa määrin käyttötavaraa! Niitä luetaan yhdessä, niistä rakennetaan majaa, niitä yritetään leikellä - ja ihan parhaat opukset päätyvät lapsen omaan ulkolukuun.

Hyvässä lastenkirjassa painavatkin yllättävän paljon hakkausta kestävä rakenne ja aikaa kestävä tarina. Myös kiinnostava kuvitus ja joko sopivan päätön juoni tai hauskat loppusoinnut ovat must. Syksyn uutuuslastenkirjojen parhaimmistoa testasivat sisarukset Helvi, 5, ja Vappu, 3.

1. Kirsi Kunnas & Pia Westerholm: Tiitiäisen kissa- ja koiraystävät (WSOY)

Mikä: Kunnaksen 90-vuotisjuhlavuoden kunniaksi koostettu, kauniisti kuvitettu runokirja kissoista, koirista ja vähän hiiristäkin.

Lasten arvio: "Missä on tohveli? Wow wow vohveli... Tätä luettiin päiväkodissakin! Hei, luetaan näitä vielä lisää, ei vielä voi lopettaa!"

Hyvää: Runoja jälkipolvelle lukiessa tuntee melkein tekevänsä ylvästä valistustyötä. Juu, kyllä meillä vaan luetaan runoja!

Huonoa: Saattaa aiheuttaa holtitonta runohepulointia akselilla kissi-pissi.

2. Mila Teräs & Karoliina Pertamo: Olga Orava ja metsän salaisuus (Lasten Keskus)

Mikä: Olga Orava lähtee etsimään metsän salaisuutta ja kohtaa matkansa varrella monia sympaattisia otuksia.

Lasten arvio: "Onkohan se metsän salaisuus käpy tai papana? Hih, hih, hih."

Hyvää: Lumoaa pienet kuulijat, vaikka sadussa ei tapahdu juuri mitään. Huikean värikäs kuvitus piristää marraskuun pimeydessä.

Huonoa: Kirja tuskin jaksaa kiinnostaa eskari-ikäisiä tai vanhempia.

3. Tiina Nopola & Mervi Lindman: Siiri ja kadonnut tähti (Tammi)

Mikä: Siirin isä paljastaa, että taivaalla kirkkaimpana loistaa Sirius-tähti. Siirin mielestä se on melkein kuin hänen nimikkotähtensä. Mutta kun Siiri haluaisi leveillä tähdestään kolmelle Otto-kaverilleen, pilviverho kätkee koko komeuden.

Lasten arvio: "Ihana kuva, katso miten Sirius-tähti tanssii!"

Hyvää: Hurmaava kuvitus ja Nopolan aina jouhevasti kulkeva tarina.

Huonoa: Ei yllä juoneltaan kahjompien Siiri-kirjojen tasolle.

4. Jerry Mikkelinen & Jussi Ollila: Maltti ja Valtti: tehtävä mummolassa (Schildts & Söderstöm)

Mikä: Pikku Kakkosesta tutut liikennepoliisit seikkailevat ensi kertaa kirjan sivuilla. Kaksikko suuntaa maalle suorittamaan tehtävää, joka on niin salainen, että se meinaa unohtua kaiken muun tohinan keskellä.

Lasten arvio: "Voi ei, nyt ne nukahtivat, vaikka tehtävä on vielä suorittamatta!"

Hyvää: Piirroskuvitukseen on saatu hyvin vangittua kaksikon tv:stä tuttu dynamiikka.

Huonoa: Kun tarina on pariin kertaan luettu, kirja saattaa jäädä hyllyyn nököttämään tai päätyä majanrakennusmateriaaliksi.

5. Aino Havukainen & Sami Toivonen: Tatu ja Patu, syömään! (Otava)

Mikä: Tuhdissa opaskirjassa pureudutaan syömisen saloihin. Tatun ja Patun sekoilun lomaan on piilotettu tietopaketti ravitsemuksesta ja ruokailutavoista.

Lasten arvio: "Hauskaa, kun Patu ja Tatu tekevät kaiken aina väärin. Ei perunaa voi laittaa lautasen alle!"

Hyvää: Pöhkö ja informatiivinen kirja, johon palataan kerta toisensa jälkeen. Kirja vedonnee pikkulasten lisäksi älyttömällä huumorillaan ja sarjakuvamaisella ilmaisullaan myös koululaisiin.

Huonoa: Opettaa vähintäänkin kyseenalaisia pöytätapoja.

6. Hiroko Motai & Marika Maijala: Miljoona biljoona joulupukkia (Schildts & Söderström)

Mikä: Tarina joulupukista, joka joutuu väestöräjähdyksen takia monistamaan itsensä, jotta hän ehtii kiikuttaa paketit kaikille maailman lapsille.

Lasten arvio: "Nyt pukista tulee tosi monta pientä pukkia. Yksi, kaksi, kolme..."

Hyvää: Hauska, minimalistinen kuvitus. Vaikka aiheena on joulu, tarina ei ole liian äitelä.

Huonoa: Herättää vaarallisia kysymyksiä: "Mutta miten niin vanhemmat ostavat lahjat, joulupukkihan on oikeasti olemassa? Onhan?"

7. Mauri Kunnas: Herra Hakkarainen harrastaa (Otava)

Mikä: Tassulan kuuluisin unissakävelijä innostuu etsimään itselleen sopivaa harrastusta ja tulee sotkeneeksi koko kaupungin asiat siinä sivussa.

Lasten arvio: "Herra Hakkarainen luulee, että Ranskan ympäriajo on ranskisten ympäriajo. Ranskahan on maa!"

Hyvää: Kirja on kunnasmaiseen tapaan pullollaan yksityiskohtia, joten yhden aukeaman parissa voi vierähtää helposti vartti. Aikuista huvittaa kirjaan kätketty harrastuskritiikki.

Huonoa: Pienten kuvatekstien tavaaminen uudestaan ja uudestaan voi alkaa jossain vaiheessa puuduttaa.

Mitä teinille joululahjaksi?

Nuortenkirjallisuuden arvioivat Hanni Maula, Mia Paavonen, Vesa Rantanen, Heini Sivonen

8. Ari Mennander: Teemu (Otava)

Suomen kaikkien aikojen parhaan kiekkoilijan elämäkertaa tehtiin kuin Iisakin kirkkoa, koska Teemu Selänne ei saanut päätettyä uraansa.

Kirjoittajalla Ari Mennanderilla oli käytännössä valmis teos käsissään melkein kymmenen kesää, kunnes tuli käsky vetää laitos painosta. Siksi teoksessa on hieman moneen kertaan tehdyn sävy. Reilusti yli 300-sivuinen laitos on tanakka ja täsmällinen kuvaus huipputähden urasta - ja sellaisenaan tärkeä dokumentti historiallisesta pelaajasta, mutta henkilökuvana se on valitettavan ohut. Selänteen ura käydään tarkasti läpi lapsuusvuosista viimeiseen juhlaillalliseen, mutta perheen dynamiikasta tai kuuluisasta Selänteen hovista lukija joutuu tekemään analyysinsä rivien välistä.

Puutteistaan huolimatta kirja kuuluu jokaisen kiekkofanin, -harrastajan ja erityisesti -vanhemman lukemistoon.

VR

9. Kauko Röyhkä & Arman Alizad: Armanin maailma (Docendo)

Julkkisräätälinä tunnetuksi tullut Arman kertoo lapsuudestaan Iranissa ja nuoruudestaan Helsingin skeittaripiireissä, mutta kirjan pääpaino on uran viimeaikaisissa tapahtumissa. Tv-ohjelmat Kill Arman ja Viimeinen ristiretki veivät miehen ympäri maailmaa kamppailusaleille ja vaarallisiin slummeihin. Armanilla on sanansa sanottavanaan myös monesta muusta asiasta, maahanmuutosta riskien ottamiseen.

Nuorille suunnattu kirja on kirjoitettu hyvin armanmaiseen tyyliin, suoria ilmaisuja ja ironiaa kaihtamatta. Monelle nuoremmalle lukijalle teos voi tarjota inspiraatiota ja uskallusta tavoitella unelmiaan, vanhemmalle Arman-fanille se tarjoaa kurkistuksia kulisseihin. Mitään syväanalyysia Armanista on kuitenkaan turha odottaa.

HS

10. Tuomas Milonoff ja Riku Rantala: Madventures Maailman selitys - seikkailijan käsikirja kaikkeen (Johnny Kniga)

Madventures-miehet Rantala ja Milonoff ovat onnistuneet luomaan reppureissailustaan melko päräyttävän bisneksen. Tuorein kirja on lähtökohdiltaan massiivinen: käsikirja ihan kaikkeen. Kappaleissa pohditaan muun muassa taiteen merkitystä, syytä ihmisen pahuuteen, ihmisen tarvetta uskoa yliluonnolliseen ja maailman luonnonvarojen riittämistä tulevina vuosina. Lähtökohtaisesti kaikkien näiden teemojen niputtaminen yhteen kirjaan tuntuu järjettömältä, mutta kokonaisuus on kiinnostavasti jaoteltu ja eri aiheisiin on vastaamassa joukko omien alojensa asiantuntijoita. Kerrontaa värittää kirjoittajien vivahteikas kieli, joka tosin siellä täällä sortuu saarnaamiseksi.

MP

11. Maria Turtschaninoff: Maresi. Punaisen luostarin kronikoita (Schildts & Söderströms &Tammi)

Suomenruotsalaisen Turtschaninoffin Finlandia Junior -palkinnon saaneesta teoksesta ei dramatiikkaa tai mystiikkaa puutu. Marja Kyrön suomentama koukuttava jännitysfantasia kertoo tyttöjen ja naisten turvapaikasta - saaresta, jonne miehillä ei ole pääsyä. Punaiseen luostariin paenneet saavat kehittää itseään vapaasti, jokainen taipumustensa mukaisesti. Tarinan sankarin, omapäisen Maresin vahvuus on uuden tiedon omaksuminen. Tästä taidosta onkin hyötyä tulevissa seikkailuissa. Pian luostariin nimittäin saapuu isäänsä paennut Jai, jonka kanssa Maresi ystävystyy. Mutta onko Jain raivokas isä sotajoukkoineen jo tyttärensä kannoilla?

HM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?