Tiesitkö näitä asioita tutista?

Vauvan imemistarve on suurimmillaan ensimmäisen puolen vuoden aikana.

8.12.2014 20:06

Imeminen on vastasyntyneellä nyytillä refleksinomaista – kuin henkiinjäämisvietti, joka varmistaa, että vauva saa ravintonsa. Lisäksi imeminen rauhoittaa pikkuista, kun hän on väsynyt tai huonolla tuulella.

Imemistarpeen vahvuus vaihtelee suuresti vauvasta toiseen. Ruokkimishetket riittävät osalle vauvoista mainiosti. Valtaosa tarvitsee kuitenkin tuttia etenkin ensimmäisen puolen vuoden aikana, kun imemistarve on suurimmillaan.

– Pienen vauvan on saatava imeä, eikä tutin käyttöä ole syytä kieltää ensimmäisinä kuukausina. Tutin imeminen on ilman muuta parempi ja helpommin lopetettava tapa kuin peukalon imeminen, sanoo lastentautien ja lasten infektiosairauksien erikoislääkäri Marjo Renko.

– Uusimmissa tutkimuksissa on havaittu, ettei tutin käyttö vähennä imetyksen onnistumista, jos imetysmotivaatio on muuten hyvä. Tutin käyttöä ei siis tarvitse rajoittaa ensimmäisten kuukausien aikana etenkään sen jälkeen, kun imetys on lähtenyt hyvin käyntiin.

Vähitellen tutista eroon

Ensimmäisen ikävuoden toisella puoliskolla imemisen tarve vähitellen heikkenee ja tutin käytöstä alkaa tulla enemmän turvaa tuova tapa. Silloin tuttia kannattaa tarjota vain nukahtamishetkinä, isoihin kipuitkuihin ja tilanteisiin, joissa lapsen pyyntöön ei voi heti vastata: esimerkiksi kun nälkäinen lapsi joutuu odottamaan vielä hetken tai kun lapsi pyytää päästä syliin autossa.

Tutista on hyvä pyrkiä luopumaan asteittain. Lastenlääkärit suosittelevat, että tutista luovuttaisiin vuoden ikään mennessä. Hammaslääkärit pitävät takarajana kahden vuoden ikää, sillä sen jälkeen purentavirheiden riski kasvaa selvästi.

– Tutinkäytön hyödyt saadaan pääosin alle puolivuotiaana, ja haitat alkavat 10–12 kuukauden iän jälkeen. Suositusikärajoja noudattamalla tutista saadaan sen edut, mutta vältytään haitoilta ja vierottaminenkin on helpompaa, Renko sanoo.

Tutin plussat

+ tyydyttää vauvan imemistarvetta

+ helpottaa vauvan rauhoittamista ja nukahtamista

+ ehkäisee peukalon tai muiden sormien imemistä

+ vähentää kätkytkuolemia

Tutin miinukset

– lisää jonkin verran korvatulehdusten riskiä

– saattaa aiheuttaa purentavirheitä, jos käyttö jatkuu pitkään

– voi hidastaa puheen kehittymistä, jos tutti on aina lapsen suussa siinä vaiheessa, kun hän alkaa harjoitella puhumista

– vierottaminen voi olla vaikeaa, jos tutin imemisestä on tullut tapa

Asiantuntijat: lastentautien ja lasten infektiosairauksien erikoislääkäri Marjo Renko ja hammaslääketieteen professori Juha Varrela.

Lue lisää Vauva.fi:

Näin otat parhaat valokuvat vauvasta

Jos imetys sattuu, tarkista imuote

Miten lapsen tic-oireita hoidetaan?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?