Uskomaton riisiväittely jatkunut Suomessa jo 6 vuotta: Mitä oikeasti tarkoittaa 1 osa riisiä, 2 osaa vettä?

Suositun vauva.fi-sivuston keskustelupalstalla kuuma riisikeskustelu on jatkunut jo kuusi vuotta.

27.11.2014 10:38 | Päivitetty 27.11.2014 10:47

Vuonna 2008 alkaneessa keskustelussa väitellään kiivaasti siitä, miten riisin ja veden suhde keittäessä jakautuu. Vuonna 2011 IS uutisoi keskustelun jatkuneen jo kolme vuotta. Riisimyrsky ei ole ottanut laantuakseen vaan väittelyä käydään yhä.

Keskustelu lähti käyntiin siitä, kun kirjoittaja kertoo väitelleensä miehensä kanssa, kuinka paljon riisiä tulee kattilaan laittaa, jos vettä on kuusi desilitraa.

Jos riisiä on 2 dl, tuleeko vettä 4 dl vai 6 dl?

Perusohje on, että kattilaan pannaan yksi osa riisiä ja kaksi osaa vettä.

Osa keskustelijoista on sitä mieltä, että riisimäärän ollessa 2 desilitraa, kuuluu vettä laittaa neljä desilitraa. Osa taas liputtaa sen puolesta, että vettä pitää laittaa kuusi desilitraa.

Vuosien mittaan keskustelu on mennyt niin syviin vesiin, että kommenteissa vilisee erilaisia yhtälöitä riisinkeitosta.

- Osia on yhteensä 1/3+2/3= 3/3 osaa. Osista 1/3 on riisiä ja 2/3 on vettä. Jos 6 vesidesiä on se 2/3 niin, se tarkoittaa että 3/3 on 9 desiä. Jolloin 1/3 on 3 desiä, koska 9-6=3. Siitä näet sen riisin määrän, yksi kommentoija kertoo.

- Ja yhtälönä.. X= riisin määrä, 2x = 6 dl, kokonaisussu on x+2x=3x. Eli 3x=x+6 dl -> siirretään x = -merkin vasemmalle puolelle. Siirrettäessä x:n merkki vaihtuu. 3x-x=6 dl. 2x=6 dl. Jaetaan 2, että saadaan selville x. X=3 dl, toinen selvittää tarkkaan.

Kolmas lähtee liikkeelle tutuilla ja turvallisilla muumimukeilla.

- Yksi muumimuki riisiä  ja kaksi muumimukia vettä. Eli yhteensä 3 muumimukia. Yksi ämpäri riisiä ja kaksi ämpäriä vettä. Eli yhteensä 3 ämpäriä. Yksi kahden desin mitta riisiä ja kaksi kahden desin mittaa vettä eli yhteensä 3 desiä. 1 x 2 dl riisiä .... 2x 2dl vettä ...yht 6 dl. Vastus on 2dl. Näillä menen siihen miehen joukkueeseen, hän selvittää.

Osa kommentoijista on turhautunut keskusteluun ja loput kertovat huvittuneensa.

- Olen koulutettu kokki ja itkenyt myötähäpeästä koko threadin ajan. Näillä kyyneleillä voisi keittää 2 litraa riisiä, tuhrautunut avautuu.

Kokki: 1 dl riisiä ja 2 dl vettä

2011 IS kysyi Helsingin yliopiston matematiikan ja tilastotieteen laitokselta matemaattisen lähestymistavan asiaan.

- Jos mittana on tilavuus, niin silloin puhutaan osasta. Jos meillä on puolet ja puolet, niin silloin se menee yksi yhteen, laitokselta kerrottiin.

Laitoksen professorin mukaan oikeata kaavaa ei riisin keittämiseen silti ole olemassakaan.

- Se riippuu ihan riisin ominaisuuksista, paljon riisi imee itseensä vettä, hän kommentoi.

Samoilla linjoilla tuolloin oli myös julkkiskokki Sami Garam.

- 1 desilitra riisiä ja 2 desilitraa vettä, muuten menee riisi ylikypsäksi, Garam kertoi.Lähde: Vauva.fiMitä oikeasti tarkoittaa 1 osa riisiä, 2 osaa vettä? Kommentoi aihetta alla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?