Tiesitkö? Suihkutissit voivat jopa vaarantaa vauvan kasvun - Perhe - Ilta-Sanomat

Tiesitkö? Suihkutissit voivat jopa vaarantaa vauvan kasvun

Julkaistu: 14.10.2014 15:11

Monet äidit kärsivät liian paljon maitoa tuottavista rinnoista. Tästä voi seurata jopa lapsen kasvun hidastuminen.

Vauva.fi-sivustolla kirjoitettiin yleisestä imetysilmiöstä eli suihkutisseistä. Siinä maidon heruminen on niin runsasta, että se suorastaan suihkuaa ulos rinnoista.

Ongelma suohkutisseistä tulee, kun maitoa tulee nopeasti niin kovalla paineella, että vauva joutuu hotkimaan ja samalla nielemään ilmaa.  Liian vauhdikkaasti maitoa saava vauva voi lähes tikahtua, saada vatsavaivoja ja pulauttella. Imettäminen voi myös sattua äitiin, koska hillitäkseen maidon tuloa, vauva litistää nänniä. Voi olla, että vauvan juoma maito on vain niin sanottua etumaitoa, joka on makeaa mutta vähärasvaista. Pelkän etumaidon nauttiminen taas voi johtaa pahimmillaan jopa pienokaisen kasvun hidastumiseen.

Mikä avuksi suihkutisseihin?

Duodecim-terveyskirjasto ohjeistaa suihkutisseistä kärsiviä äitejä irroittamaan hetkeksi imuotteen, varsinkin jos vauva ei pysty alussa edes kunnolla syömään. Maidon voi antaa suihkuta hetkeksi esimerkiksi harsoon. Jos äiti haluaa vähentää maidoneritystä, kannattaa imettää samasta rinnasta kaksi peräkkäistä syöttöä tai 4–6 tunnin sisällä olevat syötöt. Silloin toista rintaa ei lypsetä.

Jos rintaa on kivuliaisuuden vuoksi pakko lypsää, vähennetään maidoneritystä asteittain: syötetään vain toinen rinta ja lypsetään toisesta rinnasta vain sen verran, että pahin pingotus helpottaa. Jos maitoa muodostuu paljon, voi myös harkita rintamaidon luovutusta.  Vauva.fi ohjeistaa myös kokeilemaan imetysasentoa, jossa vauva on pystyssä tai puoli-istuvassa asennossa. Silloin vauvan on helpompi niellä maitoa. Myös makuulla imetys niin että vauva on mahallaan rintakehän päällä voi auttaa.Oletko sinä kärsinyt suihkutisseistä tai muista imetysongelmista? Kerro kokemuksistasi kommentikentässä!

Lisää aiheesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?