Monella faktat hukassa - Tiedätkö, miten ikäsi vaikuttaa raskauden todennäköisyyteen?

Naisilla on paljon väärinkäsityksiä siitä, miten ikä vaikuttaa hedelmällisyyteen. Suomessa valistus on  keskittynyt enemmän raskaaksi tulemisen ehkäisyyn.

29.9.2014 17:05

Ensisynnyttäjien keski-ikä on yhä hieman noussut. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimus kertoo, että ensisynnyttäjien keski-ikä  oli 28,4 vuotta vuonna 2012. Kaikista synnyttäjistä yli 35-vuotiaita oli 19,5 prosenttia. 

Hedelmöityshoitojen kysyntä kasvussa

Väestöliiton Parisuhdekeskuksen psykologin Elina Nurmisen mukaan naiset tarvitsisivat lisää tietoa siitä, kauanko raskaaksi tuleminen voi eri ikävaiheissa kestää.

- Raskauden todennäköisyyttä mitataan monin laskukaavoin. Yhden tavan mukaan 30-vuotiaalla terveellä naisella on kerran kuukaudessa keskimäärin 20 prosentin todennäköisyys tulla raskaaksi. Nurmisen mukaan useat keski-ikää lähestyvät naiset tarvitsevat yhä useammin apua raskaaksi tulemiseen.

- Tämä fakta unohtuu, kun puhutaan myöhemmällä iällä perustetuista perheistä. Myös adoptiossa on yläikäraja, Nurminen sanoo. 

Lapsitoiveet selviksi hyvissä ajoin

Hedelmällisyys laskee vähitellen. Nurmisen mukaan naisen olisi hyvä miettiä lapsitoiveitaan ja niiden realistisuutta eri ikävaiheissa. 

- Tämä on erityisen tärkeää siksi, että se tukee naisen tunnetta siitä, että hän voi itse vaikuttaa elämäänsä, halusi hän lapsia tai ei. Kumppanin toiveiden selvittäminen vähentää myös mahdollista lapsettomuudesta aiheutuvaa katkeruutta, jos kumppani kieltäytyykin lasten hankkimisesta, hän tarkentaa. Lähde: THL, Pohjoismaiset perinataalitilastot Lue lisää: Rakkaudeksi.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?