Pilaako lapsi parisuhteen? "Tuli ihan puskista, kun yhtäkkiä alettiin puhua erosta"

rac

Julkaistu:

Huono äiti
ISTV:n Huono Äiti -keskusteluohjelmassa on aiheena pilaako lapsi parisuhteen. Muun muassa ex-mäkihyppääjä Toni Nieminen on mukana kertomassa oman tarinansa.
Lasten vaikutuksesta parisuhteeseen keskustelevat Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen, ex-mäkihyppääjänä ja nykyinen yrittäjä Toni Nieminen sekä kirjailija Katri Manninen.

- Kyllä ex-vaimolle jäi aika pitkälle vaipanvaihdot, mutta lasten syntymä oli elämäni parasta aikaa. Mulle se oli niin iso asia, että pysäytti hetkeksi. Aika nopeasti sitä kuitenkin tuli oma arki kuvioihin ja oli mentävä, kertoo Nieminen.

Kirjailija Katri Manninen kertoo, että lastenhoidon järjestäminen vaatii paljon työtä.

- On se aikamoista säätöä ja järjestelyä.

Niemisen perheessä tuli avioero lasten ollessa vielä pieniä.

- Se oli meidän aikuisten välistä. Lapset on eronkin hetkellä tärkein asia. Aikuiset nielköön haavansa. Voi olla että parisuhteen hoitaminen jäi niin vähälle. Ei edes tajunnut, ennen kuin toinen sanoi, että ollaan tässä pisteessä.

Manninen on kokenut lasten yhdistäneen ja hitsanneen paria yhteen.

- Lapset ovat olleet todella voimakas yhteinen projekti. Lasten kautta koettu ilo hitsaa meitä yhteen. Vuosi vuodelta ollaan vaan läheisempiä, kun katsotaan yhdessä niitä meidän lapsia, Manninen kertoo.

Heli Vaarasen mukaan lapset tulevat usein jo valmiiksi kiireiseen arkeen ja sitten unohdetaan parisuhteen hoitaminen.

- Se on niin helppo unohtaa. Ero tulee usein miehelle yllätyksenä, kun nainen sanoo, että mä en voikaan hyvin ja meidän suhde ei voi hyvin. Tutkimusten mukaan nainen on aloitteellisempi erossa, jos hän ei ole onnellinen. Nainen on hyvin herkkä hellyystyhjiölle, Vaaranen kertoo.

- Kyllä mä merkkejä huomasin, mutta kun eli perhearkea, niin en tajunnut asiaa. Tuli ihan puskista, kun yhtäkkiä alettiin puhua erosta. Toinen osapuoli oli prosessoinut asian jo päätökseksi ja se vain ilmoitettiin. Koin jääneeni asiassa ihan ukopuoliseksi, Nieminen kertoo erostaan.

Huono Äiti testasi avioliittoleirin. Katso lopputulos täältä!