"Epäiltiin, että leikimme lapsemme hengellä" - Erilaiset äidit -sarjan perhe kertoo nyt kuvausten jälkeisestä kohusta - Perhe - Ilta-Sanomat

"Epäiltiin, että leikimme lapsemme hengellä" - Erilaiset äidit -sarjan perhe kertoo nyt kuvausten jälkeisestä kohusta

Julkaistu: 10.9.2014 7:10

Lapsen syntymä myllertää tavallisenkin perheen arjen, mutta miten vauvavuosien prässistä selvisi Erilaiset äidit -sarjan luomuperhe?

Ex-missi ja kotiäiti Piritta Hagmanin luotsaamaToisenlaiset äidit pyörii parhaillaan Liv-kanavalla. Sarjassa seurataan äitien ja heidän perheensä arkea raskauden loppumetreiltä synnytykseen ja sen jälkeisiin kuukausiin saakka. Pääosassa ovat eri elämäntilanteissa raskaana olevat äidit ja heidän perheensä.

Erilaisten perheiden elämää seurattiin myös AVA-kanavanErilaiset äidit -sarjassa vuosina 2012–2013. Ohjelma herätti paljon kuhinaa niin kahvipöydissä kuin internetin keskustelupalstoilla. Toisenlaiset äidit eroaa edeltäjästään esimerkiksi siten, että se keskittyy enemmän syntymän jälkeisten kuukausiin. Mitä Erilaiset äidit -sarjan perheille kuuluu nyt, kun kuvauksista on jo aikaa?

Yksi kaikkein eniten mielipiteitä jakanut perhe tavattiin sarjan ensimmäisellä kaudella 2012. Erkki Palviaisen, 34, ja Tea Tammisen, 35, luomuperhe halusi synnyttää esikoisensa kotona lääkärin varoittelusta huolimatta. Kotisynnytys on Suomessa harvinaista, eivätkä terveysviranomaiset sitä suosittele. Erilaisuus koetaan Erkin mukaan Suomessa todella pelottavana asiana.

– Meidän oma turvallisuushakuisuus koettiin, että leikimme lapsen ja äidin hengellä. Koimme itse, että teimme kaiken lapsen parhaaksi, Erkki kertoo nyt.

Erkki pitää hyvänä asiana, että esimerkiksi synnyttäjien oikeudet nousivat puheenaiheeksi. Tea kertoo, että vaikka ohjelmasta saattoi saada kuvan, että hänen miehensä ajoi asiaa, päätös oli alun alkaen yksinomaan hänen.

– Kyllähän se lapsi minusta tuli ulos, joten minulla oli suurin päätäntävalta. Erkki oli tukena, Tea sanoo.

Erkin mukaan yli 30 tuntia kestänyt synnytys oli kuitenkin rankempi kokemus kuin hän kuvitteli. Pikkuinen Väinö-poika tuli maailmaan kasvotarjonnalla.

– Jos Tea olisi sanonut, että nyt sairaalaan, olisin soittanut heti ambulanssin, Erkki kertaa synnytyksen vaiheita.

Tean mukaan synnytys oli elämää muuttava kokemus. Hän sanoo, että auttoi paljon, kun vierellä oli rakas ihminen.

– Erkin tuki oli äärimmäisen tärkeää. Kun tuli kipeitä supistuksia, hänen kosketuksensa lievensi kipua, Tea sanoo.

Väinö-poika on nyt vajaan kahden vuoden ikäinen. Vanhemmat kuvailevat häntä ihanaksi, terhakaksi ja laulavaiseksi pikkumieheksi.

– Hän höpöttelee paljon ja on kiinnostunut kaikesta. Isän ja äidin silmäterä, Erkki sanoo.

Tean mukaan sanonta, että lapsi on suurin opettaja, pitää paikkansa. Perhe-elämä muuttuu väistämättä, kun perheen koko kasvaa.

– Kaikki se, miten itse käyttäytyy, heijastuu lapsen käytöksessä.

Luonnonmukaisuutta suosiva pari herätti keskustelua myös valinnallaan olla rokottamatta poikaansa. Aluksi he yrittivät myös pärjätä ilman vaippoja, jotta iho saisi hengittää. Tarkoitus oli ottaa kestovaipat käyttöön myöhemmin ja harjoittaa vessahätäviestintää. Rokotuksia Väinölle ei ole annettu.

Alun vaippaideologiasta he joutuivat kuitenkin melko pian lipsumaan, ja Väinö käytti yksivuotiaaksi saakka ensin kesto- ja myöhemmin maissivaippoja. Nyt poika on osannut jo kuukausia ilmoittaa itse, kun hänellä on vessahätä.

– On ollut mukava nähdä, että vessahätäviestintä on kantanut hedelmää, Tea sanoo.

Perhe syö Erkin mukaan laadukasta ruokaa. Väinö tykkää voimakkaammistakin mauista. Oliivit ovat suosikkilistalla kananmunien, perunan ja merilevän lisäksi.

– Hän tykkää myös hyvin laitetusta poronlihasta.

Tea on Väinö-pojan kanssa ainakin toistaiseksi kotona. Hän kehittelee lastenruokakirjaa. Ravintofilosofina työskentelevä Erkki tuo leivän pöytään. Lapsia saa perheeseen tulla lisää, jos on tullakseen.

– Haluan uskoa, että mies pystyy elättämään perheen. Kotona ja lapsissa on kuitenkin niin paljon tekemistä, Erkki sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?