Käytkö turhaa vaatesotaa? Tämän takia lapsen pitäisi valita vaatteet itse

Mitäpä, jos antaisitkin muksun voittaa vaatetaistelut?

2.9.2014 7:02

Blingbling-paita vai uusi marimekko? Pillifarkut vai siistit sammarit?

Käytkö lapsen kanssa jatkuvaa kiistaa siitä, mitä vaatteita lapsi pukee päällensä kouluun tai kauppareissuille?

Sen sijaan, että aloitat aina saman sodan ja yrität taivuttaa tenavan omalle kannallesi, vedä hetki henkeä. Mitäpä, jos antaisitkin muksun voittaa vaatetaistelut?

Tässä kahdeksan perustetta sille, miksi lapsen pitäisi itse saada valita päällepantavansa.

1. Lapsellasi on luonne

Vaatteet paitsi suojaavat, myös viestivät kantajastaan. Kasvuun kuuluu itsenäistyminen, oman persoonan löytäminen ja ilmaisu. Jos haluat tukea lapsen kehitystä vahvaksi yksilöksi, miksi manipuloisit häntä taipumaan omaan vaatemakuusi?

2. Lapsi ei ole asuste

Nätisti puettu taapero voi ehkä vielä olla osa vanhemman esteettistä projektia. Vähän isommasta lapsesta sellainen voi tuntua epämukavalta. Myös esimerkiksi ikäistään paljon nuoremmaksi puettu lapsi voi kokea häpeää – samoin lapsi, joka tahtoisi ilmaista sukupuoltaan toisin kuin vanhemmat sallivat.

3. Harjoitellaan päätöksiä

Vaatteiden valinta antaa tunteen osallisuudesta ja opettaa ongelmanratkaisua. Anna valtaa sopivissa raameissa: leikki-ikäinen voi valita kahdesta paidasta ­mieluisamman, pikkukoululainen päivän asun – kunhan se sopii säätilaan. Mieluisa vaate kannustaa myös omatoimiseen pukeutumiseen.

4. Suojapukunsa kullakin

Haluaisiko lapsi aina saman paidan, vaikka sitten likapyykkikorista? Aikuisillakin on lempivaatteensa – niissä on helppo ja vapautunut olo. Lapset valitsevat suosikkinsa samoista syistä: jokin muodossa ja materiaalissa tuntuu hyvältä ja saa hänet ”näyttämään itseltään”.

5. Valitse taistelusi

Lapsen elämässä on paljon asioita, joista vanhemmat yksiselitteisesti päättävät. Eivätkö vaatekappaleiden värit ole lopulta varsin vaaraton alue testata omaa tahtoa?

6. Perustele mielipiteesi

Vanhemmilla on toki lupa välittää arvojaan lapselle. Jos jokin asu ei läpäise seulaasi tai herättää huolta, perustele näkemyksesi lapselle tuomitsematta ja pilkkaamatta. Keskustelkaa siitä, mitä vaatteet voivat viestittää.

7. Kasvata kriittiseksi kuluttajaksi

Lapsen makua mollaamattakin häntä voi opastaa miettimään toiveidensa järkevyyttä, kestävyyttä ja hintaa.

8. Makuasioita vai epämukavuutta?

Herkkä lapsi voi reagoida voimakkaasti vaatteiden istuvuuteen ja materiaaliin. Hän ei tee kiusaa vaihtaessaan sukat tai paidan vielä kolmannenkin kerran – hänen on oikeasti vaikea sietää hiertävää saumaa tai pesulappua niskassa.

Teksti: Meidän PerheLähde: Anna Tommola, Oman tyylin taitaja, Meidän Perhe 7/2013 

Lue lisää Meidänperhe.fi:Äidit tunnustavat – tällä olen uhkaillut lastaOliko teillä tänään krähnä- vai tahma-aamu?Kiukuttaako pukeminen lasta? 5 vinkkiä siirtymätilanteisiin

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?