Sadat isät ja äidit vaativat: Pannukakut pois päiväkodeista!

Julkaistu:

Sadat lahtelaisvanhemmat ovat allekirjoittaneet adressin päiväkotien makeita välipaloja vastaan.
Jäätelöä, pannukakkuja, sokeroituja jugurtteja ja hilloja. Siinä lahtelaisten päiväkotilasten vanhempien huolenaiheita.

Jo lähes 400 lahtelaisvanhempaa on allekirjoittanut Puhtaampaa ruokaa Lahden päiväkoteihin -adressin, jossa he toivovat päiväkotien sokeristen välipalojen ja jälkiruokien korvaamista esimerkiksi hedelmillä, ruisleivällä tai marjapuurolla.

"Lahden kaupungin päiväkotien ruokalistalta voi löytää mm. sokerilla täytettyjä kiisseleitä, maustettuja jogurtteja, pannukakkuja hillon kera, vohveleita, omenapaistosta vaniljakastikkeella, jäätelöä...", adressissa mainitaan.- Kyse ei ole herkkujen totaalisesta kieltämisestä, vaan niiden vähentämisestä ja tekemisestä puhtaammin. Sokerin voi helposti korvata vaikkapa hunajalla. Jos letut tehtäisiin sokerittomaan taikinaan ja päälle voisi laittaa marjoja ja hunajaa, adressin aloittanut lahtelaisäiti Kuu Jarva sanoo.

Adressin allekirjoittaneet vanhemmat ovat sitä mieltä, että päiväkodit opettavat lapsille herkuttelun olevan päivittäistä.

- Ruokien painoarvo putoaa ja on vaikea palkita lasta kotonakaan ruoalla, jos lapsi on totutettu päiväkodeissa kiisseleihin ja muihin makeisiin, Jarva sanoo.

"Ei yleissääntöä"


Pääsääntöisesti pienten lasten ruokailusuositus koostuu peruselintarvikkeista - muun muassa kasviksista, hedelmistä ja marjoista, kalasta, kasvipohjaisista rasvoista, vähärasvaisista maitovalmisteista ja täysjyvästä.

- Ei ole yleissääntöä, kuinka paljon sokeroituja välipaloja voi tarjota, sillä ruokavalio on kokonaisuus, johon vaikuttaa myös muu syöty ruoka. Ei voi antaa suositusta tai sanoa, että esimerkiksi jäätelöä voisi syödä vaikka kerran viikossa. Ruokavalio koostuu pitkällä aikavälillä, THL:n ravitsemusyksikön erityistutkija Sari Niinistö toteaa.

THL uusii parhaillaan lapsiperheiden ja päiväkotien ruokasuosituksia. Uudet suositukset julkistetaan alkuvuodesta 2015. Suosituksissa keskitytään myös välipalojen merkitykseen ja suosituksissa ruokailua pidetään osana päiväkotien kasvatustehtävää. Nuorena opittu vaikuttaa tottumuksiin myös aikuisena.

THL:n tutkimuksen mukaan päiväkotilasten ruokavaliot ovat usein paremmassa kunnossa kuin kotihoidossa olevilla lapsilla.

- Päiväkodeissa tarjottava ruoka on pääsääntöisesti suositusten mukaista. Myös ruokailuajat ovat säännöllisiä, Niinistö sanoo.

Nakkeja rajoitettava


Pienillä, alle yksivuotiailla lapsilla, ravitsemussuositukset ovat erilaisia kuin vanhemmilla lapsilla. Muut päiväkoti-ikäiset voivat syödä samalla tavalla, määrät vain kasvavat ikävuosien lisääntyessä. Välipaloja suurempana huolena Niinistö pitää joitakin perusruokia.

- Joitakin ruokia kannattaa lapsille rajoittaa, kuten nakit ja makkara, koska ne sisältävät nitriittiä.

Adressista kertoi ensimmäisenä Yle.

Ota kantaa

Onko pannukakku sopiva välipala?

Kyllä 74% Ei 26%
Ääniä yhteensä 74297

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt