Huolestuttava ilmiö! HS: Päiväkodeissa uusille lapsille ei anneta tarpeeksi aikaa sopeutua - Perhe - Ilta-Sanomat

Huolestuttava ilmiö! HS: Päiväkodeissa uusille lapsille ei anneta tarpeeksi aikaa sopeutua

Asiantuntijat ovat hulissaan, että Suomessa ei uusille päiväkotilapsille anneta tarpeeksi aikaa sopeutua päväkotiin. (Kuvituskuva)

Julkaistu: 5.8.2014 11:29

Asiantuntijoiden mukaan Suomessa ei anneta päiväkodeissa uusille lapsille tarpeeksi aikaa sopeutua. Lapsen sopeutumisen kannalta pehmeä lasku uuteen tarhaan pitäisi olla mahdollista kaikkialla.

Helsingin Sanomien haastattelemien asiantuntijoiden mukaan pehmeä lasku, jonka aikana uudet lapset vähitellen totutetaan päiväkotiin, ei toteudu tarpeeksi Suomessa.

Kasvatusasiantuntijat suosittelevat, että lapsi ja vanhempi tutustuisivat uuden hoitopaikan ihmisiin ja arkeen vähitellen. Yksin hoidossa vietetty aika pitenisi lapselle vaiheittain.

Varhaiskasvatuksen yliopistonlehtori ja dosentti Marjatta Kalliala kritisoi , että vaihtelua on yhä liikaa, vaikka pehmeän laskun käytäntö on sisäistetty monissa hoitopaikoissa.  Kalliala ehdottaa, että pehmeästä laskusta tehtäisiin valtakunnalliset suositukset, jotka toimisivat ohjeena kaikille hoitopaikoille. Alle kolmevuotiaalle ohjeellinen totutteluaika voisi olla kaksi viikkoa. - Päivähoitoa säädellään monella tavalla, mutta pehmeä lasku ei ole itsestäänselvyys. Vielä tapahtuu asioita, joita ei pitäisi missään nimessä tapahtua, Kalliala kertoo Helsingin Sanomille. Ajatus ohjeista saa kannatusta Lastentarhanopettajaliiton puheenjohtajalta Anitta Pakaselta. Sekä hänestä että Kallialasta on tärkeää on huomioida perheiden ja lasten yksilölliset tarpeet. Osa lapsista sulautuu uuteen elämänvaiheeseen selvästi nopeammin kuin toiset. - Tutustumisjakson pituus voi vaihdella. Tärkeintä on, että pehmeä lasku tehdään mahdolliseksi joka paikassa", Pakanen huomauttaa.

Marjatta Kalliala mukaan Suomessa puhutaan liian vähän päivähoidon aloituksesta lapsen näkökulmasta. - Täällä ymmärretään hyvin se, miten tärkeä siirtymävaihe koulun alku on. Päivähoidon aloittaminen on kuitenkin pienen lapsen elämässä paljon mullistavampi muutos.

Miten teidän perheessä lapsen sopeutuminen päiväkotiin on toteutettu? Kerro kokemuksistasi kommenttikentässä.

Lisää aiheesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?