Ruotsalaislääkäri: Harso vaunuissa voi olla helteellä hengenvaarallinen vauvalle

Ruotsalaislääkärin mukaan vaunujen suuaukkoa ei tulisi peittää lämpimällä säällä.

Tämä helsinkiläisvauva ulkoilee harson alla. "Verho ei ole kiinteä, joten ilma kulkee hyvin. Jos vauvalla on epämukava olo, hän ilmoittaa siitä hyvin suoraan", äiti sanoo.

20.7.2014 8:44

Vaunujen suuaukon peittäminen kankaalla riskeeraa vauvan hengen lämpimällä säällä, väittää ruotsalainen lastenlääkäri Svante Norgren.

Huddingessa sijaitsevaa Astrid Lindgrenin lastensairaalaa johtavan Norgrenin väite saa tukea Svenska Dagbladet -lehden tekemästä testistä, jossa mitattiin lastenvaunujen lämpötilaa ohuella verholla ja ilman.

Vaunujen lämpötila oli testin alussa 22 astetta. Testissä se nousi puolessa tunnissa 34 asteeseen. Tunnin kuluttua lämpöasteita oli jo 37.

- Vaunuissa on äärimmäisen kuuma, kuin termoksessa. Myöskään ilma ei kierrä kovin hyvin, eikä vauvaa näe kunnolla, Norgren luettelee lehdelle vaunujen peittämisestä aiheutuvia haittoja.

Kuumuudella voi olla vauvan terveyden kannalta vakavia seurauksia, kuten nestevajaus. Lapset saavat myös aikuisia helpommin lämpöhalvauksen. Norgrenin mukaan pahimmassa tapauksessa liian korkea lämpötila voi johtaa jopa kätkytkuolemaan.

- Jos on liian lämmintä, vauva voi olettaa olevansa jälleen kohdussa. Sen vuoksi hengitys saattaa lakata.

Harsolla tai muulla kankaalla peitetyt vaunut ovat yleinen näky myös suomalaisessa katukuvassa. Syy vaunukopan suuaukon peittämiseen vaihtelee vuodenaikojen ja tarpeen mukaan. Kesäaikaan verho viritellään useimmiten suojaamaan nukkuvaa vauvaa auringonpaisteelta tai ympäristön hälyltä.

- Jos suljettu vaunukoppa on sellainen kova ja tiivis, niin kyllähän se helteellä on aivan varmasti kuuma. Sitä ei saa missään nimessä sulkea liian tiiviisti, neuvoo lastenlääkäri Katja Ovaskainen Tampereen Mehiläisestä.

Ovaskaisen mukaan ohut harsokangaskin on varsin tiivis, jos sen sulkee kauttaaltaan pyykkipojilla. Oleellista on varmistaa, että ilma pääsee kiertämään vaunuissa hyvin. Esimerkiksi vaunuihin lisävarusteina myytävien hyönteissuojien läpi ilma kulkee hyvin.

Ovaskainen ei kommentoi Norgrenin väitettä kätkytkuoleman riskistä. Hän kuitenkin muistuttaa, että liika kuumuus on joka tapauksesta pahasta pienille lapsille, sillä heillä ei vielä ole kunnollista lämmönsäätelykykyä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?