Voiko lasten seurassa nauttia alkoholia? Sosiaalipsykologi vastaa

Koko perhe on lomalla, ilmat hellivät eikä minnekään ole kiire. Monia mietityttää, voiko lasten seurassa nauttia hieman viiniä tai olutta.

13.7.2014 6:00

Sosiaalipsykologi Janne Viljamaan mukaan alkoholia voi nauttia sivistyneesti, mutta erityisesti pikkulasten vanhempien tulisi tarkastella omaa alkoholinkäyttöään, ja sen vaikutusta jälkikasvuun.

Aikuisten runsas alkoholinkäyttö pelottaa lapsia.

- Alkoholin vaikutuksen alaisena ääni helposti kovenee ja askel saattaa hoiperrella. Kaikki poikkeamat normaaliin käyttäytymiseen verrattuna kauhistuttaa lapsia.

- Aikuinen saattaa olla omasta mielestään hauska, mutta lapsen silmissä käytös on outoa, Viljamaa kertoo IS:lle

Suurin osa aikuisista tietää omat rajansa, eikä lasillinen tai pari tee vahinkoa.

Vanhempien runsas ja pitkittynyt alkoholinkäyttö saattaa kuitenkin vaikuttaa dramaattisesti perheen pienimpiin, sillä alkoholistin lapsi ottaa helposti liikaa vastuuta kontolleen.

- Alkoholistiperheen lapset alkavat usein hoivata vanhempiaan. He tekevät vanhemmilleen voileipiä ja säästävät pulloja krapulapäivää varten. Siinä roolit kääntyvät päälaelleen kun huoltajasta tuleekin huollettava, Viljamaa kertoo.

Viljamaa kehottaakin kaikkia vanhempia maltilliseen alkoholinkäyttöön.

- Aikuiset voisivat kerrankin mennä kyykkyyn ja hetken aikaa katsella maailmaa lapsen näkökulmasta. Näkymä saattaa tuntua pelottavalta, Viljamaa summaa.

Voiko mielestäsi lasten läsnä ollessa ottaa alkoholia? Osallistu keskusteluun alla olevassa kommenttikentässä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?