Perhe

Naiset tappelivat Serenan lastenaltaassa - "Lapsi ei pysty käsittelemään sitä"

Julkaistu:

VÄKIVALTA
Aikuisen väkivaltainen käyttäytyminen saattaa traumatisoida lapsen.
Maanantaina iltapäivällä vesipuisto Serenassa sattui erikoinen ja ikävä välikohtaus. Kolme aikuista naista pahoinpiteli neljännen naisen, joka oli saapunut vesipuistoon kahden pienen lapsensa kanssa.

Yksi nainen löi toista ja he kaatuivat molemmat lastenaltaaseen. Silminnäkijöiden mukaan naiset huusivat, hakkasivat ja repivät toistensa hiuksia. Altaalla olleet lapset pelästyivät välikohtausta.

Sosiaalipsykologi Janne Viljamaan mukaan vesipuistossa olleet lapset ovat varmasti olleet kauhuissaan. Väkivallan kokemisella saattaa olla lapsiin pitkäkestoisia vaikutuksia.

- Väkivaltaisessa ympäristössä kasvaneiden lasten tiedon kehitys viivästyy. Toisin sanoen traumaattinen tapahtuma jää lapsen muistiin ja voi palata mieleen ahdistavana pitkänkin ajan kuluttua, Käytä kiukkuasi - Aggressio voimavarana -kirjan kirjoittanut Viljamaa kertoo.

Varsinkin herkälle lapselle jopa tämän kaltainen yksittäistapaus saattaa olla traumatisoiva. Vilkas mielikuvitus saattaa tehdä asiasta vielä kauhistuttavamman.

- Lapsi voi hyvinkin muistaa tapauksen koko ikänsä. Lisäksi pieni lapsi ei ymmärrä kokemaansa, joten hän kuvittelee loput. Lapsen on voitava luottaa aikuisen malttiin ja harkintaan. Väkivalta vie lapsen uskon aikuiseen.

Lapsen on vaikea ymmärtää, miksi turvallinen vanhempi muuttuu hetkessä uhkaavaksi.

- Lapsi ei pysty käsittelemään sitä, miksi aikuinen onkin yhtäkkiä pelottava.


Huonot sosiaaliset taidot ajavat väkivaltaan


Oikeutuksen hakeminen väkivallalla kertoo Viljamaan mukaan huonoista kommunikointitaidoista.

- Ihminen kostaa aina itseensä kohdistuneen epäreiluuden. Normaalisti ihmiset osaavat keskustella, mutta jos tähän ei ole kykyjä, hyvitys haetaan väkivallalla.

- Eturistiriita, esimerkiksi mustasukkaisuus, laittaa suojaamaan omaa reviiriään jopa väkivallalla. Väkivaltaa nähnyt lapsi oppii käyttämään samaa tyyliä, Viljamaa lisää.

Vanhempien tulisi opettaa lapsilleen sosiaalisia taitoja, jotta aikuisina he oppisivat käsittelemään asiat rakentavasti.

- Varsinkin impulsiivisille lapsille tulisi opettaa perääntymistä ja itsehillintää. Väkivaltainen aikuinen ei voi toimia esimerkkinä lapselle, Viljamaa painottaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt