Tiedätkö mitä on grooming? – näin hyväksikäyttäjä vaani nuoria verkossa - Perhe - Ilta-Sanomat

Tiedätkö mitä on grooming? – näin hyväksikäyttäjä vaani nuoria verkossa

Netissä tapahtuva nuorten seksuaalinen hyväksikäyttö on yleistyvä ilmiö.

4.6.2014 17:18

Grooming eli netissä alkava nuoren seksuaalinen hyväksikäyttö ja sen valmistelu lisääntyy sitä mukaan kuin nuorten käyttämät digikanavatkin.

Nuoresta tekee erityisen haavoittuvan kaipuu ”kasvaa pian isoksi”, lisääntyvä tiedon tarve seksiin sekä halu saada puhua, pohtia, selvittää ja ottaa haltuun seksiin liittyviä asioita.

– Tekijät ovat taitavia, lähestyvät uhreja arkisesti ja vastaavat nuoren tarpeisiin ja rakentavat häneen luottamussuhdetta. Tämä luo hyvän alustan hyväksikäytön etenemiselle. Nuorta motivoi se, että tekijä vastaa hänen tunnetarpeisiinsa, tyydyttää hänen tiedonjanoaan ja uteliaisuuttaan tai tarjoaa aineellista hyötyä, selvittää Kirsi Porras Väestöliitosta.

Grooming etenee usein niin, että ensin tekijä luo nuoreen luottamussuhteen ja manipuloi sen avulla nuorta ja houkuttelee tätä seksuaalisiin tekoihin.

Seksuaalinen hyväksikäyttö toteutuu netin välityksellä, eikä tekijä tapaa nuorta. Lopuksi se voi johtaa varsinaiseen tapaamiseen ja siinä eriasteiseen fyysiseen tekoon.

Kun netissä tapahtuva viestittely alkaa tuntua nuoresta epämukavalta, niin hän ei useinkaan enää kehtaa kysyä neuvoa keneltäkään ulkopuoliselta, etenkään aikuiselta.

Tavallisin nuoren selviytymisstrategia on yrittää unohtaa tapahtuma, pyrkiä olemaan ajattelematta ja puhumatta siitä.

- Toipumisen ja rikosprosessin kannalta on olennaista, että nuori ymmärtää joutuneensa hyväksikäytetyksi. Seksuaalisen hyväksikäytön haitallisuus ja vaikutus nuoren psyykkiseen, seksuaaliseen, sosiaaliseen ja fyysiseen kehitykseen on hyvin yksilöllinen, Maaret Kallio sanoo.

Nuori häpeää tapahtunutta

Tapahtuneesta jää nuorelle lähes aina häpeän ja nöyryytetyksi tulemisen kokemus. Nuori syyttää itseään tapahtuneesta.

Tämä johtaa helposti itseinhoon ja merkittävän usein masennus- ja ahdistuskierteeseen. Nuori joutuu selviytymään vastedes sen totuuden kanssa, että on uskonut, ollut johdateltavissa ja luottanut tekijään.

Kun rikokseen liittyvä tutkintaprosessi käynnistyy, teko muuttuu ”julkiseksi.” Nuorelta aletaan kysellä tapahtuneista, ehkä ahdistavista asioista. Se aikaansaa usein uuden trauman, jota nuori voi yrittää estää. Tämä on yksi syy, miksi nuori uhri saattaa voimakkaasti vastustaa rikostutkinnan käynnistymistä tai koko asiasta puhumista.

Lähde: Väestöliitto

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?