Lomien jälkeen tulee avioeropiikki - tässä syy

Julkaistu:

Suomalaiset jättävät avioerohakemuksia eniten tammi- ja elokuussa.
Suomalaisten avioliitot ajautuvat karille herkimmin lomien jälkeen. Tämän voi päätellä Tilastokeskuksen tiedoista, joiden mukaan vuoden mittaan jätettyjen avioerohakemusten määrissä näkyy piikit tammi- ja elokuun kohdalla.

Parisuhteita kirjoissaan käsitelleen psykologin ja luennoitsijan
Tony Dunderfeltin mukaan avioerohakemuksen jättämistä on pohdittu yleensä pitkään. Usein parisuhteen toinen osapuoli on toista valmiimpi lähtemään.

- Hän usein miettii sopivaa aikaa lopullisen päätöksen tekemiseen. Ja jos kyseessä on kiireinen, nykyaikainen pari, voi myös olla, että he ovat saattaneet asettaa suhteelleen deadlinen. Esimerkiksi niin, että jutellaan ja katsotaan sitten kesän lopuksi ennen kuin lapset menevät kouluun. Yritetään olla tämä kesä vielä ja katsotaan, että tuleeko tästä mitään, Dunderfelt miettii mahdollisia syitä eropiikkien ajankohdille.

 

Mutta jollekin keravalaiselle, avioliittoonsa tyytymättömälle ihmiselle kynnys mennä deittisivulle tai käydä vaikka kotimatkalla uuden tuttavan luona on matalampi.


Naiset ottavat nykyisin avioeroja enemmän kuin miehet. Dunderfelt arvioi tämän johtuvan siitä, että naiset ovat aiempaa itsenäisempiä ja tahtovat saada avioliitosta enemmän irti.

- Niin miehetkin haluavat. Mutta havaintojeni mukaan löytyy paljon mukavia miehiä, jotka haluaisivat jatkaa vielä suhdetta, vaikka nainen taas on kokenut, että suhteessa ei päästä eteenpäin.

Kompastuskiviä kommunikointi ja seksi


Usein parisuhteen kompastuskivet liittyvät erilaisiin kommunikaatiotapoihin, seksiin, lastenhoitoon ja ajankäyttöön. Tämän Dunderfelt on huomannut muun muassa pariterapian yhteydessä.
 


Jos on rakentanut koko elämänsä sen pienen paikkakunnan Lions Clubin tai vaikkapa tilakaupan ympärille, niin sieltä on vaikea lähteä.


- Raaka tosiasia on, että ihmisillä on hirveän vähän aikaa olla kahdestaan.

Tilastojen mukaan vuosina 2010-2013 erottiin väkilukuun suhteutettuna eniten Helsingissä, Keravalla ja Tampereella. Vähiten eroja eli ei lainkaan, oli kolmessa Ahvenanmaan pikkuruisessa kunnassa, Kumlingessa, Kökarissa ja Sottungassa.

Dunderfeltin mukaan pienissä kunnissa saatetaan ajatella parisuhteesta perinteisemmällä tavalla. Avioliittoa pidetään elämän mittaisena ja siitä erotaan vain äärimmäisessä hädässä. Toinen selittäjä on sosiaalinen paine.

- Jos on rakentanut koko elämänsä sen pienen paikkakunnan Lions Clubin tai vaikkapa tilakaupan ympärille, niin sieltä on vaikea lähteä. Siellä on paljon kivoja asioita, joista haluaa pitää kiinni.

Dunderfelt mainitsee myös 2000-luvulla radikaalisti muuttuneen deittailukulttuurin. Isoissa asutuskeskuksissa on uskottomalle enemmän tapailumahdollisuuksia ja houkutuksia kuin pienissä. Salasuhteen voi löytää myös internetin kautta.

- Arvaan, että parisuhdehätäinen ihminen ei kehtaa mennä edes nettiin pienessä kylässä. Mutta jollekin keravalaiselle, avioliittoonsa tyytymättömälle ihmiselle kynnys mennä deittisivulle tai käydä vaikka kotimatkalla uuden tuttavan luona on matalampi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt