Sosiaalipsykologin neuvot: Näin tuet lapsesi itsetuntoa - Perhe - Ilta-Sanomat

Sosiaalipsykologin neuvot: Näin tuet lapsesi itsetuntoa

Vanhemman pitää tukea lapsen itsetuntoa joka päivä. 

Halaile ja pussaa lastasi. Kuvituskuva.

22.4.2014 6:30

Jotta lapsesta kasvaa reipas, jämäkkä, itseään arvostava, puolustava ja rakastava, omasta hyvinvoinnistaan ja turvallisuudestaan välittävä, vanhemman pitää tukea lapsen kasvua ja kehitystä.

Miten tukea lapsen itsetuntoa päivittäin?

1. Pidä hyvänä ja arvosta Halaile, kehu ja pidä lasta sylissä päivittäin. Kerro olevasi maailman onnellisin äiti tai isä saatuasi näin ihanat lapset. Muista myös kiittää lastasi säännöllisesti.

2. Toimi rauhallisesti Jos lapsi on ujo ja varovainen, nopeat, äkkinäiset tilanteet ja tapahtumat ahdistavat.

3. Kuuntele Ota lapsi ja se, mitä hän sanoo vakavasti. Älä keskeytä tai ole kaikkitietäväinen.

4. Anna lapsen elää Et voi elää hänen puolestaan ja suojella häntä maailmalta. Anna lapsen ottaa riskejä, tehdä valintoja, yrittää ja onnistua.

5. Anna vastuuta Mieti, minkä verran lapsesi pystyy ottamaan vastuuta. Pieni pystyy jo laittamaan tavaransa paikalleen, isompi voi olla apua kotitöissä, kuten ruoanlaitossa ja siivoamisessa. Muista, ettet kuormita kuitenkaan lasta liikaa.

6. Anna pala itsestäsi Kerro rohkaisevia ja kannustavia tarinoita siitä, kun sinä olit pieni. Kerro esimerkiksi, mitä sinä pelkäsit pienenä ja kuinka voitit pelon. Lapsi ymmärtää, ettei kukaan ole täydellinen ja taitojen ja tietojen eteen joutuu tekemään töitä. 7. Opeta, että työ palkitsee Kun tarpeeksi ahkerasti jaksaa tehdä töitä, kenestä tahansa voi tulla mestari. Älä selittele tai anna tekosyitä, esimerkiksi huonosta kieli- tai lukupäästä.

8. Tunteet hallintaan Opeta, miten välttää riitoja ja kiusaamistilanteita esimerkiksi poistumalla paikalta tai pysyttelemällä kaukana riitaa haastavista. Painota, ettei ketään saa kiusata tai satuttaa ja puutu välittömästi, jos kiusaamista ilmenee. Lähde: Sosiaalipsykologi, tietokirjailija Janne Viljamaan tuore kirja Kuka täällä oikein määrää - lapsiperheen kasvatuskirja (Minerva 2014).

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?