Teini seurustelee - mitä tehdä? Lue asiantuntijan neuvot! - Perhe - Ilta-Sanomat

Teini seurustelee - mitä tehdä? Lue asiantuntijan neuvot!

Nuori on aloittanut seurustelun. Mitä tehdä?

Miten reagoida nuoren seurusteluun? Kuvituskuva.

8.4.2014 6:50

Teini tuo kotiin uuden seurustelukumppanin. He vilahtavat teinin huoneeseen nopeat moikat huikaten, lukitsevat oven ja alkavat kihitellä ja hihitellä. Seisot oven ulkopuolella hikikarpalot otsalla ja käsi kahvalla miettien, mitä ne nuoret siellä touhuavat.

Kuinka paljon vanhemman pitää puuttua lapsen seurusteluun? Miten puhut nuorelle seksistä? Minkä ikäinen voi ylipäätään seurustella ja ovatko yökylät ok?

Asiantuntija vastaa:

1. TutustuTutustu nuoresi seurustelukumppaniin ja hänen perheeseensä. Varmista, että yhteisymmärrys pelaa vanhempien välillä.

2. KeskustelePidä yllä luottamuksellista ja avointa keskusteluyhteyttä nuoreen. Keskustele jo hyvissä ajoin siitä, milloin nuori olisi riittävän kypsä seurustelulle. Yhtä tiettyä ikää ei ole. Juttele nuoren kanssa siitä, mitä tarkoitetaan seurustelulla. Se saattaa olla kävelyä käsi kädessä ja vähän pussailua, mutta seksi ei välttämättä kuulu nuorien seurusteluun. Auta nuorta ymmärtämään, miten kantaa vastuuta seurustelusuhteesta, millaisia pelisääntöjä deittailuun kuuluu ja miten olla reilu kumppania kohtaan ja kohdella tätä oikein.

3. Mitä on seksuaalisuus?Vaikka nuoren kanssa seksistä puhuminen voi olla kiusallista ja hankalaa molemmille osapuolille, puhukaa silti. Jutelkaa avoimesti ja rehellisesti siitä, mitä seksuaalisuus on ja millaisia ehkäisyvälineitä on mahdollista käyttää. Muistuta nuorta, että aina voi sanoa ei. Mihinkään ei tarvitse suostua, jos ei itse halua tai koe olevansa valmis. Pakottaminen ei kuulu seurusteluun puolin eikä toisin.Jos nuori kokee vanhemman kanssa juttelun noloksi, voisiko hän jutella vaikka kummin tai jonkun muun luotettavan aikuisen kanssa?

4. Sosiaalinen mediaNuoret latailevat kuviaan sosiaaliseen mediaan ja lähettävät niitä toisilleen. Nuoren olisi hyvä miettiä jo seurustellessa, miten suojella itseään ja millaisia kuvia kannattaa lähettää tai laittaa julki.Jos seurustelusuhde päättyy ikävästi, voi toinen osapuoli käyttää kuvia julmasti. Nettietiikkaa kannattaa opetella, ja vanhemman miettiä, miten voisi suojella nuorta turhalta haavoittuvaisuudelta.

5. YökyläilyYökyläilystä päättävät vanhemmat. Perheissä on erilaisia pelisääntöjä ja arvoja. Seurustelukumppaneiden vanhemmat voivat sopia yhdessä ja jutella nuorten kanssa siitä, mitä yökylä tarkoittaa. Automaattisesti se ei tarkoita seksin harrastamista. Voi jopa miettiä, että voiko yökylällä estää seksin. Jos nuoret haluavat peuhata, on nimittäin muitakin paikkoja.

Ilta-Sanomien verkkosivuilla käsitellään kevään ajan kerran viikossa murrosikäisen kasvatusta. Teemoina ovat mm. kaverit, koulu ja päihteet. Asiantuntijana toimi Väestöliiton perheverkon pari- ja seksuaaliterapeutti Anja Saloheimo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?