Asiantuntija vastaa: Pitääkö lapselle antaa rahaa? - Perhe - Ilta-Sanomat

Asiantuntija vastaa: Pitääkö lapselle antaa rahaa?

Murrosikäinen kyselee taskurahan perään. Pitääkö rahaa antaa ja kuinka paljon? Mistä tietää, mihin teini rahat käyttää?

Kuvituskuva.

5.4.2014 6:29

1.  Keskustelkaa Sopikaa nuoren kanssa, mitkä menot hän hoitaa itse. Jos nuorelle antaa viikko- tai kuukausirahaa, voi sopia, että hän kustantaa esimerkiksi osan vaatteistaan, kahvilakäynnit tai leffaliput itse.

Keskustelkaa siitä, mihin nuori saa käyttää rahaansa ja mitä sillä kannattaa ostaa. Sopikaa myös joku tietty summa, jonka nuori saa tietyn ajan sisällä. Vanhempi ei ole pohjaton kanssa.

2. Opeta rahan arvo Miten nuori voisi ansaita taskurahaa? Saako hän palkkiota esimerkiksi kotitöiden hoitamisesta? Opeta nuorta ymmärtämään, mikä rahan arvo on ja käyttämään rahaa vastuullisesti. 3. Säästäminen Jos tiedossa on isompi ostos, esimerkiksi tietokone tai uusi puhelin, nuori voi säästää viikkorahojaan kyseistä hankintaa varten. Monesti nuoret saattavat saada syntymäpäivä- ja joululahjaksi sukulaisiltaan rahaa, jotka voi myös laittaa säästöön isompia ostoksia varten.

4.  Kuinka paljon antaa? Tämä on hyvin perhekohtaista, koska tulotasot vaihtelevat. Vähävaraisessa perheessä ei ole välttämättä mistä antaa. Jokainen perhe määrittelee viikkorahan ja sen määrän itse. 5. Ole tietoinen nuoren menoista ja tuloista On hyvä pysyä kartalla nuoren rahoista ja ostoista. Jos nuorelle alkaa ilmaantua tavaroita, joihin hänellä ei ole varaa, eivät vanhemmat voi ummistaa silmiään.

Teinit saattavat näpistellä tai heitä voidaan käyttää hyväksi. Siksi on tärkeää, että vanhemmat säilyttävät hyvän keskusteluyhteyden nuoriinsa.  Jos kotona asiat ovat hyvin, ja nuoren ja vanhemman välinen suhde on kunnioittava ja perustuu molemminpuoliseen luottamukseen, ei teinillä ole tarvetta lähteä mukaan hölmöyksiin. Ilta-Sanomien verkkosivuilla käsitellään kevään ajan kerran viikossa murrosikäisen kasvatusta. Teemoina ovat mm. kaverit, koulu, seksuaalisuus ja päihteet.

Vinkit antoi Väestöliiton perheverkon pari- ja seksuaaliterapeutti Anja Saloheimo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?