8 neuvoa, joilla saat teinin tarttumaan kotitöihin - Perhe - Ilta-Sanomat

8 neuvoa, joilla saat teinin tarttumaan kotitöihin

Miten saada nuori tekemään kotityönsä ja kuinka paljon niitä voi hänelle antaa? Pitääkö hänet palkita jotenkin?

Kuvituskuva.

27.3.2014 6:40 | Päivitetty 27.3.2014 10:57

Ilta-Sanomien verkkosivuilla käsitellään kevään ajan kerran viikossa murrosikäisen kasvatusta. Teemoina ovat mm. kaverit, koulu, raha, seksuaalisuus, päihteet, kotityöt ja kotiintuloajat.

1. Nuorella omat vastuualueet Se, kuinka paljon ja millaisia kotitöitä lapset tekevät on perhekohtaista. On kuitenkin hyvä, jos nuorella on joitain vastuualueita, kuten oman huoneen siivous.

2. Aloittakaa ajoissa Mitä varhaisemmassa vaiheessa kotityöt aloittaa, sitä helpommalla pääsee. Jos pienestä pitäen on tottunut vaikka astianpesukoneen tyhjentämiseen, onnistuu se vanhemmiten vasemmalla kädellä.

3. Perhepalaveri Perhe voi pitää vaikka viikoittaisen palaverin, jossa jaetaan tehtäviä ottaen huomioon perheenjäsenten omia intressejä.

4. Lista jääkaapin ovessa Perhe voi myös tehdä tehtävälistan jääkaapin oveen. Listassa lukee kaikkien perheenjäsenten – myös vanhempien – nimet ja tehtävät. Lista voi auttaa selkiyttämään tehtäviä, ja niistä on ehkä helpompi pitää kiinni ja valvoa toteutumista. 5. Sopikaa takarajat On hyvä sopia nuoren kanssa yhdessä tietyt takarajat, mihin mennessä tehtävät pitää suorittaa. Tällöin nuori voi kuitenkin itse valita ajankohdan, jolloin haluaa kotityöt tehdä.

6. Perehdytys Tarvittaessa nuori perehdytetään kotitöihin kädestä pitäen ja annetaan hyvät ohjeet. Kannattaa olla armollinen nuorta kohtaan ja laskea omia standardejaan. Jos taso ei ole sitä mitä itse toivoo, ei nuorta pidä lähteä sättimään. Toisaalta, nuori voi olla hyvinkin paljon tarkempi kuin vanhempansa.

7. Palkinto Kotitöistä saatavan mahdollisen palkinnon voi sitoa viikko- tai kuukausirahaan. Nuorelle voi selittää, että rahan saaminen edellyttää tiettyjen tehtävien tekemistä.

8. Ei rangaistuskeino Kotitöitä ei kannata käyttää rangaistuksena. Nuorelle ei pidä sanoa, että "jos et tee tätä, joudut tiskaamaan viikon". Kotityöt kuuluvat jokaisen ihmisen arkeen, ja niitä joutuu tekemään loppuelämänsä. Niistä ei kannata tehdä nuorelle peikkoa. Vinkit antoi Väestöliiton perheverkon pari- ja seksuaaliterapeutti Anja Saloheimo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?