5 vinkkiä kotitöihin: "Holhoava asetelma ei toimi"

Miten jakaa kotityöt kumppanin kanssa? Asiantuntija vastaa.

Miten sinun kotonasi kotityöt jaetaan? Kuvituskuva.

23.3.2014 6:39

Jompikumpi kumppaneista hoitaa kodin kokonaan, eikä toinen suostu laittamaan tikkuakaan ristiin. Miten saada kotityöt jakautumaan? Kuinka olla ärsyyntymättä nurkissa pyörivistä sukista tai ympäri asuntoa lojuvista likaisista astioista?

1. Puhukaa etukäteen Alusta alkaen täytyy ottaa puheeksi asiat, jotka tuntuvat epäoikeudenmukaisilta. Mitä enemmän aikaa kuluu, ja mallit vahvistuvat, sitä hankalampi niitä on muuttaa. Niiden, ketkä vasta suunnittelevat yhteen muuttoa, kannattaa käydä jo etukäteen näitä asioita läpi.

2. Anna tilaa toisen erilaisuudelle Aina jompikumpi on suurpiirteisempi ja toinen pikkutarkempi. Miettikää, mitä pikkutarkempi voisi katsoa läpi sormien ja missä suurpiirteinen voisi tsempata itseään.

3. Milloin on oikea aika? Toinen puolisoista huomauttelee lakkaamatta hoitamattomista hommista, vaikka toinen olisi kyllä ne hoitamassa, ei vaan sillä sekunnilla, vaan ihan hetken päästä. Onko tuttu tilanne? Kuka sitten määrittelee oikean ajankohdan, jolloin hommat on hoidettava?

4. Älä holhoa Kumppanin perässä ei pidä kulkea ja siivota jälkiä. Tällainen holhoava äiti-lapsi-asetelma ei toimi. Mieti ennemmin, miten esität parhaiten oman tyytymättömyytesi. Sano, että ”minulla olisi muutama asia, joista haluaisin keskustella. Miten me sovimme noista astioista?” Menee varmasti paljon paremmin perille. 5. Älä syyllistä ja säti Se ei johda mihinkään. Ilmaise ennemmin, että sinua harmittaa tai ärsyttää ja selitä, miksi jonkun tietyn asian hoitaminen on sinulle tärkeää. Voi olla, että kumppanillasi on lapsuudenkodistaan joku tietty malli, vaikka että ne ympäri asuntoa jätetyt likaiset astiat ovat ihan ok. Silloin voit selittää hänelle, että toivoisit teidän sopivan yhteisen kodin säännöt, joihin te molemmat voitte sitoutua. Vinkit antoi Väestöliiton perheneuvonnan koordinaattori, pari- ja seksuaaliterapeutti Minna Oulasmaa.

IS antaa tulevina viikkoina vielä vinkkejä liittyen rahan- ja ajankäyttöön avoliitossa, omaan tilaan ja kumppanin uusiin puoliin.

Miten teillä on sovittu kotitöistä? Tuleeko niistä riitaa? Mäkättääkö toinen puolisoista tekemättömistä töistä? Kommentoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?